Πότε είναι καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης

Προτού αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα

Περιεχόμενα

Παρότι η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η γρίπη είναι ήδη εδώ. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για το εμβόλιο της γρίπης;

Ιδανικά, η κατάλληλη στιγμή για το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι προτού αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα στην περιοχή όπου ζει κάποιος. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Στην Ελλάδα, οι εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Συνήθως, η δραστηριότητα της γρίπης αρχίζει να αυξάνει τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, επειδή ο ιός μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις.

Eμβόλιο της γρίπης: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

«Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη», τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι:

-οι ηλικιωμένοι

-τα πολύ μικρά παιδιά

-οι έγκυες

-τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα

Eμβόλιο της γρίπης: Οι συστάσεις για εμβολιασμό

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο 2023/24 περιελάμβαναν κατά προτεραιότητα τις εξής ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Χρόνιες παθήσεις ήπατος

Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

Σύνδρομο Down

3. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πότε πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο της γρίπης

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης, σύμφωνα με την περσινή εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα, δηλαδή στα μέσα ή έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα που είναι μικρότερα από 9 χρονών και στο παρελθόν είχαν εμβολιαστεί μόνο μία φορά κατά της γρίπης χρειάζονται δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

Δείτε ακόμα: Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σταφύλια

Exit mobile version