Βενζίνη: Πώς να ξεχωρίσεις την καλή από την κακή

Χρήσιμες συμβουλές για καλής ποιότητας βενζίνη

Βενζίνη: Πώς να ξεχωρίσεις την καλή από την κακή

Βενζίνη: Η ποιότητα του καυσίμου που βάζουμε στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας είναι πάρα πολύ σημαντική για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του.

Παρότι, στην Ελλάδα λειτουργούν σχεδόν 6.000 πρατήρια καυσίμων, καθιστώντας σχετικά εύκολη τη διαδικασία αναζήτησης ενός σημείου ανεφοδιασμού σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα του καυσίμου που προμηθευόμαστε.

Είναι δεδομένο πως η ποιότητα των καυσίμων διαφέρει από πρατήριο σε πρατήριο, συνεπώς κάθε οδηγός οφείλει να γνωρίζει τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρει να αποφύγει τα κακής ποιότητας καύσιμα, προκειμένου να μειώσει και τον κίνδυνο πιθανών βλαβών που μπορούν να προκύψουν από την κακή ποιότητα της βενζίνης ή του diesel.

Δείτε ακόμα: Aircondition στο αυτοκίνητο: Πόσo παραπάνω καίει σε καύσιμο

Βενζίνη: Πώς να ξεχωρίσεις την καλή από την κακή

Οι περισσότεροι οδηγοί συνηθίζουν να ανεφοδιάζουν το αυτοκίνητό τους στα πρατήρια που προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή βενζίνης ή diesel, παραβλέποντας τον κίνδυνο να προμηθευτούν νοθευμένο καύσιμο. Σίγουρα δεν είναι ο κανόνας, όμως αρκετές φορές η πολλή χαμηλή τιμή μπορεί να κρύβει και χαμηλή ποιότητα.

Από τη στιγμή που η νοθεία των καυσίμων προσφέρει στον πρατηριούχο ένα αρκετά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αυτομάτως του επιτρέπει να μειώσει τις τιμές της βενζίνης και του diesel, προκειμένου να προσεγγίσει περισσότερους πελάτες.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που πέσουμε πάνω σε ένα βενζινάδικο που οι τιμές του απέχουν -και μάλιστα σημαντικά- από τα υπόλοιπα πρατήρια καυσίμων, ίσως θα ήταν καλύτερο να το σκεφτούμε διπλά, πριν γεμίσουμε εκεί το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας.

Δείτε ακόμα: Πώς να βγάλεις πολλά χιλιόμετρα με λίγη βενζίνη

Βενζίνη: Πώς να ξεχωρίσεις την καλή από την κακή

Η καλύτερη λύση είναι η επιλογή ενός συγκεκριμένου πρατηρίου καυσίμων και η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης. Επιλέγοντας το ίδιο πρατήριο καυσίμων, προμηθεύουμε το αυτοκίνητό μας με την ενδεδειγμένη ποιότητα καυσίμου και δεν ρισκάρουμε, πειραματιζόμενοι με διαφορετικά σημεία πώλησης βενζίνης ή diesel.

Ακόμη, χρήσιμο θα ήταν να αποφεύγουμε τα πρατήρια που μόλις έχουν ανεφοδιαστεί, καθώς οι επικαθήσεις των δεξαμενών ίσως καταλήξουν στο δικό μας ρεζερβουάρ, μιας και δεν θα έχουν προλάβει να «καθίσουν».

Αξίζει να αναφερθεί πως περίπου το 10% των καυσίμων που διακινούνται στη χώρα μας είναι είτε λαθραία είτε νοθευμένα, ενώ η παραβατικότητα των πρατηρίων αγγίζει το 5% σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Δείτε ακόμα: Πως θα σταματήσεις τα συστήματα που σου «κλέβουν» βενζίνη στο αυτοκίνητο – Ποια είναι

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.