...

Πώς το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση;

Οι συνθήκες με τις οποίες αποθηκεύετε το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση

σκόρδο

Το φρέσκο σκόρδο από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο, αλλά αν αποθηκευτεί με λάθος τρόπο, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που επιτρέπουν την ανάπτυξη της αλλαντίασης, η οποία είναι σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα.

Η λάθος αποθήκευση του σκόρδου, ειδικά σε αεροστεγή δοχεία ή σε έλαια χωρίς ψύξη, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη του Clostridium botulinum, του βακτηρίου που παράγει την τοξίνη της αλλαντίασης.

Δες εδώ πώς είναι καλύτερα να κόβεις το σκόρδο

σκόρδο

Πώς μπορεί το σκόρδο να οδηγήσει σε αλλαντίαση;

Το σκόρδο μπορεί να περιέχει σπόρια του βακτηρίου Clostridium botulinum, το οποίο παράγει μια ισχυρή νευροτοξίνη. Αυτά τα σπόρια είναι ανθεκτικά και παραμένουν ανενεργά στο οξυγονωμένο περιβάλλον. Όμως, όταν το σκόρδο αποθηκεύεται σε αναερόβιες συνθήκες (δηλαδή, χωρίς οξυγόνο), όπως σε λάδι, τα σπόρια μπορούν να βλαστήσουν και να παράγουν την επικίνδυνη αλλαντική τοξίνη.

Πώς συμβαίνει αυτό;

Το Clostridium botulinum είναι αναερόβιο, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα χωρίς οξυγόνο.

Το σκόρδο είναι χαμηλής οξύτητας και μπορεί να περιέχει σπόρια του C. botulinum, τα οποία είναι ανθεκτικά και επιβιώνουν σε ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.

Όταν το σκόρδο αποθηκεύεται σε λάδι και διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, το αναερόβιο περιβάλλον ευνοεί τη βλάστηση των σπορίων και την παραγωγή της νευροτοξίνης της αλλαντίασης, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Δες εδώ πώς θα απαλλαγείς από τη δυσάρεστη αναπνοή που προκαλεί το σκόρδο

σκόρδο

Ποιες συνθήκες είναι επικίνδυνες;

Σκόρδο σε λάδι σε θερμοκρασία δωματίου: Το Clostridium botulinum αναπτύσσεται γρήγορα στο λάδι, αφού το περιβάλλον είναι χωρίς οξυγόνο.

Ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο σκόρδο που αφήνεται για ώρες εκτός ψυγείου: Η απουσία οξυγόνου μέσα στη μάζα του σκόρδου μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη του βακτηρίου.

Σκόρδο αποθηκευμένο σε αεροστεγή δοχεία χωρίς ψύξη: Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη του C. botulinum, ενώ η θερμοκρασία δωματίου την ευνοεί.

Τι να προσέχεις για να αποφύγεις την αλλαντίαση από σκόρδο;

Αν φτιάχνεις σκόρδο σε λάδι, πάντα να το διατηρείς στο ψυγείο και να το καταναλώνεις μέσα σε λίγες ημέρες.

Μην αφήνεις πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο σκόρδο εκτός ψυγείου για πολλές ώρες.

Αποθήκευε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου σε δροσερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείς να αποθηκεύεις το σκόρδο σε ξύδι ή αλατόνερο, καθώς η οξύτητα εμποδίζει την ανάπτυξη του C. botulinum.

Η αλλαντίαση είναι σπάνια αλλά πολύ σοβαρή, καθώς μπορεί να προκαλέσει παράλυση και αναπνευστική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό η σωστή αποθήκευση του σκόρδου είναι σημαντική για την ασφάλεια των τροφίμων.

Δες εδώ πώς θα δώσεις λύση στην κακοσμία του στόματος

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet