Τι πρέπει να κάνω εάν με τσιμπήσει μέλισσα και τι εάν με τσιμπήσει σφήκα

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: τι να κάνω;

Περιεχόμενα

Μπορεί να συμβεί σε όλους, ειδικά κατά τους μήνες της άνοιξης ή του καλοκαιριού! Το τσίμπημα της σφήκας ή της μέλισσας συμβαίνει γρήγορα και μας φέρνει πανικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο, φαγούρα, πρήξιμο ή ακόμα και αλλεργικό σοκ.

Πώς μπορούμε να δράσουμε γρήγορα, ώστε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα; Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε αν πρόκειται για μέλισσα ή σφήκα, καθώς η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.

Πώς ξεχωρίζω μέλισσα από σφήκα;

Συχνά, υπάρχει σύγχυση σχετικά με το αν μας έχει τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, καθώς τα δύο αυτά έντομα έχουν παρόμοιο σχήμα, αλλά και χρώματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν οι παρακάτω διαφορές, ώστε να διαπιστώσουμε από ποιο έντομο προέρχεται το τσίμπημα.

Οι σφήκες έχουν ευδιάκριτες, κίτρινες και μαύρες λωρίδες γύρω από την κοιλιά τους. Η μέση τους και τα πόδια τους είναι πιο λεπτά, ενώ συνεχίζουν να ζουν αφού μας τσιμπήσουν.

Οι μέλισσες έχουν ένα πιο ανοιχτό καφέ – κίτρινο χρώμα, το οποίο δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα, ενώ είναι πιο χνουδωτές. Επιπλέον, είναι κοινωνικά έντομα, τα οποία ζουν σε μία φωλιά, που συνήθως περιλαμβάνει αρκετές χιλιάδες μέλισσες. Και τέλος, πεθαίνουν μόλις μας τσιμπήσουν!

Τι γίνεται αν σε τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα;

Μόλις διαπιστώσετε ένα τσίμπημα σε εσάς ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να αφαιρέσετε το κεντρί! Όσο περισσότερη ώρα μένει το κεντρί στο δέρμα, τόσο περισσότερο δηλητήριο θα απελευθερωθεί. Αυτό, έπειτα, επιφέρει αυξημένο πόνο και πρήξιμο.

Συμπτώματα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το τσίμπημα της μέλισσας ή της σφήκας αποτελεί μία απλή ενόχληση. Ενδεχομένως να εμφανιστεί προσωρινά:

Πόνος
Ερυθρότητα
Κνησμός
Πρήξιμο

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει η πιθανότητα να είστε αλλεργικοί στην τοξίνη της μέλισσας. Αν δεν είστε αλλεργικοί, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα περισσότερα συμπτώματα εύκολα στο σπίτι.

Πότε είναι επικίνδυνο το τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας;

Εάν, όμως, είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα ή έχετε τσιμπηθεί πολλές φορές, ενδεχομένως να εκδηλώσετε κάποια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα αναφυλαξίας ή αλλεργικής αντίδρασης, όπως τα παρακάτω:

Πρήξιμο της γλώσσας ή του λαιμού
Γαργάλημα στο λαιμό
Σφίξιμο στο λαιμό ή στο στήθος
Έντονη κοκκινίλα ή φαγούρα που επεκτείνεται
Κνησμός στο σώμα
(Ανεξέλεγκτος) βήχας
Έντονη εφίδρωση
Ναυτία ή εμετός
Ζάλη ή λιποθυμία
Απώλεια συνείδησης
Κράμπες στο στομάχι
Διάρροια
Ανησυχία

Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης ή αναφυλαξίας, θα πρέπει να μεταβείτε άμεσα σε νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση το δυνατό συντομότερο.

Ακόμη, αν το τσίμπημα έγινε κοντά στο στόμα ή τη μύτη, είναι πιθανό να προκληθεί έντονο πρήξιμο που θα δυσκολέψει την αναπνοή.

Τι κάνω εαν με τσιμπήσει μέλισσα

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα της μέλισσας, ακολουθώντας τα βήματα που ακολουθούν.

1. Αφαιρέστε το κεντρί

Αν δείτε πως το κεντρί έχει μείνει στο δέρμα σας – όπως συμβαίνει συνήθως – αφαιρέστε το προσεκτικά, ώστε να μην απελευθερωθεί περισσότερο δηλητήριο. Προσπαθήστε να το απομακρύνετε με τα χέρια, τα νύχια σας ή με μια απαλή γάζα, σπρώχνοντάς το προς τα πλάγια. Αν χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι ή κάποια κάρτα χρειάζεται εξαιρετική προσοχή προκειμένου να μην πιέσετε παραπάνω και σπάσετε το σάκο στο τέλος του κεντριού, ο οποίος περιέχει το δηλητήριο.

Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα μιας και το δηλητήριο απελευθερώνεται σταδιακά μέσα στα επόμενα λεπτά από το τσίμπημα.

