...

Θερινό ηλιοστάσιο 2025: Πότε είναι και γιατί συμβαίνει

Θερινό ηλιοστάσιο 2025: Πλησιάζει η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Θερινό ηλιοστάσιο 2025: Πότε είναι και γιατί συμβαίνει Θερινό ηλιοστάσιο 2025

Το θερινό ηλιοστάσιο καταφθάνει τις επόμενες ημέρες και προαναγγέλλει και τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και τη μικρότερη νύχτα για το τμήμα πάνω από τον ισημερινό – πέφτει είτε στις 20, είτε στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τη NASA, τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες είναι δείκτες των εποχών, οι οποίες προκαλούνται από τον άξονα της Γης που έχει κλίση 23,5 μοιρών σε σχέση με την τροχιά της γύρω από τον ήλιο. Αυτή η κλίση σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη της Γης λαμβάνουν ηλιακό φως για διαφορετικά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Στο θερινό ηλιοστάσιο, το βόρειο ημισφαίριο γέρνει προς τον ήλιο, λαμβάνοντας την πλήρη λάμψη των ακτίνων του ήλιου – που σημαίνει τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους.

Στον Βόρειο Πόλο, ο ήλιος κυριολεκτικά δεν δύει στο θερινό ηλιοστάσιο. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο βιώνει το χειμερινό ηλιοστάσιο την ίδια ημέρα. Στον Νότιο Πόλο, ο ήλιος δεν θα ανατείλει.

Δείτε ακόμα: Πότε μεγαλώνει και πότε μικραίνει η μέρα το 2025;

Θερινό ηλιοστάσιο 2025: Πότε είναι και γιατί συμβαίνει

Θερινό ηλιοστάσιο 2025: Πότε είναι και γιατί συμβαίνει

Το 2025, το θερινό ηλιοστάσιο θα συμβεί στις 10:42 μ.μ. EDT στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με timeanddate.com.

Στο θερινό ηλιοστάσιο, υπάρχουν περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός όσο πιο βόρεια πηγαίνετε στο βόρειο ημισφαίριο.

Στις ισημερίες – τις δύο ημέρες του έτους όταν και τα δύο ημισφαίρια βιώνουν την ίδια ποσότητα φωτός ημέρας και νύχτας – ο ήλιος εμφανίζεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι, στις 90 μοίρες πάνω από τον ισημερινό το μεσημέρι.

Κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο πέφτει σε μία από τις δύο ημέρες: 20 Ιουνίου ή 21 Ιουνίου. Στο νότιο ημισφαίριο, το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία ποικίλλει επειδή το Γρηγοριανό ημερολόγιο έχει 365 ημέρες, με μια επιπλέον δίσεκτη ημέρα να προστίθεται τον Φεβρουάριο κάθε τέσσερα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο διαρκεί 365,25 ημέρες, σύμφωνα πάντα με τη NASA. Λόγω αυτής της ασυμφωνίας, το ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πάντα την ίδια ημέρα.

Τα καλοκαίρια απολαμβάνουμε μεγάλες ημέρες και μικρές νύχτες, ενώ τον χειμώνα συμβαίνει το αντίθετο, αφού νυχτώνει σχετικά νωρίς, ιδίως τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη.

Όλα αυτά σχετίζονται με τα δύο ηλιοστάσια. Το πρώτο είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο και το δεύτερο είναι το θερινό.

Κατά το θερινό ηλιοστάσιο, ο άξονας της γης είναι κοντά στον ήλιο, ενώ κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, ο άξονας της γης βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον ήλιο.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)