Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η συχνότητα των κενώσεων, δηλαδή το πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα, συνδέεται με τη συνολική υγεία
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το health.com εντόπισαν μια «ιδανική ζώνη» για ένα υγιές έντερο, που αντιστοιχεί σε μία ή δύο κενώσεις την ημέρα. Όσοι βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες, είναι καλύτερα ενυδατωμένοι και ασκούνται τακτικά.
Τι δείχνει η έρευνα
Η μελέτη, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Βιολογίας Συστημάτων (Institute for Systems Biology – ISB) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports Medicine, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ημερήσιων ή εβδομαδιαίων κενώσεων μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
«Συνολικά, αυτή η μελέτη δείχνει πώς η συχνότητα των κενώσεων μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του σώματος και πώς η μη φυσιολογική συχνότητα ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Σον Γκίμπονς, αναπληρωτής καθηγητής στο ISB.
Επιπλέον, η έρευνα ανακάλυψε μια «ιδανική ζώνη» για τη συχνότητα των κενώσεων – δηλαδή τον αριθμό των ημερήσιων κενώσεων που σχετίζεται με καλύτερη υγεία του εντέρου.
Δες εδώ πόσες φορές είναι φυσιολογικό να πηγαίνουμε το βράδυ στην τουαλέτα
Λεπτομέρειες της μελέτης
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής από περισσότερους από 1.400 υγιείς ενήλικες ηλικίας 19 έως 89 ετών, αποκλείοντας άτομα με ορισμένες παθήσεις ή που λάμβαναν συγκεκριμένα φάρμακα.
Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, βάσει της αυτοαναφερόμενης συχνότητας των κενώσεών τους:
Δυσκοιλιότητα (1-2 κενώσεις την εβδομάδα)
Χαμηλή-φυσιολογική συχνότητα (3-6 κενώσεις την εβδομάδα)
Υψηλή-φυσιολογική συχνότητα (1-3 κενώσεις την ημέρα)
Διάρροια (4 ή περισσότερες κενώσεις την ημέρα)
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η συχνότητα των κενώσεων σχετιζόταν με παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η γενετική, η υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και οι δείκτες αίματος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι νεότερα άτομα, γυναίκες και όσοι είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) είχαν λιγότερο συχνές κενώσεις.
Επιπλέον, όσοι ανέφεραν ότι αφοδεύουν 1-2 φορές την ημέρα είχαν περισσότερα βακτήρια που ζυμώνουν τις φυτικές ίνες, κάτι που συνδέεται με ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Αντίθετα, όσοι είχαν δυσκοιλιότητα ή διάρροια είχαν περισσότερα βακτήρια που ζυμώνουν πρωτεΐνες.
Επίσης, τα άτομα με λιγότερες κενώσεις παρουσίασαν δείκτες μειωμένης νεφρικής λειτουργίας, ενώ όσοι είχαν συχνές κενώσεις εμφάνιζαν δείκτες επιβαρυμένης ηπατικής λειτουργίας.
Σύνδεση με χρόνιες παθήσεις
Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η συχνότητα των κενώσεων προκαλεί χρόνιες ασθένειες, αλλά δείχνει μια πιθανή συσχέτιση.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υγεία του εντέρου με χρόνιες παθήσεις, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.
Δες εδώ από τι κινδυνεύεις αν κάθεσαι με τις ώρες στην τουαλέτα με το κινητό
Πώς να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου
Η έρευνα δείχνει ότι η προτεραιότητα στην υγεία του πεπτικού συστήματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και να βελτιώσει τη συνολική υγεία.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, ήταν καλά ενυδατωμένοι και ασκούνταν τακτικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στη «ζώνη Goldilocks» (1-2 κενώσεις την ημέρα).
Ο Δρ. Γκίμπονς προτείνει να καταναλώνουμε άφθονες φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και να ασκούμαστε τακτικά. Επιπλέον, η λήψη συμπληρώματος φυτικών ινών, όπως το ψύλλιο, μπορεί να βοηθήσει.
Η παρακολούθηση της συχνότητας των κενώσεων μπορεί να είναι σημαντική. Παροδικές αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε ασθένειες ή διατροφικές ευαισθησίες, αλλά πιο μακροχρόνιες αλλαγές πρέπει να συζητούνται με έναν γιατρό.
Τελικά, για να προάγετε την υγεία του εντέρου και να διατηρήσετε υγιείς κενώσεις, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να κοιμάστε καλά, να μειώσετε ή να εξαλείψετε την κατανάλωση αλκοόλ και να ασκείστε καθημερινά.
Δες εδώ τι μπορείς να κάνεις για να μην μυρίζει άσχημα ο κάδος του μπάνιου