Πώς τα ενεργειακά ποτά επιδρούν στον οργανισμό μας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ενεργειακά ποτά

Πώς τα ενεργειακά ποτά επιδρούν στον οργανισμό μας

Τα ενεργειακά ποτά είναι διαφορετικά από τα ποτά που καταναλώνονται από αθλητές (sports drinks) ή τα ποτά που είναι εμπλουτισμένα µε βιταμίνες.

Τα ενεργειακά ποτά, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη, µμπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν παρενέργειες, όταν η κατανάλωσή τους είναι µμεγάλη, όπως για παράδειγμα αϋπνία. Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.

∆εν συστήνεται να καταναλώνετε ενεργειακά ποτά για να ενυδατωθείτε ή απλά για να ξεδιψάσετε πριν ή μετά από παρατεταμένη και έντονη σωματική δραστηριότητα.

Τα ποτά για αθλητές μπορεί να είναι ισοτονικά, υπερτονικά ή υποτονικά. Τα ισοτονικά ποτά περιέχουν παρόμοιες ποσότητες νατρίου και σακχάρων µε αυτές στον ορό του αίματος.

Τα ποτά για αθλητές έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθούν τους αθλητές ως προς την ενυδάτωση, μετά από κάθε προπόνηση ή αγώνα. Τα ποτά αυτά περιέχουν υδατάνθρακες και κάποιους ηλεκτρολύτες.

Γιατί λέγονται ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά αποτελούν μία κατηγορία ποτών που περιέχουν κυρίως καφεΐνη. Παρά το όνομά τους, συνήθως δεν περιέχουν περισσότερη ενέργεια (δηλ. θερμίδες) από άλλα αναψυκτικά.

Ο όρος «ενεργειακά ποτά» αποτελεί έναν εμπορικό προσδιορισμό. Προωθούνται ως ποτά τα οποία ενισχύουν την πνευματική και τη σωματική απόδοση, εξαιτίας των διεγερτικών συστατικών που περιέχουν, όπως είναι η καφεΐνη ή το γκουαρανά. Τα ενεργειακά ποτά συχνά εμπλουτίζονται και µε ταυρίνη (αµινοξύ που υπάρχει σε τροφές όπως το κρέας και το ψάρι), γλυκουρονολακτόνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ινοσιτόλη, χολίνη, κ.α.

Η ποσότητα διεγερτικών συστατικών όπως είναι η καφεΐνη ανά συσκευασία προϊόντος, διαφέρει µμεταξύ των ενεργειακών ποτών και εξαρτάται από τη σύσταση του ποτού καθώς και το µμέγεθος της συσκευασίας του.

Είναι ασφαλή τα ενεργειακά ποτά;

Σύμφωνα µε την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επίπεδα πρόσληψης καφεΐνης από την ήπια κατανάλωση ενεργειακών ποτών δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να είναι επιβλαβή για έναν υγιή ενήλικα.

Αντίστοιχα, η έκθεση στην ταυρίνη και τη γλυκουρονολακτόνη, µέσω της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, δεν είναι παράγοντας ανησυχίας µε βάση την τρέχουσα επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Παρόλα αυτά, τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι τα ποτά αυτά πρέπει να καταναλώνονται µε προσοχή, ειδικά από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Πώς τα ενεργειακά ποτά επιδρούν στον οργανισμό μας

Ενεργειακά ποτά: Προσοχή στην κατανάλωση μαζί με αλκοόλ

Η ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί µε αλκοολούχα ποτά μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Υπάρχουν ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες ότι τα ενεργειακά ποτά μπορούν να µμειώσουν κάποια τυπικά συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Έτσι υπάρχει η πιθανότητα να καμουφλάρουν τη µέθη, χωρίς όμως να αλλάζουν τα επίπεδα αλκοόλ στον οργανισμό ή να µμειώνουν τα επακόλουθα µμέθης την επόμενη ημέρα. Mε αυτό τον τρόπο, µμπορεί ενδεχομένως να ενθαρρύνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ — κάτι το οποίο έχει επισημανθεί σε επιστημονικά άρθρα.

∆εν συστήνεται να καταναλώνετε ενεργειακά ποτά µμαζί µε αλκοόλ.

Δείτε ακόμα: Τι ποτό να πιω το καλοκαίρι

Για ποιους η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να είναι επικίνδυνη:

– Άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη

– Παιδιά

– Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

– Άτομα µε προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, προβλήματα καρδιάς, ψυχιατρικά προβλήματα.

Σύμφωνα µε µμελέτες, τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν ποτά υψηλά σε καφεΐνη έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα όπως αϋπνία, νευρικότητα, ενόχληση στο στομάχι. Η καφεΐνη στα ποτά έχει διαφορετική επίδραση σε διαφορετικούς ανθρώπους, ανάλογα µε τον οργανισμό.

Ο ΕΦΕΤ, μάλιστα, εκπόνησε μελέτη σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών σε μαθητές λυκείου. Δείτε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας εδώ.