...

20 PIN που χρησιμοποιούν (σχεδόν) όλοι – και ξέρουν οι χάκερ!

Δες τους πιο προβλέψιμους και επικίνδυνους κωδικούς PIN που έχουν διαρρεύσει. Μήπως χρησιμοποιείς κι εσύ κάποιον από αυτούς;

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα ATM τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα

Οι τετραψήφιοι κωδικοί PIN χρησιμοποιούνται καθημερινά για κάρτες, κινητά και συστήματα ασφαλείας — αλλά πόσο ασφαλείς είναι πραγματικά;

Σύμφωνα με αναλύσεις από βάσεις δεδομένων που έχουν διαρρεύσει τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια χρήστες επιλέγουν ακόμα υπερβολικά εύκολους και προβλέψιμους κωδικούς.

Αν το PIN σου είναι κάτι σαν «1234» ή «0000», τότε βρίσκεσαι σε σοβαρό κίνδυνο. Σε αυτό το άρθρο, θα δεις τους πιο συχνούς και ανασφαλείς PIN κωδικούς που κυκλοφορούν εκεί έξω — και τι πρέπει να κάνεις για να προστατευτείς.

Δείτε ακόμα: ATM: Πάτα πάντα αυτό το κουμπί για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο

20 PIN που χρησιμοποιούν (σχεδόν) όλοι – και ξέρουν οι χάκερ!

Οι 20 πιο συχνοί και εύκολοι κωδικοί PIN (σύμφωνα με πραγματικά δεδομένα διαρροών):

-1234

-0000

-1111

-1212

-7777

-1004

-2000

-4444

-2222

-6969

-9999

-3333

-5555

-6666

-1122

-1313

-8888

-4321

-1010

-2580 (κάθετα κουμπιά στο πληκτρολόγιο)

Δείτε ακόμα: Σε πήρε η «τράπεζα» αλλά κάτι δεν πάει καλά; Δες πώς να αναγνωρίζεις τις κλήσεις-απάτη

20 PIN που χρησιμοποιούν (σχεδόν) όλοι – και ξέρουν οι χάκερ!

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν απλούς και εύκολα αναγνωρίσιμους κωδικούς PIN, όπως «1234» ή την ημερομηνία γέννησης τους, προκειμένου να μην τους ξεχνούν.

Ωστόσο, αυτοί οι κωδικοί είναι και οι πρώτοι που δοκιμάζουν οι χάκερ, καθώς μπορούν να τους μαντέψουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα εργαλεία.

Έτσι, ένας ανεπαρκής κωδικός πρόσβασης μπορεί να οδηγήσει σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, οικονομικές απώλειες ή ακόμα και πλήρη παραβίαση των λογαριασμών μας.

Για να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες πληροφορίες μας, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργούμε ισχυρούς κωδικούς που περιλαμβάνουν αριθμούς που δεν είναι στην ίδια σειρά.

Επιπλέον, καλή ιδέα είναι να αποφύγετε την επανάληψη αριθμών ή απλών μοτίβων και να επιλέξετε έναν τυχαίο συνδυασμό που δεν σχετίζεται με προσωπικές πληροφορίες.

Ακολουθώντας προβλέψιμα μοτίβα, όπως διαδοχικοί αριθμοί (1234, 4321), επαναλαμβανόμενα ψηφία (1111, 0000, 2222) ή σημαντικές ημερομηνίες (1980-2005), οι χρήστες καθιστούν τους λογαριασμούς τους ευάλωτους σε επιθέσεις, αφού οι χάκερ μπορούν να τους μαντέψουν μέσα σε δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένα εργαλεία ή απλές δοκιμές.

Δείτε ακόμα: Πώς με 3 τρόπους θα συνδεθείς σε Wi-Fi χωρίς κωδικό πρόσβασης

20 PIN που χρησιμοποιούν (σχεδόν) όλοι – και ξέρουν οι χάκερ!

Πώς να φτιάξεις ένα ισχυρό PIN

1. Απόφυγε προφανείς συνδυασμούς

Μην χρησιμοποιείς ακολουθίες όπως 1234, 0000, 1111, 2580 (κάθετη σειρά στο πληκτρολόγιο). Αυτοί είναι οι πιο εύκολοι κωδικοί και υπάρχουν σε κάθε «λεξικό PIN» που χρησιμοποιούν οι χάκερ.

2. Μην χρησιμοποιείς προσωπικά στοιχεία

Ημερομηνίες γενεθλίων, επετείων, αριθμούς πινακίδας ή τα τελευταία ψηφία του τηλεφώνου σου είναι εύκολα προβλέψιμα, ειδικά αν κάποιος γνωρίζει βασικά στοιχεία για εσένα.

3. Χρησιμοποίησε τυχαία κατανομή αριθμών

Προτίμησε PIN όπως 3907 ή 7416, που δεν σχηματίζουν μοτίβα ούτε έχουν κάποιο εμφανές νόημα. Όσο πιο τυχαίος είναι ο συνδυασμός, τόσο πιο δύσκολο να σπάσει.

4. Μην χρησιμοποιείς το ίδιο PIN παντού

Αν κάποιος ανακαλύψει το PIN του κινητού σου και είναι ο ίδιος με αυτόν του τραπεζικού σου λογαριασμού, έχεις σοβαρό πρόβλημα. Χρησιμοποίησε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε χρήση.

5. Άλλαζε PIN τακτικά

Ακόμα κι αν έχεις ισχυρό PIN, καλό είναι να τον αλλάζεις κάθε λίγους μήνες. Έτσι μειώνεις την πιθανότητα να παραμείνεις εκτεθειμένος μετά από κάποια πιθανή διαρροή.

6. Ενεργοποίησε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας

Αν η συσκευή ή η εφαρμογή σου το υποστηρίζει, χρησιμοποίησε 2FA (Two-Factor Authentication), βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικό αποτύπωμα/Face ID) ή προσωρινούς κωδικούς μέσω εφαρμογής (όπως Google Authenticator).

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.