...

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε

Μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα η 25η Μαρτίου - Εθνική και θρησκευτική επέτειος

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημέρες για την Ελλάδα, καθώς φέρει διπλό εορταστικό χαρακτήρα: είναι τόσο εθνική επέτειος όσο και σπουδαία θρησκευτική εορτή.

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμάμε την Επανάσταση του 1821, τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Η ημερομηνία αυτή αποτελεί την αφετηρία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας και τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Όπως και στην περίπτωση της 28ης Οκτωβρίου, έτσι και την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.

Δείτε ακόμα: Τι (άλλο) τρώμε την 25η Μαρτίου

Καθιέρωση της επετείου

Η επέτειος καθιερώθηκε επίσημα στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Επανάσταση ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου 1821 στη Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία), υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Στην Ελλάδα, ο ξεσηκωμός άρχισε από την Πελοπόννησο και επεκτάθηκε σύντομα στη Στερεά Ελλάδα και σε άλλες περιοχές. Καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης έπαιξε ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, με εξέχουσα μορφή τον Ρήγα Φεραίο.

Η φράση του «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή» συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.

Δείτε ακόμα: 25η Μαρτίου 2025: Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε

Γιατί γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου;

Παρότι μαθαίνουμε πως η Επανάσταση ξεκίνησε στα Καλάβρυτα, στην Αγία Λαύρα, όπου ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει με την απελευθέρωση της Αρεόπολης και της Καλαμάτας λίγες ημέρες νωρίτερα.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, προκειμένου να υπάρξει σύνδεση με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, προσδίδοντας έτσι μία θρησκευτική βαρύτητα στον αγώνα.

Δείτε ακόμα: 25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Επιπλέον, η 25η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου -μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανικής Πίστης-.

Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε στην Παναγία ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Αρχάγγελος ζήτησε τη συγκατάθεση της Παναγίας για την ενσάρκωση του Θείου Λόγου. Παρότι, η Μαρία δεν είχε έρθει σε σαρκική επαφή με τον Ιωσήφ, ο Γαβριήλ της εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού.

Της ανέφερε και το παράδειγμα της Ελισάβετ, η οποία αν και στείρα, γέννησε παιδί με τη βοήθεια του Θεού. Η Παναγία δέχτηκε το θείο μήνυμα με ταπεινότητα, εκπληρώνοντας τον ρόλο της ως Μητέρα του Χριστού, και ο Αρχάγγελος αποχώρησε, έχοντας επιτελέσει την αποστολή του.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)