Βήχας το βράδυ: Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν τον βήχα τους να χειροτερεύει με το που ξαπλώσουν στο κρεβάτι, γεγονός ικανό να τους κρατάει ξύπνιους για ώρες και να τους ταλαιπωρεί.
Γιατί μας πιάνει βήχας το βράδυ;
Ο βήχας το βράδυ αποτελεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση και έχει πολλαπλές πιθανές αιτίες. Στις πιο απλές περιπτώσεις, οφείλεται στην ξηρότητα του λαιμού, εξαιτίας της αναπνοής από το στόμα τη νύχτα, αλλά και στην ξηρασία του υπνοδωματίου.
Αν ο αέρας στην κρεβατοκάμαρά σας είναι πολύ ξηρός, σκεφτείτε να προμηθευτείτε έναν υγραντήρα. Η οπισθορρινική καταρροή είναι μια άλλη συχνή αιτία όταν ξαπλώνουμε, όπου η βλέννα από τις ρινικές οδούς ρέει προς το λαιμό και προκαλεί βήχα.
Πέρα από αυτές τις σχετικά ακίνδυνες καταστάσεις, ο νυχτερινός βήχας μπορεί να οφείλεται σε άσθμα ή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το οξύ του στομάχου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο και μπορεί να ερεθίσει το λάρυγγα.
Επιπλέον, το κάπνισμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε χρόνιο βήχα, ο οποίος γίνεται πάντα πιο έντονος τη νύχτα και το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα. Είναι σημαντικό οι καπνιστές να συμβουλευτούν έναν γιατρό, καθώς ο έντονος και χρόνιος βήχας τους μπορεί να εξελιχθεί σε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Η συνεχής ενόχληση και η διαταραχή του ύπνου επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και αν ο βήχας επιμένει για περισσότερο από λίγες εβδομάδες, πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό. Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή αλλεργιογόνων ή η διακοπή του καπνίσματος, έως και φαρμακευτική αγωγή.
Δείτε ακόμα: Τα 8 must μυστικά για να ρίξεις με φυσικό τρόπο τον πυρετό
Βήχας το βράδυ: Τι να κάνω;
1. Κάνε μπάνιο πριν κοιμηθείς
Κλείσε καλά την πόρτα και κάτσε αρκετή ώρα στους ατμούς του μπάνιου, ώστε να ρευστοποιηθούν οι ρινικές εκκρίσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναπνεύσεις καλύτερα και να κοιμηθείς πιο εύκολα.
2. Αύξησε την υγρασία στο χώρο σου
Με το ίδιο σκεπτικό η αυξημένη υγρασία στο δωμάτιo θα κρατήσει υγρούς τους βλεννογόνους σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με υγραντήρα ή ακόμα και με την τοποθέτηση κάποιου βρεγμένου ρούχου ή ενός μπωλ με νερό πάνω στο καλοριφέρ.
3. Χρησιμοποίησε κι άλλο μαξιλάρι
Επειδή, η στάση του σώματος και κυρίως του κεφαλιού παίζει σημαντικό ρόλο, χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε μεγαλύτερη κλίση και αποφυγή της λεγόμενης οπισθορινικής έκκρισης.
4. Πιες ένα ζεστό ρόφημα πριν πας για ύπνο
Υπάρχουν πολλοί εκπληκτικοί συνδυασμοί με βότανα και μπαχαρικά που έχει φανεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα. Κάποια από αυτά τα γιατροσόφια είναι:
-Ζεστό νερό με μέλι, τζίντζερ και λεμόνι
-Φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, χαμομήλι. Κάντε συνδυασμούς αυτών ή φτιάξτε ένα αφέψημα που να περιέχει λίγο από όλα. Προσθέστε μπαχαρικά. Μπορείτε να δοκιμάσετε κουρκουμά με μαύρο πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο, καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, τζίντζερ, πιπέρι καγιέν (καυτή πιπεριά) ακόμα και ρίγανη!
-Χρησιμοποιήστε κόκκινα κρεμμύδια! Αφήστε λίγα κόκκινα ή μωβ κρεμμύδια να σιγοβράσουν σε νερό μαζί με μέλι, λίγη ακατέργαστη ζάχαρη και χυμό λεμονιών. Στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να κρυώσει, σουρώστε και αποθηκεύστε σε γυάλινο βάζο. Δοκιμάστε 1 κουταλιά της σούπας μερικές φορές μέσα στη μέρα, και ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Γενικά, τις βραδινές ώρες απέφυγε τσάι πλούσιο σε καφεΐνη ή τανίνες ( μαύρο ή πράσινο τσάι).
5. Μέλι
Μια κουταλιά μέλι πριν κοιμηθείτε θα μαλακώσει το λαιμό και θα καθυστερήσει το σύμπτωμα. Φροντίστε να μην πιείτε νερό ή άλλο ρόφημα μετά (ή έστω για τα επόμενα 15’) για να το αφήσετε να δράσει. Το μέλι φημίζεται για τις αντιμικροβιακές και μαλακτικές του ιδιότητες.
6. Κάνε γαργάρες με αλατόνερο
Μια από τις πιο παλιές τακτικές, που προτείνουν ακόμα και σήμερα πολλοί γιατροί. Κρατήστε λίγο χοντρό αλάτι δίπλα στο νιπτήρα σας και κάντε μερικές γαργάρες με αλατόνερο πριν κοιμηθείτε.
7. Δοκίμασε σιρόπι για το βήχα
Υπάρχουν πολλά φυτικά σιρόπια για βήχα με φλέματα ή για ξηρό βήχα. Συνήθως περιέχουν πολλά από τα βότανα που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και άλλα που είναι πιο δυσεύρετα π.χ. κισσός, μολόχα, ευκάλυπτος, αλθαία, γλυκύριζα κ.ά.
8. Ξεσκόνισε
Μια από τις πιο συχνές αιτίες που βήχουμε το βράδυ είναι η σκόνη που υπάρχει στο δωμάτιο, αλλά συχνά αγνοούμε. Κάντε έναν καλό καθαρισμό, βάζετε συχνά καθαρά σεντόνια και κλινοσκεπάσματα και μην αφήνετε υπερβολικά πολλά πράγματα τριγύρω, καθώς όλα αυτά μαζεύουν πάνω τους σκόνη.
9. Κάνε ρινικές πλύσεις
Εάν το πρόβλημα είναι η ρινική συμφόρηση, αντιλαμβάνεστε πως αν αυτό βελτιωθεί, θα σταματήσετε να κοιμάστε με ανοιχτό το στόμα, θα βελτιωθεί ο ξηρός βήχας το βράδυ. Δοκιμάστε να κάνετε ρινικές πλύσεις- ιδανικά με θαλασσινό νερό- αρκετές φορές μέσα στη μέρα και ειδικά πριν κοιμηθείτε.
Δείτε ακόμα: Φτέρνισμα: Πώς να το σταματήσετε