...

Ραγάδες: Πώς δημιουργούνται και πώς αντιμετωπίζονται

Υπάρχει τελικά λύση για τις ραγάδες;

ραγάδες

Οι ραγάδες είναι ένα από τα πιο απογοητευτικά ζητήματα περιποίησης του δέρματος, ειδικά επειδή τόσο πολλοί άνθρωποι τις αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή!

Υπολογίζεται ότι το 70% των κοριτσιών στην εφηβεία, το 40% των αγοριών και το 90% των ανθρώπων που είναι ή υπήρξαν έγκυες έχουν ραγάδες.

Δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με την εθνικότητα – μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής τους, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα που τις αντιμετωπίζουν – αλλά τι λειτουργεί πραγματικά;

Δες εδώ πώς θα εξαφανίσεις τις καφέ κηλίδες από το δέρμα σου

ραγάδες

Τι προκαλεί τις ραγάδες;

Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το δέρμα τεντώνεται και διαστέλλεται ανώμαλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη, την αύξηση ή απώλεια βάρους ή σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης (π.χ. εφηβεία). Το υπερβολικό τέντωμα καταστρέφει τη δομή στήριξης του δέρματος, δηλαδή το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Οι ορατές κυματοειδείς γραμμές των ραγάδων είναι ουσιαστικά σκισμένες ίνες ελαστίνης – φαντάσου την ελαστίνη σαν λαστιχάκια κάτω από το δέρμα που βοηθούν να επανέρχεται στη θέση του.

Πώς δημιουργούνται οι ραγάδες;

Στην ουσία, οι ραγάδες είναι ουλές που σχηματίζονται από μέσα προς τα έξω, όχι από εξωτερικούς τραυματισμούς. Δυστυχώς, είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα δέρματος για να αντιμετωπιστούν, καθώς δεν υπάρχουν καλλυντικά συστατικά ή προϊόντα που να έχουν ουσιαστική επίδραση στην εμφάνισή τους.

Τι ισχύει για τη βιταμίνη Ε, το βούτυρο κακάο ή τις “αντιραγαδικές” κρέμες;

Η εφαρμογή τοπικών προϊόντων όπως φυτικά έλαια, βούτυρο κακάο, ή ακόμα και το Mederma (το οποίο δεν έδειξε καλύτερα αποτελέσματα από τη βαζελίνη) δεν λειτουργεί, και δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει το αντίθετο.

Το να κάνεις μασάζ με πλούσιες ενυδατικές κρέμες μπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά τα υποτιθέμενα οφέλη τους στηρίζονται μόνο σε μύθους και προσωπικές εμπειρίες, γιατί οι ραγάδες δεν προκαλούνται από ξηρότητα του δέρματος. Το πρόβλημα βρίσκεται πολύ πιο βαθιά, και η ζημιά που έχει προκληθεί από το τέντωμα και τη ρήξη της ελαστίνης δεν μπορεί να επιδιορθωθεί με καμία ενυδατική ή λάδι.

Αυτό ισχύει και για όλες τις “αντιραγαδικές” κρέμες που διαφημίζονται για την εγκυμοσύνη. Οι ραγάδες δημιουργούνται από μέσα προς τα έξω, οπότε καμία κρέμα δεν μπορεί να τις αποτρέψει. Είτε είσαι προδιατεθειμένη να τις αποκτήσεις είτε όχι – πολλές γυναίκες που λένε ότι δεν απέκτησαν ραγάδες επειδή χρησιμοποίησαν “την Χ κρέμα”, πιθανόν δεν θα τις αποκτούσαν έτσι κι αλλιώς.

Δες εδώ ποια συστατικά του skincare δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ

ραγάδες

Μασάζ & Ραγάδες

Οι ισχυρισμοί ότι το μασάζ βοηθά στις ραγάδες προέρχονται κυρίως από τους επαγγελματίες που το προσφέρουν. Ωστόσο, κανενός είδους μασάζ δεν μπορεί να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη ελαστίνη. Δεν είναι έτσι που λειτουργεί το σώμα και δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να το αποδεικνύει.

Επίσης, το έντονο μασάζ στην κοιλιά κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνο, γι’ αυτό αν σκέφτεσαι να κάνεις μασάζ, συμβουλέψου πρώτα τον γιατρό σου.

Dermal rollers και ραγάδες;

Τα dermal rollers (ρολάκια μικροβελονών) είναι εργαλεία που “τρυπούν” ελαφρά το δέρμα με την υπόσχεση ότι θα ενεργοποιηθεί η παραγωγή κολλαγόνου, όπως γίνεται σε κάποιες επαγγελματικές θεραπείες με λέιζερ.

Όμως: Δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι τα dermal rollers βελτιώνουν τις ραγάδες ή ότι έχουν συγκρίσιμα αποτελέσματα με τις κλινικές θεραπείες. Είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να αναγεννηθεί νέα ελαστίνη, και το κολλαγόνο από μόνο του δεν αρκεί για να διορθώσει το πρόβλημα. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αν χρησιμοποιούνται υπερβολικά.

Microdermabrasion (Μικροαπολέπιση)

Μία μελέτη έδειξε κάποια βελτίωση στις ραγάδες με έντονη microdermabrasion (5 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες!). Όμως:

Δεν ορίστηκε σαφώς τι σημαίνει «βελτίωση».

Τα καλύτερα αποτελέσματα αφορούσαν τις κόκκινες-μωβ ραγάδες (striae rubra), οι οποίες έτσι κι αλλιώς ξεθωριάζουν με τον χρόνο.

Σε παλιές ραγάδες υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να αποφασίσεις αν αξίζει μια τόσο έντονη και δαπανηρή διαδικασία για μη καθορισμένα αποτελέσματα.

ραγάδες

Πρόληψη ραγάδων

Ας μιλήσουμε για θεραπείες που ενδέχεται να βοηθήσουν:

Συνταγογραφούμενα ρετινοειδή

Υπάρχει έρευνα ότι κάποια ρετινοειδή (όπως η τρετινοΐνη) βελτιώνουν τις ραγάδες σε ποσοστό περίπου 20%. Όχι εντυπωσιακό, αλλά μπορεί να αξίζει. Προσοχή όμως: Απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Θεραπείες με λέιζερ

IPL και PDL (λέιζερ 585 nm) δείχνουν βελτίωση στο μήκος, βάθος και χρώμα των ραγάδων.

Επίσης, Nd:YAG λέιζερ (1064 nm) μετά από 3–4 συνεδρίες έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα.

Χημικά Peels (TCA Peels)

Το TCA (τριχλωροξικό οξύ) σε κατάλληλη συγκέντρωση (~20%) μπορεί να βελτιώσει την όψη των ραγάδων.

Χρειάζεται εφαρμογή από ειδικό (δερματολόγο ή αισθητικό ιατρικής).

Μην πιστεύεις στις υποσχέσεις των κρεμών για ραγάδες.

Καμία κρέμα, λάδι, ή μασάζ δεν μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει ραγάδες.

Ορισμένες ιατρικές θεραπείες, όπως τα ρετινοειδή, τα λέιζερ και τα TCA peels, προσφέρουν κάποια βελτίωση – αλλά όχι θαύματα.

Η φροντίδα σώματος μπορεί να κάνει το δέρμα σου να δείχνει υγιές και λαμπερό, αλλά όταν πρόκειται για ραγάδες, χρειάζεται ρεαλιστική προσέγγιση και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις.

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.