Πώς θα βγάλω ΑΜΚΑ;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς θα βγάλω ΑΜΚΑ;

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) αποτελεί υποχρεωτικό αριθμό εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των φυσικών προσώπων που υπάγονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Είναι ουσιαστικά η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των πολιτών και είναι υποχρεωτική για όλους, από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος για όποιον θέλει να απασχοληθεί ως μισθωτός ή μη μισθωτός, ώστε να μπορεί να ασφαλίζεται και να καταβάλει εισφορές. Ακόμα, είναι απαραίτητος για όποιον θέλει να πάρει σύνταξη και γενικά παροχές, επιδόματα και βοηθήματα.

Τι είναι ο ΑΜΚΑ;

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ, ο ΑΜΚΑ αποτελεί τον υποχρεωτικό αριθμό εργασιακής και α σφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των φυσικών προσώπων που υπάγονται στο σύστημα κοινωνική ς ασφάλισης της χώρας. Ως εκ τούτου ο ΑΜΚΑ εκδίδεται μόνον για φυσικά πρόσωπα και η έκδοση είναι υποχρεωτική για τη διενέργεια σειράς διαδικασιών (ασφάλιση, συνταξιοδότηση κλπ) δημοσίου δικαίου.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και με το άρθρο 2 της ΚΥΑ, ο ΑΜΚΑ μετά την έκδοσή του σημαίνεται ως (α) ενεργός, (β) ανενεργός, ή (γ) αδρανοποιημένος, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση του κατόχου του.

Ο ΑΜΚΑ εκδίδεται κατ’ αρχήν ανενεργός για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων.

Ο ΑΜΚΑ ενεργοποιείται εάν ο κάτοχος προσκομίσει τα απαραίτητα επιπλέον δικαιολογητικά.

Ο ΑΜΚΑ απενεργοποιείται αυτοματοποιημένα ή κατόπιν ελέγχων που πραγματοποιεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, βάσει των στοιχείων που διατηρεί το ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.

Εάν ο ΑΜΚΑ απενεργοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε για την εκ νέου ενεργοποίησή του απαιτείται η προσκόμιση εκ νέου δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση απενεργοποίησης, υπάρχει δυνατότητα προσωρινής εκ νέου ενεργοποίησης για ένα μήνα.

Τέλος, ο ΑΜΚΑ αδρανοποιείται οριστικά με το θάνατο του κατόχου του. Σημειώνεται ότι η ΗΔΙΚΑ διατηρεί στο πληροφοριακό σύστημα και το status «Ακυρωμένος/Κατηργημένος ΑΜΚΑ», για περιπτώσεις ακύρωσης ΑΜΚΑ λόγω διπλοεγγραφής, έκδοσης ΑΜΚΑ κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου, αλλαγής του ΑΜΚΑ λόγω ειδικών περιστάσεων (π.χ. υιοθεσία).

Δείτε εδώ αν έχετε ΑΜΚΑ.

Πως θα βγάλω ΑΜΚΑ;

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ ως αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση και ενημέρωση του Μητρώου ΑΜΚΑ ορίζονται:

Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Ο e-ΕΦΚΑ εξυπηρετεί όλες τις κατηγορίες δικαιούχων και τις κάτωθι κατηγορίες κατ’ αποκλειστικότητα:

Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου των Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών του άρθρου 422 του ν.4781/2021, εφόσον έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπάγεται στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικής ασφάλισης.

Πρόσωπα που επίκειται η συνταξιοδότησή τους ή απονομή ειδικών βοηθημάτων (συντάξεις λόγω θανάτου σε δικαιοδόχους χωρίς Α.Μ.Κ.Α., συντάξεις γήρατος σε ομογενείς εξ Αιγύπτου και Κωνσταντινουπόλεως με ειδικές διατάξεις, διεθνείς συντάξεις, άλλες ειδικές συντάξεις).

Ιδρυτές και μέλη εταιρειών μέσω Υπηρεσιών Μίας Στάσης, για τους οποίους προκύπτει υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση.

Πρόσωπα του άρθρου 11 του ν. 1276/1982 (Α’ 100).

τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Τα ΚΕΠ εξυπηρετούν όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, πλην των κατηγοριών που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τον e-ΕΦΚΑ.

τα ληξιαρχεία, σε περίπτωση έκδοσης Α.Μ.Κ.Α. νεογέννητων του άρθρου 21Α του ν. 344/1976 (Α΄143) και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτού δευτερογενούς νομοθεσίας.

το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ), για την έκδοση Α.Μ.Κ.Α. και τη μετάπτ ωση δεδομένων σχετικών με τον Προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α. Μ.Κ.Α.) και Π.Α.Α.Υ.Π.Α., σε πολίτες τρίτων χωρών και ανιθαγενείς της αρμοδιότητάς του. Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 66057092b82f33e976ca9a82 στις 01/04/24 11:08 Σελίδα 6 από 59 Οι υπηρεσίες του ΥΜΑ δεν επιτρέπεται να προχωρούν σε ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ. Η εξυπηρέτηση πολιτών από το ΥΜΑ εκκινεί στις 22.12.2024 (άρθρο 18 της ΚΥΑ). Μέχρι την ημερομηνία αυτή, οι πολίτες τρίτων χωρών απευθύνονται στον e-ΕΦΚΑ και στα ΚΕΠ.

