Η πρώτη Ανάσταση λαμβάνει χώρα το πρωί -περίπου στις 9- του Μεγάλου Σαββάτου.
Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από τη στιγμή της κατάβασής Του στον Άδη, όπου ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πρωινού της Μεγάλης Σαββατιάτικης λειτουργίας, ονόματι «Εσπερινός της Ανάστασης» ή αλλιώς Πρώτη Ανάσταση, ψάλλεται το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».
Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια ημέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων. Κάθε χρόνο, οι καμπάνες στις εκκλησίες χτυπούν νωρίς, περίπου στις 9 έως 10 το βράδυ, με τους πιστούς να γεμίζουν τις εκκλησίες.
Δείτε ακόμα: Πάσχα 2025: Γιατί κάνουμε Ανάσταση πάντα στις 12 το βράδυ
Τι ώρα είναι η Ανάσταση;
Ωστόσο, το «Χριστός Ανέστη» ακούγεται ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.
Αυτό το γεγονός συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας και τους ασπασμούς της αγάπης. Αμέσως μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους.
Αναφορικά με το ζήτημα της ακριβούς ώρας της Ανάστασης του Ιησού, υπάρχει διαφωνία και προβληματισμός μεταξύ των μελετητών, αφού κανένας από τους Ευαγγελιστές δεν παρέχει σαφείς πληροφορίες.
Ο Ματθαίος αναφέρει «Οψέ Σάββατον, κατά την επιφώσκουσαν εις μίαν σαββάτων», εννοώντας την Κυριακή μέχρι την ανατολή του ηλίου.
Ο Λουκάς και ο Ιωάννης επίσης αναφέρονται στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας, με τον Λουκά να αναφέρει «τη δε μία των σαββάτων, όρθρου βαθέως ήλθον επί το μνήμα» και τον Ιωάννη να γράφει «κατά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, όταν πέρασε η ημέρα του Σαββάτου».
Ο Μάρκος συμφωνεί με την πρώτη ημέρα της εβδομάδας και προσδιορίζει την ώρα μετά τη δύση του ηλίου.
Δείτε ακόμα: Μεγάλο Σάββατο: Τι τρώμε το βράδυ της Ανάστασης