Πού μπορείς να απευθυνθείς αν υφίστασαι ή αν γνωρίζεις κάποιο θύμα bullying;

Αποθήκευσε και μοιράσου τις γραμμές υποστήριξης. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις.

bullying

Tο bullying δεν αποτελεί μία «μοδάτη» και «υπερβολική» λέξη.

Δυστυχώς, είναι μία μάστιγα και της δικής μας χώρας, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ακούγεται, συζητιέται, αναλύεται όλο και περισσότερο στα σχολεία, στα παιδιά, στους γονείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού, 1 στα 3 παιδιά (32,4%) δέχεται εκφοβισμό. «Οι αυτοκτονίες παιδιών λόγω επίμονου bullying, οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία μετά από επιθέσεις ως κορύφωση του εκφοβισμού που βίωναν από συμμαθητές τους και η ταραγμένη καθημερινότητα τους, οδηγούν πολλές φορές τα παιδιά σε αποχή από το σχολείο, σωματοποίηση του φόβου τους, ακόμη και σε αυτοτραυματισμό.

Η αυξητική τάση αυτών των περιστατικών, δείχνει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία όχι μόνο της ψυχικής υγείας αλλά και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών», δηλώνει μεταξύ άλλων το Χαμόγελο του Παιδιού.

Άλλη έρευνα του ΕΚΠΑ έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά από την περίοδο προ Covid-19. Παρατηρείται αύξηση και στο φυσικό και στον διαδικτυακό κόσμο μετά τo τέλος της πανδημίας και των περιορισμών. Τα περιστατικά bullying αγγίζουν το 50-60% του εφηβικού πληθυσμού.

Δες εδώ πώς μπορείς να προστατεύσεις τα παιδιά από τις επικίνδυνες προκλήσεις του διαδικτύου

bullying

 

Δείτε παρακάτω, μοιραστείτε και αποθηκεύσετε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε, να ενημερωθείτε ή να ζητήσετε βοήθεια:

Τηλεφωνικές Γραμμές Υποστήριξης για μαθητές/-τριες, γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς

24ωρη τηλεφωνική γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης 197 (χωρίς χρέωση)

Συνήγορος του Παιδιού 213 1306 744 – 213 1306 710 (καθημερινές / ώρες λειτουργίας: 09:00 – 16:00) Γραμμή για τα Παιδιά (χωρίς χρέωση από σταθερό) 800 1132 000 (καθημερινές / ώρες λειτουργίας: 09:00 – 16:00)

Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης (Υπουργείο Υγείας) 10306 – για υποστήριξη σε θέματα βία/επιθετικότητα παιδιών και εφήβων (καθημερινές / ώρες λειτουργίας: 09:00 -21:00)

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) 11188 24ωρη υπηρεσία

Τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης που βοηθά στην ταυτοποίηση και στον εντοπισμό των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη (Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων Τρίτων Χωρών) 0030-2132128888 & 0030-6942773030 μέσω WhatsApp ή Viber 24ωρη υπηρεσία

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 24ωρη υπηρεσία (συμβουλευτική / ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους)

ΕΛΙΖΑ Γραμμή Παιδιών 10454 – για επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους υπηρεσία καθημερινές μόνο (καθημερινές / ώρες λειτουργίας : 10:00 20:00) – συμβουλευτική και καθοδήγηση για τις ενέργειες / διασύνδεση με υπηρεσίες όλες οι μορφές κακοποίησης

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας για τα Παιδιά SOS (Το Χαμόγελο του Παιδιού) / Εφαρμογή Chat 1056 24ωρη (ανώνυμη γραμμή και χωρίς χρέωση) Για άμεση βοήθεια για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών & Εφήβων (Το Χαμόγελο του Παιδιού) 116111 24ωρη Συμβουλευτική υποστήριξη

Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Το Χαμόγελο του Παιδιού σε εθνικό επίπεδο) 116000 24ωρη υπηρεσία

Τηλεφωνική Γραμμή βοήθειας «Μαζί για το Παιδί» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» 11525 Συμβουλευτική γονέων ανήλικων παιδιών, σε εκπαιδευτικούς και σε παιδιά άνω των 12 ετών – (καθημερινές / ώρες λειτουργίας: 09:00 – 19:00)

Η Γραμμή Βοηθείας Help-line (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου) 210 6007686 (καθημερινές / ώρες λειτουργίας: 09:00 – 17:00) www.help-line.gr δυνατότητα για chat (καθημερινές / ώρες λειτουργίας: 14:00 -17:00)

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και το οικογενειακό, φιλικό, σχολικό και εργασιακό περιβάλλον τους – 11528 Δίπλα σου (καθημερινές / ώρες λειτουργίας 10:00-18:00)

bullying

https://stop-bullying.gov.gr/.

Τέλος υπάρχει και αυτή η επίσημη πλατφόρμα όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί αλλά και να καταγγείλει περιστατικά εκφοβισμού. Απευθύνεται σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικά σε όποιον θέλει να αναφέρει κάποια άσχημη περίπτωση που έχει αντιληφθεί.

Βλέπουμε, ότι παρόλο που έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έννοια “bullying”, τα περιστατικά όχι μόνο εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά σημειώνεται και αύξησή τους. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, κατανοούμε και μιλάμε πιο ανοιχτά τόσο για την σημασία της ψυχικής ισορροπίας όσο και της ψυχικής βοήθειας.

Οι νέοι άνθρωποι – έστω σε κάποιο βαθμό- ενδιαφέρονται για την ψυχική τους υγεία, συζητώντας περισσότερο για τα θέματά τους. Το να αντιμετωπίσει κανείς, το τραύμα που του προκάλεσε κάποιος λόγω του bullying θέλει δύναμη, υπομονή και επιμονή. Μπορεί, το bullying να υπάρχει και θα συνεχίσει -δυστυχώς να υπάρχει-, αλλά η αντιμετώπισή του μπορεί να αλλάξει.

Δες εδώ πώς μπορείς να προστατεύσεις τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο στο youtube

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.