Το Air Fryer σας είναι πιο βρώμικο από όσο νομίζετε: Πώς να καθαρίσετε τα κρυμμένα λίπη στην αντίσταση

Το αγαπάμε γιατί μαγειρεύει γρήγορα και υγιεινά. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς: Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιτάξατε μέσα στο Air Fryer, στο πάνω μέρος όπου βρίσκεται η αντίσταση;

Το Air Fryer σας είναι πιο βρώμικο από όσο νομίζετε: Πώς να καθαρίσετε τα κρυμμένα λίπη στην αντίσταση

Αν το κάνετε τώρα, μάλλον θα τρομάξετε. Τα λίπη από το κοτόπουλο και τις πατάτες πιτσιλάνε προς τα πάνω, κολλούν στην αντίσταση και καίγονται ξανά και ξανά. Το αποτέλεσμα; Δυσάρεστες οσμές, καπνός όταν μαγειρεύετε και, το κυριότερο, ένα ανθυγιεινό περιβάλλον για το φαγητό σας.

Μην ανησυχείτε όμως. Δεν χρειάζονται χημικά. Η λύση βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Το Air Fryer σας είναι πιο βρώμικο από όσο νομίζετε: Πώς να καθαρίσετε τα κρυμμένα λίπη στην αντίσταση

Το εύκολο μέρος: Ο Κάδος και η Σχάρα

Αυτό το κάνετε μάλλον ήδη, αλλά υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για να μην χαλάσει η αντικολλητική επίστρωση.

  1. Αφήστε το να κρυώσει: Ποτέ μην ρίχνετε κρύο νερό σε καυτό κάδο. Το “σοκ” θα στραβώσει το μέταλλο και θα ξεφλουδίσει την επίστρωση.
  2. Ζεστό νερό & Σαπούνι: Γεμίστε τον κάδο με ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων. Αφήστε το να μουλιάσει για 10 λεπτά.
  3. Μαλακό σφουγγάρι: Χρησιμοποιήστε ΜΟΝΟ την μαλακή πλευρά του σφουγγαριού. Το σύρμα απαγορεύεται δια ροπάλου.

Deep Clean: Πώς να καθαρίσετε την Αντίσταση (Εκεί που κρύβεται το λίπος)

Εδώ είναι το μυστικό που οι περισσότεροι αγνοούν. Αν το Air Fryer σας μυρίζει καμένο ή βγάζει καπνό, το πρόβλημα είναι εδώ.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
  • Λίγο νερό (για να φτιάξετε πάστα)
  • Μια παλιά οδοντόβουρτσα
  • Ένα νωπό πανί

Η Διαδικασία:

  1. Ασφάλεια: Βγάλτε τη συσκευή από την πρίζα και βεβαιωθείτε ότι είναι κρύα.
  2. Αναποδογύρισμα: Γυρίστε το Air Fryer ανάποδα για να έχετε εύκολη πρόσβαση στην αντίσταση (το “φιδάκι” στο πάνω μέρος).
  3. Η Πάστα Σόδας: Ανακατέψτε τη σόδα με το νερό μέχρι να γίνει μια πηχτή πάστα.
  4. Τρίψιμο: Βουτήξτε την οδοντόβουρτσα στην πάστα και τρίψτε απαλά την αντίσταση και τα μεταλλικά τοιχώματα γύρω της. Η σόδα θα διαλύσει τα καμένα λίπη χωρίς να χαράξει το μέταλλο.
  5. Ξέβγαλμα: Περάστε πολλές φορές με το νωπό πανί μέχρι να φύγει όλη η σόδα και τα υπολείμματα.
  6. Στέγνωμα: Αφήστε το να στεγνώσει τελείως πριν το ξαναβάλετε στην πρίζα.
Tip: Για τα πολύ δύσκολα σημεία με “πετρωμένο” λίπος, μπορείτε να ψεκάσετε λίγο λευκό ξύδι πάνω στη σόδα για να αφρίσει και να δράσει πιο βαθιά.

Συχνές Ερωτήσεις για το Air Fryer

Μπαίνει ο κάδος στο πλυντήριο πιάτων;
Οι περισσότεροι κατασκευαστές λένε “ναι”, αλλά εμείς λέμε “όχι συχνά”. Τα σκληρά απορρυπαντικά του πλυντηρίου θα φθείρουν την αντικολλητική επίστρωση πολύ πιο γρήγορα. Το πλύσιμο στο χέρι είναι πάντα προτιμότερο για μακροζωία.
Πώς διώχνω τη μυρωδιά του καινούργιου (πλαστικού);
Κλασικό πρόβλημα. Πριν μαγειρέψετε πρώτη φορά, βάλτε στον κάδο ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό και φέτες λεμονιού. Λειτουργήστε το στους 180°C για 15 λεπτά. Ο ατμός του λεμονιού θα εξουδετερώσει τη “μυρωδιά εργοστασίου”.
Μπορώ να βάλω αλουμινόχαρτο στον πάτο;
Ναι, αλλά με προσοχή. Μην καλύπτετε όλο τον πάτο γιατί εμποδίζετε την κυκλοφορία του αέρα (που είναι και το νόημα του Air Fryer). Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το αλουμινόχαρτο έχει βάρος (φαγητό) πάνω του, αλλιώς ο αέρας θα το σηκώσει και μπορεί να κολλήσει στην αντίσταση και να πάρει φωτιά!
Η Χαρά Τσακνάκη είναι μαθήτρια λυκείου με πάθος για τις νέες γεύσεις και τα ταξίδια. Λατρεύει να ανακαλύπτει πρωτότυπες συνταγές, ενώ ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές της κατασκευές – ρέπλικες σκηνικών και αντικειμένων από ταινίες όπως ο Τιτανικός και το Mad Max. Το όνειρό της είναι να γίνει σκηνοθέτης και να συνδυάσει τη δημιουργικότητά της με την αγάπη της για τον κινηματογράφο.