Το να δίνεις αίμα αποτελεί το πολυτιμότερο δώρο από όλα. Μάλιστα, μία μόνο αιμοδοσία μπορεί να σώσει μέχρι και τρείς ζωές.
Αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση, αυτό είναι το τρίπτυχο κινήτρων σύμφωνα με τους ειδικούς για την προσέλκυση αιμοδοτών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι συστηματικοί αιμοδότες.
Δείτε ακόμα: Έχει ημερομηνία λήξης το αίμα;
Τι είναι η αιμοδοσία;
Με τον όρο αιμοδοσία εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση και κατ’ επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος.
Στην Ελλάδα αναζητούνται ετησίως 550.000 – 650.000 μονάδες αίματος, μόλις το 53% συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΚΕΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό συλλέγεται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους του ασθενή κάτι το όποιο έχει θέσει ως στόχο ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας να αλλάξει και ικανοποιούνται στο 100% οι ανάγκες για αίμα και αιμοπετάλια από εθελοντές αιμοδότες.
Δείτε ακόμα: Πώς μπορώ να αυξήσω τον αιματοκρίτη μου;
Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;
Μπορεί κάποιος να προσφέρει αίμα εάν είναι μεταξύ 18 και 65 ετών, ζυγίζει πάνω από 50 κιλά, είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής. Ο μέσος ενήλικας διαθέτει μεταξύ τεσσάρων και πέντε λίτρων αίματος (σχεδόν δέκα μονάδες).
Μία μονάδα αίματος (μία απλή αιμοδοσία) είναι περίπου 450 ml, ποσότητα η οποία δεν γίνεται αισθητή αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.
Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;
Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τουλάχιστον τρείς μήνες, που σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα περίπου τέσσερεις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο.
Δείτε ακόμα: Τι πρέπει να κάνω πριν τις εξετάσεις αίματος και ούρων
Πότε δεν κάνει να δίνεις αίμα;
Δεν μπορείς να δώσεις για αίμα σε περίπτωση που δεν έχεις φάει κάτι τρεις – τέσσερεις ώρες πριν ή έχεις κάποια λοίμωξη.
Δεν μπορείτε να δώσετε για αίμα αν παίρνετε κάποια αντιβιοτικά ή είχατε κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.
Δεν δίνεις αίμα αν έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.
Δεν δίνεις ποτέ για αίμα αν είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρεις μήνες ή θηλάζεις το μωρό σου και δεν έχουν περάσει 6 μήνες από τον τοκετό.
Τέλος, αν έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.