Πώς να αποθηκεύω σωστά τα ξύλα για το τζάκι

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς να αποθηκεύω σωστά τα ξύλα για το τζάκι

Με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει σιγά-σιγά και με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών, πλησιάζει παράλληλα και η ώρα που θα ανάψουμε το τζάκι για να ζεσταθούμε.

Τώρα, λοιπόν, -πριν πιάσουν τα κρύα- είναι η κατάλληλη στιγμή για να οργανώσουμε την αποθήκη με τα καυσόξυλα που θα χρειαστούν για τον χειμώνα.

Είτε τα κόβετε μόνοι σας είτε τα αγοράζετε, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να αποθηκεύονται σωστά, ώστε να αποφεύγετε τόσο τα παράσιτα και τον κίνδυνο πυρκαγιάς όσο και την υγρασία στο εσωτερικό τους.

Δείτε ακόμα: Πώς να κάνεις εξαέρωση καλοριφέρ μόνος σου!

Πού πρέπει να αποθηκεύσετε τα ξύλα

Όπως είναι λογικό λόγω χώρου, θα κληθείτε να αποθηκεύσετε τα περισσότερα ξύλα σε εξωτερικό χώρο. Έχετε κατά νου πως τα φρέσκα που έχουν κοπεί πρόσφατα, αλλά και τα ξερά -τα οποία έχουν αποξηρανθεί για τουλάχιστον έξι μήνες- περιέχουν συχνά έντομα, μούχλα και μύκητες, τα οποία δεν θέλετε με τίποτα να μεταφερθούν στο σπίτι σας.

Επιπλέον, αυτοί οι τύποι ξύλων χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ξήρανσης σε εξωτερικό χώρο και θα πρέπει να μεταφέρονται στο εσωτερικό του σπιτιού, μόνο όταν είναι ώρα να τα κάψετε.

Όταν, όμως, τα αποθηκεύετε σε εξωτερικό χώρο, καλό θα ήταν να μην τα ακουμπάτε σε κάποιον τοίχο του σπιτιού σας, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για τρωκτικά και ερπετά. Η αποθήκευση σε έναν τοίχο εμποδίζει, επίσης, την κυκλοφορία του αέρα, η οποία διατηρεί τα κομμάτια στεγνά και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αντιθέτως, οι σωροί ξύλων θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από οποιαδήποτε κατασκευή.

Τα καυσόξυλα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ηλιόλουστο και ξηρό σημείο της αυλής σας. Αποφύγετε τα σημεία που τείνουν να πλημμυρίζουν ή να συσσωρεύουν χιόνι, καθώς και εκείνα που είναι σκιερά.

Όταν, λοιπόν, τα στοιβάζετε, προσέξτε να αερίζονται σωστά και να είναι στεγνά, καθώς με την υγρασία είναι πιο δύσκολο να ανάψουν, ενώ παράλληλα παράγεται περισσότερος καπνός.

Τοποθετείστε τα πάνω από το έδαφος χρησιμοποιώντας μια σχάρα για ξύλα, παλέτες ή σανίδες κατάλληλων διαστάσεων. Ορισμένες σχάρες διαθέτουν καλύμματα, διαφορετικά μπορείτε να τοποθετήσετε μουσαμά πάνω από τη στοίβα για να τα προστατεύσετε.

Δείτε ακόμα: Πώς να καθαρίσω την καμινάδα του τζακιού μόνος μου

Πώς να αποθηκεύω σωστά τα ξύλα για το τζάκι

Πώς να στοιβάξω σωστά τα ξύλα για το τζάκι:

Τοποθετείστε τα πιο καινούργια κομμάτια στο κάτω μέρος, ώστε να χρησιμοποιήσετε πρώτα το παλαιότερο και πιο στεγνό ξύλο.

Το φρέσκο και το ξερό ξύλο θα πρέπει να στοιβάζονται με την πλευρά του φλοιού προς τα κάτω, ενώ το ξύλο που έχει αποξηρανθεί σε φούρνο θα πρέπει να στοιβάζεται με την πλευρά του φλοιού προς τα πάνω.

Τοποθετείστε τα ξύλα χαλαρά και οριζοντίως.

Δείτε ακόμα: Κάψιμο κλαδιών 2024: Πότε επιτρέπονται οι φωτιές

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.