το Σωφρονιστικό Κατάστημα, για την έκδοση και ενεργοποίηση Α.Μ.Κ.Α. και τις σχετικές με τον Προσωρινό Αριθμό Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου (Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ.) μεταπτώ σεις/μετατροπές, σε κρατούμενους της αρμοδιότητάς του, καθώς και το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλί κων Αρρένων Βόλου (Ι.Α.Α.Α.Β) για την έκδοση και ενεργοποίηση Α.Μ.Κ.Α. σε ανήλικους τροφίμους αρμοδιότητας του. Η συγκεκριμένη λειτουργικότητα αναμένεται να παρασχεθεί στο επόμενο διάστημα. Μέχρι τότε οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται από τις τοπικές διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ.

Δείτε ακόμα: pa.gov.gr: Αυτή θα είναι η σελίδα για τον προσωπικό αριθμό

Πώς θα βγάλω ΑΜΚΑ;

ΑΜΚΑ: Tα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά κατηγορία:

  1. Έλληνες πολίτες και ομογενείς (ενήλικοι)
  2. Έλληνες πολίτες και ομογενείς (ανήλικοι)
  3. Πολίτες κ-μ της ΕΕ (ενήλικοι)
  4. Πολίτες κ-μ της ΕΕ (ενήλικοι – έμμεσα ασφαλισμένοι)
  5. Πολίτες κ-μ της ΕΕ (ανήλικοι – έμμεσα ασφαλισμένοι)
  6. Πολίτες κ-μ της ΕΕ (απασχολούμενοι επί πλοίων)
  7. Πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς (ενήλικοι)
  8. Πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς(ενήλικοι – έμμεσα ασφαλισμένοι)
  9. Πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς (ανήλικοι)
  10. Πολίτες τρίτων χωρών και ανιθαγενείς στερούμενοι διαβατηρίου ή δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή δικαιούχοι προσωρινής προστασίας (ενήλικοι)
  11. Πολίτες τρίτων χωρών και ανιθαγενείς στερούμενοι διαβατηρίου ή δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή δικαιούχοι προσωρινής προστασίας (ενήλικοι – έμμεσα μέλη)
  12. Πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς ή αντικειμενικά στερούμενα διαβατηρίου ή δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή δικαιούχοι προσωρινής προστασίας (ανήλικοι)
  13. Δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου
  14. Δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ενήλικα και ανήλικα έμμεσα μέλη)
  15. Πολίτες τρίτων χωρών και ανιθαγενείς Απασχολούμενοι επί πλοίων μετακαλούμενοι με την υπ’ αρ. 4803/13/10η/5.5.2000 ΚΥΑ, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 9 του ν. 1975/1991
  16. Πολίτες τρίτων χωρών και ανιθαγενείς με άδεια διαμονής της παρ. 2 του άρθρου 19Α του ν. 4251/2014 ή της παρ. 4 του άρθρου 134 του ν. 5038/2023)
  17. Ανήλικοι, οι οποίοι:
    ➢ διαβιούν Μο.Π.Π. ή
    ➢ σε δομές φιλοξενίας του ΥΜΑ ή
    ➢ έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχη ή υποψήφια θετή οικογένεια ή
    ➢ έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου ΕΚΤΟΣ: ανηλίκοι που έχουν εκδώσει ή
    ➢ επίκειται να εκδώσουν Π.Α.Α.Υ.Π.Α. με την πλήρη καταγραφή τους
  18. Διπλωμάτες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό διπλωματικών αποστολών τρίτων χωρών σε Πρεσβείες και Προξενεία στην Ελλάδα και μέλη οικογενείας αυτών
  19. Αξιωματούχοι και υπάλληλοι σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και μέλη οικογενείας τους, όπως προσδιορίζονται στις εν λόγω συμφωνίες έδρας, χωρίς υπαγωγή στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας
  20. Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου των Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών του άρθρου 422 του ν.4781/2021, εφόσον έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπάγεται στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικής ασφάλισης
  21. Πρόσωπα που επίκειται η συνταξιοδότησή τους ή απονομή ειδικών βοηθημάτων (συντάξεις λόγω θανάτου σε δικαιοδόχους χωρίς Α.Μ.Κ.Α., συντάξεις γήρατος σε ομογενείς εξ Αιγύπτου και Κωνσταντινουπόλεως με ειδικές διατάξεις, διεθνείς συντάξεις, άλλες ειδικές συντάξεις)
  22. Ιδρυτές και μέλη εταιρειών μέσω Υπηρεσιών Μίας Στάσης, για τους οποίους προκύπτει υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση
  23. Πρόσωπα του άρθρου 11 του ν. 1276/1982 (Α’ 100) (αφορά μόνον Έλληνες και ομογενείς)
Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)