Αν το κάνετε τώρα, μάλλον θα τρομάξετε. Τα λίπη από το κοτόπουλο και τις πατάτες πιτσιλάνε προς τα πάνω, κολλούν στην αντίσταση και καίγονται ξανά και ξανά. Το αποτέλεσμα; Δυσάρεστες οσμές, καπνός όταν μαγειρεύετε και, το κυριότερο, ένα ανθυγιεινό περιβάλλον για το φαγητό σας.
Μην ανησυχείτε όμως. Δεν χρειάζονται χημικά. Η λύση βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Το εύκολο μέρος: Ο Κάδος και η Σχάρα
Αυτό το κάνετε μάλλον ήδη, αλλά υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για να μην χαλάσει η αντικολλητική επίστρωση.
- Αφήστε το να κρυώσει: Ποτέ μην ρίχνετε κρύο νερό σε καυτό κάδο. Το “σοκ” θα στραβώσει το μέταλλο και θα ξεφλουδίσει την επίστρωση.
- Ζεστό νερό & Σαπούνι: Γεμίστε τον κάδο με ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων. Αφήστε το να μουλιάσει για 10 λεπτά.
- Μαλακό σφουγγάρι: Χρησιμοποιήστε ΜΟΝΟ την μαλακή πλευρά του σφουγγαριού. Το σύρμα απαγορεύεται δια ροπάλου.
Deep Clean: Πώς να καθαρίσετε την Αντίσταση (Εκεί που κρύβεται το λίπος)
Εδώ είναι το μυστικό που οι περισσότεροι αγνοούν. Αν το Air Fryer σας μυρίζει καμένο ή βγάζει καπνό, το πρόβλημα είναι εδώ.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
- Λίγο νερό (για να φτιάξετε πάστα)
- Μια παλιά οδοντόβουρτσα
- Ένα νωπό πανί
Η Διαδικασία:
- Ασφάλεια: Βγάλτε τη συσκευή από την πρίζα και βεβαιωθείτε ότι είναι κρύα.
- Αναποδογύρισμα: Γυρίστε το Air Fryer ανάποδα για να έχετε εύκολη πρόσβαση στην αντίσταση (το “φιδάκι” στο πάνω μέρος).
- Η Πάστα Σόδας: Ανακατέψτε τη σόδα με το νερό μέχρι να γίνει μια πηχτή πάστα.
- Τρίψιμο: Βουτήξτε την οδοντόβουρτσα στην πάστα και τρίψτε απαλά την αντίσταση και τα μεταλλικά τοιχώματα γύρω της. Η σόδα θα διαλύσει τα καμένα λίπη χωρίς να χαράξει το μέταλλο.
- Ξέβγαλμα: Περάστε πολλές φορές με το νωπό πανί μέχρι να φύγει όλη η σόδα και τα υπολείμματα.
- Στέγνωμα: Αφήστε το να στεγνώσει τελείως πριν το ξαναβάλετε στην πρίζα.