2. Πλύνετε με σαπούνι και νερό

Αφού πλύνετε καλά το σημείο, έπειτα μπορείτε να εφαρμόσετε μία κρύα κομπρέσα. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε να αποφύγετε το πρήξιμο.

3. Βάλτε αμμωνία

Στο τσίμπημα της μέλισσας μπορούμε να βάλουμε αμμωνία, δηλαδή ένα διάλυμα βάσης ώστε να εξουδετερώσει το οξύ που περιέχει το δηλητήριο της μέλισσας. Ένα after byte που περιέχει αμμωνία είναι επίσης χρήσιμο, ενώ μπορούμε να μεταβούμε σε κάποιο φαρμακείο για να προμηθευτούμε κάποιο ήπιο αντισταμινικό.

Πότε υποχωρεί το τσίμπημα από μέλισσα;

Τις περισσότερες φορές, ο έντονος πόνος ή το κάψιμο διαρκούν μία-δύο ώρες. Η κοκκινίλα στην περιοχή μπορεί να διαρκέσει έως 3 ημέρες. Επιπλέον, το οίδημα μπορεί να διαρκέσει έως και 7 ημέρες.

Τι βάζω στο τσίμπημα σφήκας;

Τα τσιμπήματα από σφήκες μπορεί να είναι πολύ επώδυνα, όμως συνήθως προκαλούν μία μικρή ενόχληση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Παρακάτω, θα βρείτε εύκολα βήματα ώστε να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα σφήκας εύκολα:

1. Μείνετε ήρεμος/η

Παρόλο που οι μέλισσες τσιμπούν μόνο μία φορά, οι σφήκες μπορούν να τσιμπήσουν ξανά. Για αυτό, αν καταλάβετε πως έχετε ένα τσίμπημα από σφήκα, απομακρυνθείτε από την περιοχή.

2. Πλύνετε την περιοχή

Το πρώτο βήμα είναι να πλύνετε την περιοχή με ζεστό σαπούνι και νερό. Ο καθαρισμός της περιοχής αφαιρεί τα βακτήρια ή το δηλητήριο από το κεντρί.

3. Βάλτε ξύδι

Ενώ στη μέλισσα βάζουμε αμμωνία, στο τσίμπημα σφήκας βάζουμε ξύδι, που είναι διάλυμα οξέος και εξουδετερώνει τη βάση από το δηλητήριό της. Εμποτίστε λίγο σε βαμβάκι και τοποθετήστε το πάνω στο τσίμπημα, μέχρι να μειωθεί το πρήξιμο και η κοκκινίλα.

4. Εφαρμόστε μία κρύα κομπρέσα

Ακόμη, μπορείτε να τοποθετήστε για 30 έως 60 λεπτά μία κρύα κομπρέσα στο σημείο του τσιμπήματος. Αυτό θα βοηθήσει ώστε το πρήξιμο και ο πόνος να υποχωρήσουν.

5. Αναζητήστε το κατάλληλο σκεύασμα

Αν τα παραπάνω βήματα δεν βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας, ώστε να σας χορηγήσει την ανάλογη αγωγή.

Τι γίνεται αν μείνει το κεντρί;

Αν μείνει στο σώμα μας το κεντρί της μέλισσας ή της σφήκας, αυτό θα αφήσει περισσότερο δηλητήριο (σε σχέση με αν το είχατε αφαιρέσει νωρίτερα). Κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει πιο έντονα τα συμπτώματα. Ιδιαίτερα το κεντρί των μελισσών χρειάζεται περισσότερη προσοχή, καθώς έχει ακίδα και καρφώνεται στο δέρμα.

Τσίμπημα σφήκας σε παιδί

Το τσίμπημα της σφήκας μπορεί να είναι τόσο επώδυνο, όσο και τρομακτικό για ένα παιδί. Τις περισσότερες φορές, προκαλεί μία μικρή ενόχληση. Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνο
Πρήξιμο
Ερυθρότητα
Κνησμό
Αύξηση της θερμοκρασίας
Μικρή ποσότητα αίματος

Αν τα συμπτώματα του παιδιού αφορούν όλο του το σώμα, ενδεχομένως να έχει μία (σοβαρή) αλλεργική αντίδραση. Αυτό, ίσως και να είναι απειλητικό για τη ζωή του παιδιού και αποτελεί μία έκτακτη ανάγκη.

Αν το παιδί σας έχει σημάδια αλλεργικής αντίδρασης, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το κοντινότερο νοσοκομείο, ώστε να εξεταστεί και να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Ανάλογα με τα συμπτώματα, την ηλικία και την γενικότερη υγεία του παιδιού, ο ιατρός θα διαπιστώσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και θα προτείνει θεραπεία.

Τσίμπημα στην εγκυμοσύνη

Τα τσιμπήματα μπορεί να συμβούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, καθώς και στην εγκυμοσύνη. Αν δεν έχετε αλλεργία στο δηλητήριο, το τσίμπημα δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας, ώστε να ακολουθήσετε την ανάλογη θεραπεία. [6]

Exit mobile version