...

Αυγό: 4 τρόποι για να χωρίζετε εύκολα τον κρόκο από το ασπράδι

Αυγό: 4 τρόποι για να χωρίζετε εύκολα τον κρόκο από το ασπράδι

Όσοι μαγειρεύουν συχνά μάλλον θα ξέρουν πως υπάρχουν ορισμένες συνταγές -κυρίως για γλυκά- που απαιτούν τον διαχωρισμό του κρόκου από το ασπράδι του αυγού.

Συνήθως για να φτιάξουμε κάποια γλυκά χρειαζόμαστε μόνο τα ασπράδια ή μόνο τους κρόκους από το αυγό.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνηθίζουν να μαγειρεύουν ομελέτες μόνο με ασπράδια, αφού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη σε σχέση με τους κρόκους.

Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν μερικοί εύκολοι και πρακτικοί τρόποι σας επιτρέπουν να ξεχωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι του αυγού χωρίς πολύ κόπο.

Δείτε ακόμα: Ποιο χρώμα αυγού έχει περισσότερη χοληστερίνη;

Αυγό: 4 τρόποι για να χωρίζετε εύκολα τον κρόκο από το ασπράδι

Αυγό: 4 τρόποι για να χωρίζετε εύκολα τον κρόκο από το ασπράδι

Με τα χέρια

Αυτή η μέθοδος είναι απλή και αποτελεσματική.

Απλά σπάτε το αυγό και αφήνετε τον κρόκο να πέσει στο χέρι σας, ανοίγοντας ελάχιστα τα δάχτυλά σας για να κυλήσει το ασπράδι ανάμεσα τους.

Με το κέλυφος το αυγού

Ο πιο κλασικός και απλός τρόπος είναι να σπάσετε το αυγό κανονικά και να το χωρίσετε σε δύο ίσα μέρη, κρατώντας στο κάθε χέρι το κάθε κέλυφος ξεχωριστά.

Στη συνέχεια, αφήνετε το ασπράδι να πέσει στο άλλο κέλυφος, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία μέχρι να διαχωρίσετε τελείως τον κρόκο από το ασπράδι.

Δείτε ακόμα: Μη πετάς τα τσόφλια από τα αυγά! Δες πώς θα τα χρησιμοποιήσεις έξυπνα

Με τρυπητή κουτάλα

Επίσης, μπορείτε να διαχωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι με μια τρυπητή κουτάλα.

Με αυτόν τον τρόπο, το ασπράδι θα περάσει μέσα από τις τρύπες του εργαλείου μαγειρικής, ενώ ο κρόκος θα παραμείνει στην επιφάνεια της κουτάλας.

Με πλαστικό μπουκάλι

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό μπουκάλι. Αρχικά, σπάτε το αυγό σε ένα μπολ. Έπειτα, τοποθετείτε πάνω από τον κρόκο το στόμιο, πιέζοντας ελαφρά το μπουκάλι στη μέση.

Έτσι, το μπουκάλι «απορροφά» τον κρόκο μέσα από το ασπράδι.

Δείτε ακόμα: Πώς να πείσεις το παιδί σου να τρώει αυγά;

Αυγό: 4 τρόποι για να χωρίζετε εύκολα τον κρόκο από το ασπράδι

Extra tip: Όταν σπάμε αυγά στο μπολ, συνήθως, πέφτουν μέσα και μικρά κομματάκια από το τσόφλι. Σε περίπτωση, όμως, που επιχειρήσετε να τα πιάσετε με τα δάχτυλα σας, συνήθως γλιστράνε και ξαναπέφτουν στο μπολ.

Ωστόσο, ο πιο εύκολος τρόπος για να τα αφαιρέσετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το ίδιο το τσόφλι του αυγού, αντί για κουτάλι.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)