Πώς θα ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου – Όλα τα μυστικά των ειδικών
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το απόλυτο έδεσμα της 25ης Μαρτίου! Όμως, για να γίνει γευστικός και όχι υπερβολικά αλμυρός, το σωστό ξαλμύρισμα είναι απαραίτητο. Αν δεν γίνει σωστά, το ψάρι μπορεί να παραμείνει αλμυρό ή να χάσει τη νοστιμιά του.
Δείτε όλα τα μυστικά και τις δοκιμασμένες τεχνικές για το τέλειο αποτέλεσμα!
Πώς να διαλέξετε τον καλύτερο μπακαλιάρο
Πριν ξεκινήσετε το ξαλμύρισμα, είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά το ψάρι σας. Προτιμήστε:
Δείτε ακόμα: 25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο
✔️ Λευκόσαρκο και εύκαμπτο φιλέτο
✔️ Ισπανικής ή Πορτογαλικής προέλευσης
✔️ Φιλέτα από την κοιλιά, που είναι λιγότερο αλατισμένα
✔️ Φυσική μυρωδιά, χωρίς έντονη οσμή
Ένας καλής ποιότητας μπακαλιάρος κάνει τη διαφορά στη γεύση!
Βήμα-βήμα η διαδικασία ξαλμυρίσματος
1️⃣ Ξεπλένετε καλά τον μπακαλιάρο με τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε το επιφανειακό αλάτι.
2️⃣ Αν έχετε ολόκληρο μπακαλιάρο, αφαιρέστε τα πτερύγια και (προαιρετικά) το δέρμα. Κόψτε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε.
3️⃣ Τοποθετήστε τον σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό. Βάλτε το δέρμα προς τα πάνω και σιγουρευτείτε ότι είναι πλήρως καλυμμένος με νερό.
4️⃣ Αλλάζετε το νερό κάθε 4-6 ώρες. Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί για 36-48 ώρες, ανάλογα με το πόσο αλατισμένος είναι.
5️⃣ Δοκιμή αλατότητας: Στο πρώτο 24ωρο, τηγανίστε ένα μικρό κομμάτι. Αν είναι ακόμα πολύ αλμυρό, συνεχίστε το ξαλμύρισμα.
Extra tip: Στο τελευταίο στάδιο, μουλιάστε τον μπακαλιάρο σε γάλα για 4-5 ώρες. Αυτό τον κάνει πιο τρυφερό και γευστικό!
Μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα
👉 Το κόλπο των μοναχών του Αγίου Όρους: Στην αρχή του ξαλμυρίσματος, προσθέστε 1-2 χούφτες χοντρό αλάτι. Αυτό βοηθά τον μπακαλιάρο να «ξυπνήσει» και να ξαλμυριστεί καλύτερα.
👉 Για πιο αφράτο μπακαλιάρο, οι Γάλλοι σεφ προτείνουν να τον αφήσετε στο γάλα λίγο πριν το μαγείρεμα.
👉 Αποφύγετε το γρήγορο ξαλμύρισμα σε λίγες ώρες, γιατί αλλοιώνει τη γεύση.
Με αυτή τη μέθοδο, ο μπακαλιάρος σας θα είναι τέλεια ξαλμυρισμένος και έτοιμος για τηγάνισμα ή σκορδαλιά!
Αποθηκεύστε το άρθρο και μοιραστείτε το με φίλους για τέλειο μπακαλιάρο φέτος στις 25 Μαρτίου!
Δείτε ακόμα: 25η Μαρτίου 2025: Είναι αργία; Πώς αμείβεται