Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι το έχουμε κάνει: Ανοίγουμε τη βρύση με καυτό νερό και ρίχνουμε το λάδι από το τηγάνι μέσα, ελπίζοντας ότι θα φύγει. Μέγα λάθος. Το λάδι κρυώνει μέσα στους σωλήνες, γίνεται σαν στόκος (fatberg) και μετά τρέχουμε για υδραυλικό.
Δοκίμασα τη λύση με το αλουμινόχαρτο και ορίστε γιατί λειτουργεί.

Το Πείραμα: Πώς το έκανα σε 1 λεπτό
Δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, ούτε να ψάχνετε για άδεια βάζα μαρμελάδας. Μόνο αλουμινόχαρτο.
Βήμα 1: Το «Καλούπι»
Πήρα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το έστρωσα πάνω στην τρύπα του νεροχύτη, πιέζοντάς το ελαφρά προς τα μέσα για να δημιουργήσω μια λακκούβα (σαν ποτηράκι).
(Tip: Αν φοβάστε ότι θα τρυπήσει, βάλτε διπλό φύλλο ή φορμάρετε το αλουμινόχαρτο μέσα σε μια κούπα πρώτα).
Βήμα 2: Η Απόρριψη
Έριξα το χρησιμοποιημένο λάδι από το τηγάνι μέσα στο αλουμινόχαρτο. Προσοχή: Περίμενα 10 λεπτά να κρυώσει λίγο το λάδι για να μην καώ, αλλά όχι να παγώσει τελείως.
Βήμα 3: Το Πέταγμα
Μόλις το λάδι κρύωσε τελείως και άρχισε να πήζει, απλά έκλεισα το αλουμινόχαρτο σαν μπαλάκι και το πέταξα στα σκουπίδια.
Αποτέλεσμα: Ούτε σταγόνα στο σιφόνι, ούτε λερωμένα σκεύη για πλύσιμο.
Γιατί να μην το ρίξω απλά στην τουαλέτα;
Πολλοί μου λένε: «Εγώ το ρίχνω στην τουαλέτα και τραβάω καζανάκι». Σας παρακαλώ, σταματήστε.
- Το λάδι δεν διαλύεται στο νερό.
- Κολλάει στα τοιχώματα των σωλήνων.
- Μαζεύει τρίχες και υπολείμματα και δημιουργεί “πέτρες” που βουλώνουν τα πάντα.
Η Οικολογική Εναλλακτική (Αν έχετε χρόνο)
Το αλουμινόχαρτο είναι λύση ανάγκης για τα σκουπίδια. Το ιδανικό είναι να μαζεύετε το λάδι σε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι και όταν γεμίσει, να το πηγαίνετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης τηγανέλαιου (υπάρχουν πλέον σε πολλά σούπερ μάρκετ). Έτσι γίνεται βιοντίζελ και όχι σκουπίδι.
Η ετυμηγορία μου: Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο παίρνει 10/10 για ευκολία. Είναι η καλύτερη λύση για εκείνες τις μέρες που είστε κουρασμένοι και θέλετε απλά να καθαρίσετε την κουζίνα γρήγορα.








