Βουλωμένη μύτη; 5 σπιτικές θεραπείες που θα βοηθήσουν

Περιεχόμενα

Η βουλωμένη μύτη είναι μια ιδιαιτέρως ενοχλητική κατάσταση, αφού δημιουργεί προβλήματα στην σωστή αναπνοή εκείνου που την έχει. Μάλιστα, η βουλωμένη μύτη ή η ρινική συμφόρηση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας.

Συνήθως οφείλεται σε βλέννα ή φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία στα ιγμόρεια και συχνά αναπτύσσεται όταν είμαστε άρρωστοι, αλλά όχι μόνο. Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι είναι ευαίσθητοι στις αλλεργίες. Ένα κρυολόγημα, μια γρίπη, οι αλλεργίες ή μια λοίμωξη μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία.

Πριν καταφύγετε στη λύση των φαρμάκων, υπάρχουν κάποιες σπιτικές θεραπείες που πρέπει να δοκιμάσετε, αφού θα σας βοηθήσουν να ξεβουλώσετε τη μύτη σας.

Βουλωμένη μύτη; Σπιτικές θεραπείες που θα βοηθήσουν

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Ο υγραντήρας αποτελεί έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο, προκειμένου να μειώσετε τον πόνο και να βοηθήσετε στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης.

Το μηχάνημα μετατρέπει το νερό σε υγρασία. Η αναπνοή σε αυτόν τον υγρό αέρα μπορεί να καταπραΰνει τους ερεθισμένους ιστούς και τα πρησμένα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη και τα ιγμόρειά σας.

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο θερμαινόμενος, υγροποιημένος αέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει να φύγει η βλέννα. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ρινικής συμφόρησης, μπορεί να ωφεληθείτε από την τοποθέτηση υγραντήρων.

Κάντε ντουζ

Είχατε ποτέ βουλωμένη μύτη και διαπιστώσατε πως αναπνεύσατε πολύ καλύτερα μετά από ένα ζεστό ντους; Ο ατμός από το ντουζ μπορεί να βοηθήσει ώστε να αραιώσει τη βλέννα στη μύτη σας και να μειώσει τη φλεγμονή.

Το να κάνετε, λοιπόν, ένα ζεστό ντουζ μπορεί να βοηθήσει την αναπνοή σας να επανέλθει στο φυσιολογικό, τουλάχιστον για λίγο. Μπορείτε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα αναπνέοντας ατμό από ζεστό νερό σε νεροχύτη.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να: Ανοίξτε το ζεστό νερό στο νεροχύτη του μπάνιου σας. Μόλις η θερμοκρασία είναι σωστή, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και βάλτε το κεφάλι σας πάνω από το νεροχύτη. Αφήστε τον ατμό να δημιουργηθεί και πάρτε βαθιές αναπνοές. Προσέξτε να μην κάψετε το πρόσωπό σας στο ζεστό νερό.

Ενυδάτωση

Είναι πολύ σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά, αν υποψιάζεστε ότι έχετε κρυολόγημα ή ότι αντιμετωπίζετε συμπτώματα γρίπης. Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας στις ρινικές οδούς σας, ωθώντας τα υγρά έξω από τη μύτη σας και μειώνοντας την πίεση στα ιγμόρειά σας.

Λιγότερη πίεση σημαίνει λιγότερη φλεγμονή και ερεθισμό. Εάν αντιμετωπίζετε επίσης πονόλαιμο, ζεστά υγρά όπως το τσάι μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να απαλύνετε την ενόχληση στο λαιμό σας.

Σπρέι φυσιολογικού ορού

Πηγαίντε την ενυδάτωση ένα βήμα παραπέρα με φυσιολογικό ορό, με ένα διάλυμα θαλασσινού νερού. Η χρήση ρινικού σπρέι φυσιολογικού ορού μπορεί να αυξήσει την υγρασία στα ρουθούνια σας.

Ορισμένα σπρέι φυσιολογικού ορού περιλαμβάνουν επίσης αποσυμφορητικά φάρμακα. Μιλήστε με το γιατρό σας προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε σπρέι φυσιολογικού ορού με αποσυμφορητικά.

Δείτε ακόμα: Φτέρνισμα: Πώς να το σταματήσετε

Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα

Μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων ρινικής συμφόρησης ανοίγοντας τις ρινικές οδούς από έξω.

Για να φτιάξετε μια ζεστή κομπρέσα, πρώτα μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, πιέστε το νερό από την πετσέτα, στη συνέχεια διπλώστε το και τοποθετήστε το πάνω από τη μύτη και το μέτωπό σας. Η ζεστασιά μπορεί να προσφέρει άνεση από κάθε πόνο και να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής στα ρουθούνια. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται.

Βουλωμένη μύτη: Πάρτε φάρμακα

Αρκετά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να καθαρίσουν τις ρινικές διόδους σας και να ανακουφίσουν. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν φαρμακοποιό όταν επιλέγετε ένα αποσυμφορητικό, αντιισταμινικό ή φάρμακο για την αλλεργία. Ο φαρμακοποιός μπορεί επίσης να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με ένα συγκεκριμένο φάρμακο.

Καλέστε το γιατρό σας εάν η βουλωμένη μύτη σας δεν βελτιωθεί μετά τη λήψη φαρμάκων για περισσότερες από 3 ημέρες ή εάν έχετε επίσης πυρετό.

Αποσυμφορητικά:

Ένα αποσυμφορητικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με ερεθισμένες ρινικές οδούς. Πολλά αποσυμφορητικά είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή γιατρού. Κυκλοφορούν σε δύο μορφές: ρινικό σπρέι και χάπι.

Τα κοινά αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι περιλαμβάνουν οξυμεταζολίνη και φαινυλεφρίνη Τα κοινά αποσυμφορητικά χάπια περιλαμβάνουν ψευδοεφεδρίνη. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά. Δεν πρέπει να παίρνετε αποσυμφορητικό για περισσότερο από 3 ημέρες χωρίς την επίβλεψη γιατρού.

Μετά από 3 ημέρες, ένα ρινικό αποσυμφορητικό μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τη συμφόρηση και το μπούκωμά σας. Επιπλέον, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) δεν πρέπει να λαμβάνουν τυπικά αποσυμφορητικά. Υπάρχουν διαθέσιμες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, αλλά ίσως είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για να αξιολογήσετε ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για εσάς.

Αντιισταμινικά:

Θα πρέπει να πάρετε ένα αντιισταμινικό ή φάρμακο για αλλεργία εάν η ρινική σας συμφόρηση οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση. Και οι δύο τύποι φαρμάκων μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο στις ρινικές οδούς σας, βοηθώντας στο να αποφράξετε τα ιγμόρειά σας.

Exit mobile version