Η αντράκλα, γνωστή και ως γλιστρίδα (επιστημονική ονομασία: Portulaca oleracea), είναι ένα ποώδες, βρώσιμο ζιζάνιο – φυτό που ευδοκιμεί στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές περιοχές. Έχει σαρκώδη, γυαλιστερά πράσινα φύλλα και μικρά κίτρινα λουλούδια. Χαρακτηρίζεται από την ελαφρώς ξινή και δροσιστική γεύση της.
Πού το βρίσκουμε:
Στην ύπαιθρο, σε χωράφια, κήπους και άκρες δρόμων.
Καλλιεργείται επίσης σε κήπους λόγω της θρεπτικής του αξίας.
Πωλείται σε λαϊκές αγορές και βιολογικά καταστήματα.
Δες εδώ γιατί η μαναβική στα σούπερ μάρκετ είναι πάντα κοντά στην είσοδο
Κύρια χαρακτηριστικά:
Αναπτύσσεται γρήγορα και συχνά θεωρείται ζιζάνιο σε καλλιέργειες.
Τα φύλλα και τα τρυφερά μέρη του βλαστού είναι βρώσιμα.
Αντέχει σε ξηρικά περιβάλλοντα και βρίσκεται σε κήπους, άκρες δρόμων και χωράφια.
Χρήσεις:
Μαγειρική: Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, πίτες, με γιαούρτι ή ακόμα και μαγειρεμένη σαν λαχανικό.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες (ιδίως C και E), αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο.
Η αντράκλα έχει σημαντική διατροφική αξία και θεωρείται superfood για την υγεία της καρδιάς και τη μείωση φλεγμονών.
Δες εδώ ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα
Ιδιότητες:
Θρεπτική αξία:
Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κάτι σπάνιο για φυτά.
Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και β-καροτένιο.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.
Ιατρικές ιδιότητες:
Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση.
Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς λόγω των ωμέγα-3.
Συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Γαστρονομικές χρήσεις:
Καταναλώνεται σε σαλάτες για την ελαφρώς ξινή γεύση του.
Χρησιμοποιείται σε πίτες ή συνοδευτικά με γιαούρτι και σκόρδο.
Έχει μια ιδιαίτερη, τραγανή υφή που το κάνει ιδανικό για δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες.
Δες εδώ πώς μπορείς να αποξηράνεις αρωματικά φυτά και βότανα