...

Πότε είναι επικίνδυνο το ψήσιμο στα κάρβουνα;

Την επόμενη φορά που θα ψήσεις στα κάρβουνα πρόσεξε πολύ καλά!

κάρβουνα

Το ψήσιμο στη φωτιά παραμένει μία διαδικασία η οποία πέρα από το γευστικό αποτέλεσμα που δίνει στο φαγητό σου έχει γίνει και λόγος συνάθροισης της οικογένειας και των φίλων για να φάνε και να διασκεδάσουν.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στα φαγητά, αλλά υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλές για την υγεία, ειδικά αν δεν γίνεται με τις σωστές πρακτικές.

Από ιατρικής απόψεως, το ψήσιμο είναι ένας πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, διότι περιέχει λιγοστό πρόσθετο λίπος και επιτρέπει στο κρέας να «στεγνώνει» από το δικό του – χώρια που δεν εμπεριέχει τηγάνισμα.

Δες εδώ πώς μπορείς να μειώσεις το αρσενικό στο ρύζι

κάρβουνα

Το ψήσιμο στα κάρβουνα παύει να είναι υγιές όταν ΔΕΝ αφήνεις τα αναμμένα κάρβουνα σου να ανάψουν καλά και να χωνέψουν.

Τα μισο-αναμμένα κάρβουνα, με χρώμα μαύρο ή γκριζο-μαύρο εκλύουν μονοξείδιο του άνθρακα και πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα τα κάρβουνα που έχουν σκεπαστεί με μία γκρι/ λευκή πάχνη είναι πλέον μία καλά χωνεμένη θράκα έτοιμη να αναλάβει δράση! Η καύση των κάρβουνων που δεν βγάζουν λευκό καπνό και φλόγα, πλέον είναι τέλεια και δεν εκλύεται καμία επικίνδυνη ένωση.

Άλλες συμβουλές για  να μειώσετε τους κινδύνους;

Για να απολαύσετε το ψήσιμο στα κάρβουνα με μεγαλύτερη ασφάλεια:

Επιλέξτε καθαρά καύσιμα. Χρησιμοποιήστε φυσικά κάρβουνα ή ξύλα χωρίς χημικά πρόσθετα.

Αποφύγετε τις φλόγες και τον υπερβολικό καπνό.

Προσπαθήστε να αποφύγετε το υπερβολικό λίπος να πέφτει στα κάρβουνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δίσκους αλουμινίου ή να αφαιρέσετε το πολύ λίπος από το κρέας.

Αποφύγετε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καίνε το φαγητό.

Μαρινάρετε το φαγητό: Η μαρινάδα (ειδικά με όξινα συστατικά, όπως λεμόνι ή ξίδι) μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό HCAs.

Γυρίζετε συχνά το φαγητό: Το τακτικό γύρισμα μειώνει την έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Απομακρύνετε τα καμένα κομμάτια: Αφαιρέστε οποιαδήποτε καμένα ή μαύρα τμήματα πριν φάτε.

Δες εδώ το λαχανικό που μυρίζει άσχημα αλλά είναι φοβερό superfood

 

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.