...

Βιταμίνη D: Το «λάθος» στις αιματολογικές εξετάσεις που μπορεί να κρύβει σοβαρή έλλειψη

Η Βιταμίνη D είναι πολύτιμη για τον οργανισμό μας και πρέπει να γνωρίζουμε τα πραγματικά της επίπεδα

εξετάσεις

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό, βοηθώντας στη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών.

Παράγεται κυρίως όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, ενώ βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζει τη μυϊκή λειτουργία, και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες.

Επιπλέον, έχει συνδεθεί με την ψυχική υγεία, καθώς η έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να προκαλέσει καταθλιπτικά συμπτώματα.

Δες εδώ πώς θα καταλάβεις ότι έχεις υψηλή χοληστερίνη χωρίς εξετάσεις αίματος

εξετάσεις

Η μέτρηση της 25(OH)D (25-υδροξυβιταμίνης D) είναι αυτή που μας δείχνει την πραγματικότητα για τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

Αυτός ο τύπος βιταμίνης D κυκλοφορεί στο αίμα και είναι ο καλύτερος δείκτης της συνολικής κατάστασης βιταμίνης D. Εξάλλου, η 25(OH)D είναι η μορφή της βιταμίνης D που συσσωρεύεται στον οργανισμό και χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί εάν έχουμε επαρκή, ανεπαρκή ή ελλειμματικά επίπεδα βιταμίνης D.

Η μέτρηση της 1,25(OH)₂D (1,25-διυδροξυβιταμίνης D) είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης D και χρησιμοποιείται κυρίως για να μετρηθεί η λειτουργία του οργανισμού όσον αφορά την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου. Τα επίπεδά της παραμένουν σταθερά και δεν αντανακλούν τις γενικές αποθήκες βιταμίνης D στον οργανισμό, γι’ αυτό δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για να εκτιμήσουμε τις συνολικές ποσότητες βιταμίνης D.

Η μέτρηση της 25(OH)D είναι η πιο αξιόπιστη και χρησιμοποιούμενη εξέταση για να προσδιορίσουμε την κατάσταση βιταμίνης D στο σώμα, καθώς αυτή η μορφή είναι εκείνη που κυκλοφορεί στο αίμα και χρησιμεύει ως αποθηκευτικό απόθεμα. Τα επίπεδα της 25(OH)D αντανακλούν καλύτερα τη συνολική βιταμίνη D στον οργανισμό και παρέχουν την ακριβή ένδειξη για τυχόν έλλειψη ή επάρκεια της βιταμίνης.

Η 1,25(OH)₂D (1,25-διυδροξυβιταμίνη D) συνήθως δεν χρησιμοποιείται για αυτή την εκτίμηση, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένος ιατρικός λόγος, όπως για την παρακολούθηση ασθενειών που επηρεάζουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D, όπως οι παθήσεις των νεφρών ή παραθυρεοειδικές διαταραχές.

Άρα, η μέτρηση της 25(OH)D είναι αυτή που χρησιμοποιούμε συνήθως για να αξιολογήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

Δες εδώ τι προετοιμασία πρέπει να κάνεις πριν τις εξετάσεις αίματος και ούρων

εξετάσεις

Τα εργαστήρια πρέπει να μετρούν και να αναφέρουν τα επίπεδα της 25(OH)D (25-υδροξυβιταμίνης D) για να εκτιμήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.

Ορισμένα εργαστήρια ενδέχεται να μην μετρούν την ολική βιταμίνη D (η οποία περιλαμβάνει τόσο την 25(OH)D όσο και την 1,25(OH)2D) επειδή η 25(OH)D είναι η πιο αξιόπιστη και συνήθως χρησιμοποιούμενη μορφή για την εκτίμηση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό.

Αυτή η μορφή είναι πιο σταθερή και κυκλοφορεί σε μεγαλύτερες ποσότητες στο αίμα, ενώ η 1,25(OH)2D είναι πιο ενεργή, αλλά τα επίπεδά της μπορεί να είναι λιγότερο σταθερά και εξαρτώνται από άλλους παράγοντες όπως η νεφρική λειτουργία και η παρουσία ασθενειών.

Επομένως, η μέτρηση της 25(OH)D παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα για την κατάσταση βιταμίνης D και την αποθήκευσή της στο σώμα, κάτι που καθιστά αυτή την εξέταση την προτιμώμενη για τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης

Επομένως, την επόμενη φορά που θα δείτε τα αποτελέσματα για την βιταμίνη D στις εξετάσεις σας, βεβαιωθείτε ότι είναι η μορφή 25OH γιατί αυτή θα δείξει τα πραγματικά επίπεδα. Αν το εργαστήριο δίνει ενδείξεις για την 1,25OH, τότε αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα έχει υψηλότερες τιμές κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε ανεπάρκεια ή ακόμη και σοβαρή έλλειψη χωρίς να το αντιληφθείτε.

@dgrigorakis

Πραγματοποιησατε αιματολογική εξέταση της βιταμίνης D και βγήκε φυσιολογική? Είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα? Η διαφορά μεταξύ αληθούς και ψεύδους τιμής μπορεί να κρύβεται σε ένα απλό κόμμα!!#follovers #friends #υγεία #διατροφη

♬ πρωτότυπος ήχος – Dimitris Grigorakis

Δες εδώ πώς να ρίξεις τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.