Πισίνα και παιδί: Τι να προσέξετε

Πισίνα και κανόνες ασφαλείας για παιδιά

Πισίνα και παιδί: Τι να προσέξετε

Τις καυτές μέρες του καλοκαιριού μια από τις αγαπημένες ασχολίες των μικρών παιδιών είναι οι βουτιές και το κολύμπι στην πισίνα. Οι δραστηριότητες στη πισίνα είναι διασκεδαστικές, αποτελούν μια πολύ καλή μορφή σωματικής άσκησης και μπορούν να προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια ή με φίλους μας.

Οι πισίνες δεν βρίσκονται πλέον μόνο στα ξενοδοχεία, αφού πολλά σπίτια έχουν τη δική τους πισίνα. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αλλά και όσων χρησιμοποιούν την πισίνα οφείλουν να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας που αφορούν τα παιδιά.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και ένα παιδί που γνωρίζει να κολυμπά μπορεί να πνιγεί. Συνεπώς θα πρέπει πάντα να τηρούμε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τυχόν ατυχήματα.

Γενικοί κανόνες ασφαλείας για παιδιά στη πισίνα

Κανένα παιδί δεν μένει μόνο στη πισίνα χωρίς την παρακολούθηση ενός ενήλικα.
Αν το παιδί είναι πολύ μικρό (βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 χρονών), ο ενήλικας πρέπει να είναι μαζί με το παιδί μέσα στην πισίνα.
Το παιδί θα πρέπει πάντα να φοράει «μπρατσάκια», γιλέκα για κολύμπι ή σχεδίες, όμως ποτέ μη βασίζεστε μόνο σε αυτά. Χρειάζεται συνεχή επίβλεψη.
Ακόμη, να έχετε στο μυαλό σας ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε μια πολύ μικρή πισίνα με ελάχιστο νερό.
Η παρακολούθηση ενός παιδιού στην πισίνα σημαίνει ότι ο ενήλικας δεν κάνει οτιδήποτε άλλο, όπως να μιλά στο τηλέφωνο, σε φίλους ή να πίνει αλκοόλ.
Μην αφήνετε τα παιδιά να μασούν τσίχλα καθώς κολυμπούν. Μπορεί να πνιγούν.

Βασικοί κανόνες ασφαλείας για όσους έχουν πισίνα στο σπίτι:

Αν η πισίνα είναι φουσκωτή τότε μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να την αδειάζετε και να την ξεφουσκώνετε.
Μην έχετε ηλεκτρικές συσκευές κοντά στην πισίνα.
Μην αφήνετε κανένα να κάνει βουτιές στη πισίνα γιατί συνήθως είναι πολύ ρηχές και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.
Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ποδήλατο γύρω από τη πισίνα.
Μην αφήνετε κανένα να τρέχει γύρω από τη πισίνα γιατί εύκολα μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει.
Να έχετε κοντά στη πισίνα εξοπλισμό διάσωσης (ένα μακρύ κοντάρι με ένα γάντζο στο τέλος – και σωσίβιο.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)