...

Πότε τα μαύρα πλαστικά σκεύη και κουτάλες στην κουζίνα είναι τοξικά;

Προσοσχή στα μαύρα μαγειρικά σκεύη και κουτάλες της κουζίνας γιατί μπορεί να έχουν φτιαχτεί από ακατάλληλο ανακυκλωμένο πλαστικό

κουτάλες

Πολλά μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη—σπάτουλες, κουτάλια, κουτάλες— κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απορρίμματα.

Αν και η ανακύκλωση ακούγεται φιλική προς το περιβάλλον, η πραγματικότητα είναι ανησυχητική: αυτά τα σκεύη περιέχουν συχνά τοξικές ουσίες από την προηγούμενη ζωή τους, όπως ηλεκτρονικά, καλώδια και άλλα βιομηχανικά πλαστικά.

Δες εδώ πώς μια απλή γρατζουνιά στα αντικολλητικά σκεύη μπορεί να βλάψει την υγεία σας

κουτάλες

Γιατί το ανακυκλωμένο πλαστικό είναι ακόμα χειρότερο από το νέο πλαστικό;

Τα σκεύη κουζίνας από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά είδη μπορεί να είναι τοξικά, εάν δεν έχουν επεξεργαστεί σωστά. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν διάφορα υλικά που, αν δεν αφαιρεθούν ή καθαριστούν πλήρως, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Σε αντίθεση με το φρέσκο ​​πλαστικό για τρόφιμα, το ανακυκλωμένο μαύρο πλαστικό είναι ένα μείγμα άγνωστων υλικών, που συχνά περιλαμβάνει επιβλαβή πρόσθετα όπως:

Βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος) – Συνδέονται με νευρολογικές βλάβες και προβλήματα στα νεφρά.

Βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας – Διαταράσσουν τις ορμόνες και μπορεί να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα.

Φθαλικές ενώσεις & BPA – Ενδοκρινικοί διαταράκτες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ζέστη τα κάνει χειρότερα!

Όταν εκτίθενται σε θερμότητα—όπως το ανακάτεμα της ζεστής σούπας ή το χτύπημα του φαγητού σε ένα τηγάνι που σιγοβράζει—αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να εκπλυθούν στα γεύματά σας, μολύνοντας το φαγητό σας καθημερινά.

Δες εδώ πώς να καθαρίζεις τις ξύλινες επιφάνειες κοπής

κουτάλες

Πώς μπορούν να γίνουν ασφαλή;

Πιστοποίηση & Έλεγχος: Οι εταιρείες που παράγουν τέτοια σκεύη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα υλικά πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας για τρόφιμα.

Κατάλληλη Επεξεργασία: Η αφαίρεση τοξικών ουσιών από τα ηλεκτρονικά απόβλητα και η χρήση μόνο ασφαλών μετάλλων και πλαστικών.

Χρήση ανοξείδωτου χάλυβα & καθαρού γυαλιού: Αυτά τα υλικά από ηλεκτρονικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού;

Επιλέξτε ασφαλέστερες εναλλακτικές όπως:

Ξύλινα σκεύη
Ανοξείδωτο ατσάλι
Γυαλί (για το σερβίρισμα)

Τα σκεύη κουζίνας από ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά μπορούν να είναι ασφαλή μόνο αν υποστούν σωστή επεξεργασία. Αν όχι, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων με τοξικές ουσίες. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα από αξιόπιστες εταιρείες με οικολογικές και υγειονομικές πιστοποιήσεις.

 

Δες εδώ πώς να καθαρίζεις αποτελεσματικά τις ξύλινες κουτάλες

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.