Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα με 1 μόνο υλικό

Εύκολα και γρήγορα

Πώς να καθαρίσετε εύκολα την καφετιέρα σας

Αν λατρεύετε τον καφέ τότε αυτό το άρθρο θα σας φανεί πολύ χρήσιμό, αφού είναι αναγκαίο -ανά τακτά χρονικά διαστήματα- να καθαρίζετε την καφετιέρα σας, διότι πιάνει άλατα.

Είτε χρησιμοποιείτε καφετιέρα γαλλικού τύπου είτε εσπρέσο θα πρέπει να την καθαρίζετε τακτικά, ώστε να προλάβετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Κάθε οικιακή καφετιέρα απαιτεί τακτικό καθαρισμό, για να μην πίνουμε με τον καφέ μας τα άλατα και τα υπολείμματα από το νερό που περνάει κάθε φορά μέσα από τις σωληνώσεις και τα φίλτρα.

Το σκληρό νερό της βρύσης έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα, τα οποία συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στην καφετιέρα σας. Δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όμως σίγουρα επηρεάζει τη γεύση του καφέ.

Δείτε ακόμα: Cold brew καφές: Πως θα φτιάξεις σπίτι σου τoν τέλειο καφέ

Πώς καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται αφαλάτωση

Τα βασικά σημάδια είναι εάν δείτε ένα λευκό υπόλειμμα στα τοιχώματα των δοχείου νερού ή αν ο καφές σας αρχίσει να έχει λίγο παράξενη γεύση.

Πώς να καθαρίσετε εύκολα την καφετιέρα σας

Καφετιέρα: Καθαρισμός με ξύδι

Αδειάστε την μηχανή του καφέ σας, ξεπλύνετε την κανάτα και βεβαιωθείτε ότι το καλάθι φίλτρου είναι σωστά τοποθετημένο και άδειο. Αφαιρέστε το μόνιμο φίλτρο καφέ καθώς και το φίλτρο νερού, εάν υπάρχει.

Γεμίστε τη δεξαμενή νερού με διάλυμα ίσων μερών νερού και κανονικού λευκού ξυδιού.

Ενεργοποιήστε την μηχανή του καφέ. Όταν τρέξει όλο το μίγμα απενεργοποιήστε την καφετιέρα σας, αλλά αφήστε το διάλυμα νερού-ξιδιού να καθίσει στην κανάτα για λίγα λεπτά και στη συνέχει αδειάστε τη.

Βάλτε ξανά την μηχανή του καφέ σας σε λειτουργία αυτή τη φορά μόνο με νερό. Επαναλάβετε για δεύτερη φορά, αφού την αφήσετε πρώτα να κρυώσει. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα ξιδιού.

Σκουπίσετε σχολαστικά το εξωτερικό της καφετιέρας σας και καθαρίστε το αφαιρούμενο καλάθι φίλτρου, το μόνιμο φίλτρο και την καράφα με ζεστό σαπουνόνερο.

Η μηχανή καφέ σας είναι καθαρή και έτοιμη. Μην σας προκαλέσει έκπληξη αν παρατηρήσετε μια σαφώς καλύτερη γεύση στον καφέ σας!

Καθαρισμός μηχανής espresso με ξύδι

Ένας απλός και οικονομικός τρόπος για να καθαρίσεις τη μηχανή espresso σου είναι χρησιμοποιώντας ξύδι και νερό.

Αρχικά αναμειγνύεις μισό λίτρο αποσταγμένο λευκό ξύδι με μισό λίτρο νερό. Στη συνέχεια ρίξε το μείγμα στο δοχείο του νερού της μηχανής, σαν να πρόκειται να φτιάξεις καφέ και ακολούθησε τη διαδικασία χωρίς να έχεις βάλει όμως τον καφέ.

Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνονται τα άλατα. Για να ξεπλύνεις το ξύδι μπορείς να την βάλεις την εσπρεσσομηχανή σε λειτουργία με σκέτο νερό.

Αν δεις παρ’ όλα αυτά ότι υπάρχουν υπολείμματα αλάτων, μπορείς να περάσεις τη μηχανή σου με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας που θα έχεις ποτίσει με το μείγμα.

Τακτική συντήρηση της μηχανής σας

Παρόλο που είναι σημαντικό να καθαρίζεις τακτικά τη μηχανή σου, εντούτοις υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τη μακροχρόνια συντήρηση της.

Κάθε 3 με 6 μήνες είναι σημαντικό να καθαρίζεις το δοχείο του νερού καθώς και εσωτερικά τη μηχανή, για να μην μαζεύονται άλατα.

Χρησιμοποιώντας αφαλατικό υγρό ή αφαλατική σκόνη που υπάρχουν στο εμπόριο μπορείς να διασπάσεις ακόμα και τα πιο επίμονα άλατα.

Επιπλέον, αν χρησιμοποιείς μηχανές κάψουλας υπάρχουν επίσης ειδικά που θα σε βοηθήσουν να τις συντηρείς σε άριστη κατάσταση.

Ο καθαρισμός της μηχανής espresso είναι ένα σημαντικό βήμα στην ομαλή λειτουργία της και στη συντήρησή της για να απολαμβάνεις πάντα το αγαπημένο σου ρόφημα.

 

 

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.