Πότε πρέπει να ανάβει ο θερμοσίφωνας για να «καίει» λιγότερο ρεύμα

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να μην «πονέσετε» βλέποντας τον λογαριασμό ρεύματος

Πότε πρέπει να ανάβει ο θερμοσίφωνας για να «καίει» λιγότερο ρεύμα

Μία από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές σε ένα σπίτι είναι και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας.

Η μη σωστή χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε περιττή σπατάλη ενέργειας και αυξημένο κόστος.

Δείτε Τι γίνεται αν ξεχάσεις τον θερμοσίφωνα ανοιχτό;

ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ

Η ιδέα ότι ο θερμοσίφωνας καίει λιγότερο αν μένει συνεχώς ανοιχτός είναι μύθος. Παρόλο που διαθέτει θερμοστάτη που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού, η συνεχής λειτουργία του διακόπτη ενεργοποιεί και απενεργοποιεί επανειλημμένα την ηλεκτρική αντίσταση, κάτι που οδηγεί σε αλόγιστη σπατάλη ενέργειας.

Για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον θερμοσίφωνα με πρόγραμμα. Ανάψτε τον λίγο πριν χρειαστείτε ζεστό νερό, όπως για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων, και αποφύγετε να τον αφήνετε ανοιχτό για μεγάλα διαστήματα. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 60°C, καθώς αυτή η θερμοκρασία είναι ιδανική για οικιακή χρήση και περιορίζει την άσκοπη κατανάλωση.

Επιπλέον, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, που προσφέρει χαμηλότερες τιμές ανά κιλοβατώρα. Αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ελέγξτε αν έχει καλή μόνωση, ώστε να αποφεύγεται η ταχεία απώλεια θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Δείτε Πόσο καίει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή λειτουργεί σωστά και δεν έχει βλάβες, όπως φθορά στη μόνωση ή στον θερμοστάτη, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την κατανάλωση.

Ο θερμοσίφωνας δεν πρέπει να μένει διαρκώς ανοιχτός. Με ορθή χρήση και με την εφαρμογή των παραπάνω πρακτικών, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος και να περιορίσετε το κόστος, χωρίς να στερηθείτε την άνεση του ζεστού νερού.