Το γάλα αμυγδάλου είναι φυτικό ρόφημα που παράγεται από αμύγδαλα και νερό. Παρά το όνομά του, δεν είναι πραγματικό γάλα, αφού δεν προέρχεται από ζώα. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος, ιδιαίτερα από ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη, vegan ή όσους επιλέγουν μια πιο υγιεινή διατροφή.
Δεν περιέχει χοληστερόλη, κορεσμένο λίπος ή λακτόζη και συχνά καταναλώνεται από άτομα που δεν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και άλλα, όπως vegans, που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δες εδώ πώς να αυξήσεις τον σίδηρό σου
Που οφελεί;
Aποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, είναι ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται πολύ εύκολα μια και είναι απολύτως ελεύθερο λακτόζης. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών, αν παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με την φλούδα τους, που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και επομένως προστατεύουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις.
Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος. Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος. Περιέχει χαμηλές θερμίδες αλλά εμπορικά, συχνά και για λόγους γευστικούς, γίνεται προσθήκη ζάχαρης.
Πως παράγεται;
Τα μουσκεύουμε στο νερό (πχ 12h), ζεμάτισμα (πχ 90οC), ξεφλούδισμα και άλεση αμυγδάλων με σκοπό την δημιουργία εναιωρήματος. Φιλτράρισμα, προσθήκη συστατικών, ομογενοποίηση, παστερίωση (πχ 90οC για 90s) και συσκευασία. Στο εμπορικά παραγόμενο γάλα αμυγδάλου, το 1 λίτρο περιέχει το ίδιο διατροφικό περιεχόμενο όσο περίπου και 16 αμύγδαλα.
Η ποσότητα αμυγδάλων που απαιτείται για την παραγωγή γάλακτος αμυγδάλου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συνταγή και τη διαδικασία παραγωγής. Σε γενικές γραμμές:
Σπιτική παρασκευή: Συνήθως χρησιμοποιούνται περίπου 100-150 γραμμάρια αμύγδαλα για κάθε 1 λίτρο νερού. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 70-100 αμύγδαλα.
Βιομηχανική παραγωγή: Τα εμπορικά γάλατα αμυγδάλου συχνά περιέχουν πολύ χαμηλότερη συγκέντρωση αμυγδάλων, συνήθως 2-3% περιεκτικότητα σε αμύγδαλα, δηλαδή περίπου 15-30 γραμμάρια ανά λίτρο.
Τα υπόλοιπα συστατικά στα εμπορικά προϊόντα είναι νερό, γλυκαντικά, σταθεροποιητές και βιταμίνες.
Φτιάξε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι
Η παρασκευή γάλακτος αμυγδάλου στο σπίτι είναι εύκολη και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο!
Ακολουθεί μια απλή και δοκιμασμένη συνταγή:
Υλικά:
1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα (περίπου 150 γραμμάρια)
3-4 φλιτζάνια νερό (ανάλογα με την επιθυμητή πυκνότητα)
Προαιρετικά:
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη (για γλυκύτητα)
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (για άρωμα)
Εργαλεία:
Μπλέντερ
Ψιλή σήτα ή τουλπάνι (για φιλτράρισμα)
Μπολ ή κανάτα για το φιλτραρισμένο γάλα
Διαδικασία:
Μούλιασμα των αμυγδάλων:
Βάλε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με αρκετό νερό και άφησέ τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8-12 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα).
Το μούλιασμα μαλακώνει τα αμύγδαλα και τα κάνει πιο εύκολα στην επεξεργασία.
Ξέπλυμα:
Ξέπλυνε τα αμύγδαλα με φρέσκο νερό και πέτα το νερό που μούλιασαν.
Άλεση:
Βάλε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μαζί με 3-4 φλιτζάνια νερό.
Χτύπα τα για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.
Φιλτράρισμα:
Βάλε μια σήτα ή ένα τουλπάνι πάνω από μια κανάτα.
Ρίξε το μείγμα και πίεσε καλά για να στραγγίξεις όλο το υγρό.
Η στερεά πούλπα που απομένει (αμυγδαλόψιχα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες συνταγές, όπως μπισκότα ή smoothies.
Προσθήκη γεύσης (προαιρετικά):
Αν θέλεις, πρόσθεσε μέλι, βανίλια ή αλάτι για γεύση και ανακάτεψε καλά.
Αποθήκευση:
Μετάφερε το γάλα αμυγδάλου σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο.
Διατήρησέ το στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Ανακίνησέ το πριν από κάθε χρήση, καθώς μπορεί να διαχωριστεί.
Συμβουλή:
Μπορείς να προσαρμόσεις την ποσότητα του νερού για να κάνεις το γάλα πιο παχύ ή πιο αραιό, ανάλογα με την προτίμησή σου.
View this post on Instagram
Δες εδώ πώς θα φτιάχνεις τον τέλειο καφέ στο σπίτι