Πώς να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων τις γιορτές

Δείτε πως με πέντε απλούς τρόπους μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων κατά τις γιορτές

Πώς να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων τις γιορτές

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος χαράς, συγκεντρώσεων και ανταλλαγής δώρων, όμως είναι επίσης μια εποχή που η καταναλωτική διάθεση μας κυριεύει και οδηγούμαστε συχνά σε σημαντική σπατάλη τροφίμων.

Προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες όλων των καλεσμένων, αλλά και να τους εντυπωσιάσουμε δημιουργούμε πλούσια γεύματα και προσφέρουμε μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών απ’ ό,τι είναι πραγματικά απαραίτητο.

Μεγάλες ποσότητες φαγητού παραμένουν αχρησιμοποίητες μετά τα γιορτινά τραπέζια, κάτι που έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία των νοικοκυριών, καθώς η παραγωγή, η μεταφορά και η αποθήκευση τροφίμων απαιτούν πόρους και ενέργεια.

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 30% έως 40% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγουν στη χωματερή. Υπάρχει τρόπος όμως να αλλάξουμε αυτή τη συνθήκη διατηρώντας το αίσθημα της αφθονίας και της χαράς; Μα και βέβαια!

Δείτε ακόμα: Κωστάκης Μελισσάκης: Πώς μια μέλισσα θα μάθει στα παιδιά την ανακύκλωση

Πώς να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων τις γιορτές

Πέντε τρόποι για να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων κατά τις γιορτές

1. Προγραμματισμός και οργάνωση του μενού

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων είναι ο καλός προγραμματισμός του γιορτινού μενού. Πριν αγοράσουμε τα υλικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς πόσα άτομα θα παρευρεθούν στο τραπέζι και ποιες ποσότητες φαγητού είναι απαραίτητες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα με τα απαραίτητα και να αποφύγουμε την αγορά υπερβολικών υλικών. Επίσης, καλό είναι να μην παραγγέλνουμε ή ετοιμάζουμε φαγητά που δεν ξέρουμε αν θα καταναλωθούν.

2. Επαναχρησιμοποίηση και δημιουργία νέων πιάτων από τα υπολείμματα

Αντί να πετάξουμε τα υπόλοιπα από το γιορτινό τραπέζι, μπορούμε να σκεφτούμε τρόπους να τα αξιοποιήσουμε σε επόμενα γεύματα. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε σούπες, σαλάτες, σάντουιτς ή ακόμα και να προστεθούν σε μαγειρευτά φαγητά.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές στοχευμένες συνταγές και με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούμε πλήρως τα τρόφιμα και μειώνουμε την σπατάλη.

3. Διανομή φαγητού σε συγγενείς και φίλους

Αν οι ποσότητες φαγητού παραμένουν μεγάλες και δεν πρόκειται να καταναλωθούν, μπορούμε να τα μοιραστούμε με συγγενείς, φίλους ή γείτονες ή να τα προσφέρουμε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή ιδρύματα, προσφέροντας βοήθεια σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

4. Χρήση βιώσιμων και ανακυκλώσιμων συσκευασιών

Όταν ψωνίζουμε τα υλικά για τα γιορτινά μας γεύματα, μπορούμε να επιλέξουμε συσκευασίες που είναι ανακυκλώσιμες ή να χρησιμοποιήσουμε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για να αποθηκεύσουμε τα τρόφιμα.

Αποφεύγοντας την υπερβολική συσκευασία, βοηθάμε όχι μόνο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αλλά και στη μείωση των αποβλήτων που προκύπτουν από τις συσκευασίες.

5. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για τη σπατάλη τροφίμων

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων είναι ένα άλλο καίριο, ίσως και το βασικότερο, βήμα για τη μείωση των απορριμμάτων. Μπορούμε να ενημερώνουμε τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους μας για τις συνέπειες της σπατάλης και να τους ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν πιο υπεύθυνες καταναλωτικές συνήθειες κατά τις γιορτές.

Εκτός από την προγραμματισμένη κατανάλωση, μπορεί να γίνει εκπαίδευση σε θέματα σωστής αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων, ώστε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και να μειώσουμε την ανάγκη για τακτικές ανανεώσεις.

Η σπατάλη τροφίμων κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες.

Με τον σωστό προγραμματισμό, την επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων, την υπεύθυνη κατανάλωση και την ευαισθητοποίηση, μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη και να γιορτάσουμε με σεβασμό προς το περιβάλλον, τους γύρω μας αλλά και τον εαυτό μας, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή για να μοιραζόμαστε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, και αυτή η φροντίδα μπορεί να επεκταθεί και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα.

Δείτε ακόμα: Ανακύκλωση: Πώς θα την κάνουμε σωστά

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