Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο στο YouTube

Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο στο YouTube

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει πολλά βίντεο στο YouTube που μοιάζουν με δημοφιλείς παιδικές τηλεοπτικές σειρές τα οποία όμως περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών .

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, στο YouTube υπάρχουν χιλιάδες βίντεο που περιέχουν χαρακτήρες δημοφιλών κινουμένων σχεδίων, τα οποία όμως δεν προορίζονται για το ανήλικο κοινό. Εκτός από την «Πέππα», υπάρχουν παρόμοια βίντεο με χαρακτήρες από την ταινία «Ψυχρά και Ανάποδα», τα «Μίνιονς», τον «Τόμας το Τρενάκι» και πολλά άλλα.

Από τις προεπισκοπήσεις των εν λόγω βίντεο ο χρήστης -ή το παιδί- εικάζει ότι πρόκειται να δει ένα κανονικό επεισόδιο, παραδείγματος χάριν της σειράς κινουμένων σχεδίων «Πέππα το Γουρουνάκι». Ωστόσο, αμέσως μετά το πάτημα του κουμπιού «αναπαραγωγή» η ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή, αφού αντί για το κανονικό βίντεο εμφανίζεται ένα τροποποιημένο το οποίο περιέχει βίαιες σκηνές ακατάλληλες για παιδιά.

Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς τα μικρά τείνουν να επιλέγουν τα βίντεο που θα δούν από τα προτεινόμενα του YouTube. Στα προτεινόμενα όμως πολλές φορές, εμφανίζονται παιδικά videos τα οποία είναι το λιγότερο ανησυχητικά, με ακατάλληλες και βίαιες σκηνές.

Τα συγκεκριμένα videos καταλήγουν στα προτεινόμενα του YouTube εκμεταλλευόμενα τον αλγόριθμό του, με τις λέξεις “κλειδιά” τοποθετημένες στον τίτλο. Έτσι πολλές φορές οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται καν το περιεχόμενο που παρακολουθεί το παιδί, αφού μια γρήγορη ματιά απλά αποκαλύπτει το Spider Man, την Elsa και άλλους παιδικούς χαρακτήρες.

Το ευρύτερο φαινόμενο έχει ονομαστεί #elsagate από την Elsa της ταινίας Frozen της Disney, ωστόσο συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος ακόμα αγαπητών στα παιδιά χαρακτήρων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό διάφοροι λογαριασμοί χρηστών σχολίαζαν συστηματικά κάτω από δημοφιλή παιδικά video, προσκαλώντας τους θεατές – δηλαδή τα παιδιά – να κουβεντιάσουν μαζί τους, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπήρχαν και προκλητικά σχόλια με στόχο να προσελκύσουν τους ανήλικους θεατές.

Μετά από την κοινοποίηση των εν λόγω στοιχείων στη διεύθυνση της πλατφόρμας, τα σχόλια αυτά καθώς και πολλά άλλα διαγράφηκαν, ενώ οι λογαριασμοί των σχολιαστών μπλοκαρίστηκαν από περαιτέρω πρόσβαση στην υπηρεσία.

Για να αποκλειστούν τα βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο από την αυτόματη αναπαραγωγή και τις προτάσεις βίντεο του YouTube οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση “Λειτουργία Περιορισμένης Πρόσβασης” ωστόσο το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ προειδοποιεί ότι κανένα φίλτρο δεν παρέχει 100% ασφάλεια.

Τα βήματα που απαιτούνται για την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.