Οι γιορτές των Χριστουγέννων έφτασαν και από το πρωί προετοιμάζεται το γιορτινό τραπέζι του ρεβεγιόν με τα εκλεκτά εδέσματα που θα περιλαμβάνει.
Ασφαλώς, ένα από τα πιο κλασσικά πιάτα που αποτελούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η γαλοπούλα με λαχταριστή γέμιση.
Ωστόσο, η προετοιμασία και το ψήσιμό της δεν είναι και τόσο απλή, αφού θέλουμε το κρέας να είναι καλοψημένο, αλλά και μαλακό και ζουμερό, με τραγανή πετσούλα και υπέροχη, πλούσια γέμιση!
Δείτε ακόμα: Πώς να διατηρήσεις τους κουραμπιέδες φρέσκους για καιρό
Το απόλυτο μυστικό για να ψηθεί τέλεια η γαλοπούλα
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις ολόκληρη τη γαλοπούλα σε μια… μαξιλαροθήκη και να την ψήσεις.
Ναι ναι καλά διάβασες! Η χρήση μιας μαξιλαροθήκης στο ψήσιμο της γαλοπούλας είναι το κλειδί για ένα τέλεια μαγειρεμένο φαγητό.
Η «μαξιλαροθήκη γαλοπούλας» φτιάχνεται αλείφοντας το κρέας με βούτυρο και στη συνέχεια τυλίγοντάς το με μπέικον και, τέλος, μια καθαρή βαμβακερή μαξιλαροθήκη που έχει εμποτιστεί με ένα μείγμα βουτύρου, κρασιού και ζωμού κοτόπουλου για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας θα παραμείνει υγρό.
Αφού ψήσετε και αλείψετε τη γαλοπούλα που είναι τυλιγμένη με τη μαξιλαροθήκη, αφαιρέστε τη και ολοκληρώστε το ψήσιμο σε ζεστό φούρνο για να γίνουν το μπέικον και η πέτσα ωραία και τραγανά.
Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πανί για τυρί (τσαντίλα) αντί για μαξιλαροθήκη, αν το προτιμάτε.
Δείτε ακόμα: Φτιάξε τα υπέροχα μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής
Πώς να φτιάξετε τη γαλοπούλα με τη μαξιλαροθήκη:
Προετοιμάστε τη γαλοπούλα: Ξεπλύνετε τη γαλοπούλα, αφαιρέστε τα εντόσθια και το λαιμό και στη συνέχεια γεμίστε την κοιλότητα με κρεμμύδι, σέλινο και λεμόνι. Στεγνώστε τη γαλοπούλα. Τρίψτε το βούτυρο πάνω από την πέτσα και αλατοπιπερώστε.
Τυλίξτε τη γαλοπούλα: Αφού τυλίξετε τη γαλοπούλα με μπέικον, τυλίξτε τη είτε σε βαμβακερή μαξιλαροθήκη είτε σε μεγάλο πανί για τυρί. Τοποθετήστε το στο ταψί με το στήθος προς τα κάτω. Ποτίστε πλήρως τη μαξιλαροθήκη και τη γαλοπούλα με το κρασί, το ζωμό και το λιωμένο βούτυρο. Βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς εμποτισμένο για να μην στεγνώσει ή πάρει φωτιά κατά το μαγείρεμα.
Ψήνετε τη γαλοπούλα: Βάλτε τη σκεπασμένη γαλοπούλα στον φούρνο μέχρι να ψηθεί πλήρως, περιχύνοντάς την κάθε ώρα με τους χυμούς του και βεβαιωθείτε ότι η μαξιλαροθήκη παραμένει μουσκεμένει. Αν το ταψί στεγνώσει, ρίξτε σε ίσα μέρη κρασί και ζωμό.
Αφαιρέστε τη γαλοπούλα: Βγάλτε τη γαλοπούλα από το φούρνο και ξετυλίξτε τη από τη μαξιλαροθήκη. Αναποδογυρίστε για να είναι με το στήθος προς τα πάνω. Αλείψτε το στήθος με το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα και να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά.
Αφήστε τη να ξεκουραστεί: Μεταφέρετε τη γαλοπούλα σε μια σανίδα και αφήστε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τη χαράξετε. Χρησιμοποιήστε τους χυμούς στο τηγάνι για να φτιάξετε τη σάλτσα.