Μπορούμε να πάρουμε αντιβίωση όταν απλά μας ταλαιπωρεί ένα συνάχι;
Η χρήση αντιβιοτικών είναι ένα κρίσιμο θέμα για την υγεία, καθώς τα αντιβιοτικά αποτελούν ισχυρά φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν βακτηριακές λοιμώξεις.
Ωστόσο, η κακή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα των βακτηρίων. Ακολουθεί μια εξήγηση για το πότε είναι απαραίτητη η αντιβίωση και πότε δεν είναι αποτελεσματική.
Τι είναι τα αντιβιοτικά;
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, καθώς δρουν καταστρέφοντάς τα ή εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Ορισμένα, ωστόσο, στοχεύουν σε ιούς ή μύκητες και δεν λειτουργούν σε βακτηριακές λοιμώξεις. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών, η καθεμία από τις οποίες λειτουργεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Η χρήση τους είναι αναποτελεσματική έναντι ιογενών λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η COVID-19. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν σε μυκητιασικές λοιμώξεις. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην τα παίρνετε εάν δεν είναι απαραίτητο. Η αλόγιστη χρήση τους οδηγεί σε αντίσταση στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα συγκεκριμένα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά στο μέλλον.
Δες εδώ τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς ως «ευαγγέλιο» όταν παίρνεις αντιβίωση
Πότε χρειάζεται αντιβίωση
Σε λοιμώξεις!
Βακτηριακές λοιμώξεις: Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο έναντι βακτηρίων. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπως:
Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πνευμονία, βακτηριακή βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα με βακτηριακή προέλευση.
Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της αδιαθεσίας, πολλοί θα σκεφτούν το ενδεχόμενο να λάβουν αντιβίωση. Θεωρείται, όμως, αυτή μια σωστή κίνηση;
Δυστυχώς, η χώρα μας φημίζεται για την κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία λαμβάνουμε χωρίς λόγο και με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.
Eντούτοις, η αντίσταση στα αντιβιοτικά αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία. Υπάρχει, λοιπόν, κάποια στιγμή που μπορείτε πραγματικά να παραλείψετε τα αντιβιοτικά και να αναρρώσετε χωρίς αυτά;
Ουρολοιμώξεις: Ειδικά αν επιβεβαιωθούν από καλλιέργεια ούρων.
Δερματικές λοιμώξεις: Κυτταρίτιδα, αποστήματα, μολύνσεις τραυμάτων.
Σοβαρές λοιμώξεις: Μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, οστεομυελίτιδα.
Επιπλοκές από ιογενείς λοιμώξεις: Μερικές φορές, μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη (π.χ. βακτηριακή πνευμονία μετά από γρίπη).
Προφύλαξη: Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χορηγείται για πρόληψη, όπως πριν από χειρουργικές επεμβάσεις ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Πότε η αντιβίωση δεν λειτουργεί
Στις ιώσεις!
Ιογενείς λοιμώξεις: Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς, που είναι διαφορετικοί μικροοργανισμοί από τα βακτήρια. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν:
Κοινό κρυολόγημα.
Γρίπη.
Ιογενείς φαρυγγίτιδες και βρογχίτιδες (εκτός αν εξελιχθούν σε βακτηριακές).
COVID-19 (εκτός αν συνυπάρχει βακτηριακή επιπλοκή).
Μυκητιασικές λοιμώξεις: Οι μύκητες απαιτούν αντιμυκητιασικά, όχι αντιβιοτικά.
Λάθος βακτήριο ή ανθεκτικότητα: Αν το βακτήριο είναι ανθεκτικό στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό ή αν η λοίμωξη προκαλείται από βακτήριο που το συγκεκριμένο φάρμακο δεν καλύπτει, η αντιβίωση θα είναι αναποτελεσματική.
Επιπλοκές από κακή χρήση
Αντοχή στα αντιβιοτικά: Η υπερβολική ή άσκοπη χρήση οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων.
Παρενέργειες: Από διάρροια και αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι σοβαρές επιπλοκές.
Διαταραχή της μικροχλωρίδας: Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν και τα “καλά” βακτήρια, προκαλώντας προβλήματα όπως μυκητιάσεις.
Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή
Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό πριν τη λήψη αντιβίωσης. Ο ειδικός μπορεί να αποφασίσει αν χρειάζεστε αντιβιοτική θεραπεία, βασιζόμενος σε κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις (όπως καλλιέργειες) και τη φύση της λοίμωξης.
Δες εδώ πόσα πορτοκάλια έχει μια αναβράζουσα ταμπλέτα βιταμίνης C