Πόσο χρόνο αντέχει αναλλοίωτο το ουίσκι αφού ανοιχθεί;

Η απόλαυση του ουίσκι είναι υποκειμενική αλλά η ποιότητά του εξαρτάται και από τον πόσο χρόνο είναι ανοιγμένο.

Ουίσκι

Το ουίσκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο και η δημοτικότητά του οφείλεται σε διάφορους λόγους, που σχετίζονται με τη γεύση, την πολυπλοκότητα και την εμπειρία που προσφέρει.

Είναι αποτέλεσμα απόσταξης βυνοποιημένων σπόρων, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι, το κριθάρι κ.λπ και ωριμάζει μέσα σε δρύινα βαρέλια από λίγα χρόνια έως και δεκαετίες.

Μέσω της βυνοποιήσης το κριθάρι προετοιμάζεται για τη ζύμωση καθώς ως βύνη θα έχει την απαραίτητη συγκέντρωση σακχάρων για τη δημιουργία αλκοόλης.

Το ουίσκι μπορεί να παραμείνει καλό για κατανάλωση για αρκετό καιρό έως και χρόνια μετά το άνοιγμα, αλλά η ποιότητά του αρχίζει να επηρεάζεται σταδιακά από την επαφή με τον αέρα και κυρίως η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ.

Δες εδώ πόσες μέρες αντέχει το κρασί αφού ανοιχθεί

Ουίσκι

Ο χρόνος που διατηρεί την καλή του γεύση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Γενικές Οδηγίες:

Μερικούς μήνες έως 1 χρόνο:

Αν το μπουκάλι είναι σχεδόν γεμάτο (με λίγο αέρα), το ουίσκι μπορεί να διατηρηθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές στη γεύση για έως και ένα χρόνο.

6-12 μήνες:

Αν το μπουκάλι είναι μισογεμάτο, ο αέρας αρχίζει να επηρεάζει τη γεύση του πιο γρήγορα. Μέσα σε αυτό το διάστημα, μπορεί να παρατηρηθούν μικρές αλλαγές στη γεύση.

Λιγότερο από 6 μήνες:

Αν το μπουκάλι έχει λιγότερο από το 1/3 του περιεχομένου, η επαφή με τον αέρα είναι μεγαλύτερη, και το ουίσκι μπορεί να χάσει μέρος της γεύσης του μέσα σε λίγους μήνες.

Δες εδώ πώς μπορείς να διαλέξεις κρασί για κάθε περίσταση

Ουίσκι

Πώς να το αποθηκεύσετε σωστά:

Μακριά από φως και θερμότητα: Αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για να αποφύγετε την αλλοίωση από τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Με καπάκι καλά κλεισμένο: Η στεγανότητα του καπακιού είναι σημαντική για να περιοριστεί η οξείδωση.

Μεταφορά σε μικρότερο μπουκάλι: Αν το μπουκάλι έχει μικρή ποσότητα ουίσκι, η μεταφορά σε μικρότερο δοχείο μειώνει την ποσότητα αέρα που έρχεται σε επαφή με το ποτό.

Εάν το ουίσκι έχει αλλάξει γεύση ή μυρωδιά, είναι ένδειξη ότι έχει αρχίσει να αλλοιώνεται. Ωστόσο, δεν γίνεται επικίνδυνο για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ.

@whiskylivegr

Replying to @Θανος κωτσακης #whiskylivegr #whiskylovers #whisky

♬ original sound – Whisky Live Greece

Δες εδώ τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε κρασί