Κάψιμο κλαδιών 2024: Πότε επιτρέπονται οι φωτιές

Οι ημερομηνίες

Κάψιμο κλαδιών 2024: Πότε επιτρέπονται οι φωτιές

Κάθε χρόνο, λίγο πριν από την άφιξη του καλοκαιριού, ξεκινάει η περίοδος αντιπυρικής προστασίας, ταυτόχρονα με την απαγόρευση της καύσης ξερών χόρτων ή κλαδιών.

Σκοπός της αντιπυρικής περιόδου είναι η προστασία των δασών, αφού η χώρα μας έχει πληγεί πολύ από τις πυρκαγιές.

Η απαγόρευση του καψίματος ξερών χόρτων και κλαδιών απαγορεύεται, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλες φωτιές ξεκίνησαν από αυτές τις δραστηριότητες.

Δείτε ακόμα: Πότε και πώς μαζεύουμε τις ελιές;

Κάψιμο κλαδιών 2024: Πότε επιτρέπονται οι φωτιές

Από την 1η Μαΐου κάθε έτους ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος και διαρκεί 6 μήνες, ως την 31η Οκτωβρίου.

Η αντιπυρική περίοδος 2024 ξεκίνησε την Πρωτομαγιά και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024.

Απαγορεύεται το κάψιμο κλαδιών ή ξερών χόρτων δηλαδή άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και η καύση των αγρών καθ’όλη τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου.

Βέβαια, το κάψιμο κλαδιών ενδέχεται να είναι διαφορετικό από νομό σε νομό και ως εκ τούτου καλό είναι να υπάρχει επικοινωνία με την πυροσβεστική υπηρεσία της εκάστοτε περιοχής, προκειμένου να υπάρξει σαφής ενημέρωση.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το κάψιμο ξερών χόρτων μπορεί να απαγορευθεί και έναν μήνα νωρίτερα από τις αρχές της αντιπυρικής περιόδου.

Πάντα θα πρέπει να επικοινωνείτε με την πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή που μένετε και να τους κάνετε την ερώτηση και να σας δίνει έγκριση για να κάνετε το κάψιμο ξερών χόρτων ή κλαδιών.

Δείτε ακόμα: Εγκαύματα από φωτιά: Πώς να τα αντιμετωπίσω

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος θα πρέπει να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά:

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)