Περιμένεις καλεσμένους και αναρωτιέσαι πώς θα διατηρήσεις τα φαγητά ζεστά μέχρι την ώρα του τραπεζιού;
Πολλές φορές τα φαγητά ετοιμάζονται συνήθως από πιο νωρίς.
Το ζητούμενο για τους περισσότερους οικοδεσπότες είναι όχι απλώς να προλάβουν να τα έχουν όλα στην εντέλεια πριν έρθουν οι πρώτοι καλεσμένοι, αλλά και να καταφέρουν να διατηρήσουν τα φαγητά ζεστά και φρέσκα.
Ένα, λοιπόν, από τα μεγάλα θέματα είναι πώς να διατηρήσεις τα φαγητά ζεστά μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι. Ας δούμε μερικές από τις πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Μερικά γενικά tips
Μια γενική συμβουλή είναι να ζεσταίνουμε τα φαγητά στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (στους 50 βαθμούς) και φέρνοντάς τα πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου (σε περίπτωση που τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο). Ωστόσο, κάποια φαγητά πρέπει να είναι της ημέρας, όπως το κρέας ή τα ψάρια που αναφέραμε προηγουμένως.
Τέλος, αν όσο περιμένεις να ετοιμαστούν τα φαγητά της τελευταίας στιγμής έχεις ήδη αρχίσει να τοποθετείς τις πρώτες πιατέλες στο τραπέζι και προσπαθείς να κρατήσεις τα φαγητά πάνω τους όσο το δυνατόν πιο ζεστά, υπάρχει τρόπος. Φρόντισε να είναι πάντα σκεπασμένα ή ακόμα καλύτερα επίλεξε τα ειδικά σκεύη ρεσώ για φαγητό, τα οποία θα διατηρήσουν το φαγητό ζεστό στο τραπέζι για ένα χρονικό διάστημα.
Πώς να χειριστείς τα κρέατα, τα ψάρια, τις πίτες, τα ζυμαρικά
Αρχικά, σχεδίασε το μενού του τραπεζιού με τρόπο που θα λειτουργεί υπέρ σου. Κάποια φαγητά δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν αφού μαγειρευτούν, γιατί αλλοιώνεται η γεύση τους. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα ψητά κρέατα (ειδικά η γαλοπούλα), που μπορεί να στεγνώσουν, και τα ψάρια. Αν επιλέξεις αυτά, φρόντισε να τα κάνεις τελευταία στιγμή και να τα βγάλεις από τον φούρνο μόλις έρθουν οι καλεσμένοι σου.
Αν πάλι δεν θέλεις να έχεις το άγχος της τελευταίας στιγμής, υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις. Μπορείς να φτιάξεις μια νόστιμη πίτα από την προηγούμενη μέρα και να τη ζεστάνεις στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία λίγο πριν από το τραπέζι, ή να την ετοιμάσεις από την προηγούμενη και να την ψήσεις την ημέρα του τραπεζιού.
Επίσης, τα φαγητά που γίνονται σε πυρίμαχο σκεύος, όπως ένα ωραίο σουφλέ ή τα απολαυστικά λαζάνια με σπανάκια, μπορούν να ξαναζεσταθούν στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν το φαγητό έχει τυριά ή μπεσαμέλ, κάλυψέ το με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα.
Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις το αλουμινόχαρτο με την ενσωματωμένη λαδόκολλα. Οι πατάτες φούρνου, που είναι must των εορταστικών τραπεζιών, είναι επίσης καλό να σκεπαστούν με μια λαδόκολλα καθώς ζεσταίνονται στον φούρνο.
Tips για τις σούπες και τα φαγητά κατσαρόλας
Σχετικά εύκολα μπορούμε να ζεστάνουμε και τα φαγητά κατσαρόλας, όπως το οσομπούκο ή άλλα μαγειρευτά με σάλτσα. Οι σούπες, επίσης, είναι ένα βολικό φαγητό αν κάνεις τραπέζι, καθώς ξαναζεσταίνονται εύκολα. Ωστόσο, αν η σούπα έχει αβγολέμονο, αυτό πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή, δηλαδή αφού τη ζεστάνουμε για τελευταία φορά.
Αν τώρα την έχουμε έτοιμη με το αβγολέμονο (όχι όμως από το ψυγείο), μπορούμε να τη ζεστάνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αλλά σε καμία περίπτωση να μην έρθει σε βράση. Στην περίπτωση που η σούπα μας έχει γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, επίσης πρέπει να τα προσθέσουμε τελευταία στιγμή.
Δείτε ακόμα: Ποια φαγητά δεν πρέπει να μαγειρεύετε στο airfryer