Πως θα μάθετε να λέτε «όχι»

Για κάποιους ανθρώπους είναι δύσκολο να πουν «όχι».

Περιεχόμενα

Εάν είστε -μεταξύ εκείνων των ανθρώπων- που δεν μπορούν με τίποτα να πουν «όχι», ίσως να έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να αναθεωρήσετε και να αλλάξετε ρότα.

Η ευγενική άρνηση αποτελεί μια ικανότητα που μπορεί να αναπτύξει ο καθένας και το μυστικό βρίσκεται στην εξάσκηση. Η πρώτη φορά μοιάζει τόσο δύσκολη, όμως στη συνέχεια θα το συνηθίσετε. Όσο περισσότερο λέτε «όχι», τόσο πιο εύκολο θα γίνει στην πορεία.

Γιατί δυσκολευόμαστε να πούμε «όχι»

Αρχικά, στην περίπτωση που δυσκολεύεστε να πείτε «όχι» στους γύρω σας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε πως δεν είστε οι μόνοι. Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που συμφωνούν να κάνουν πράγματα -ακόμη κι αν επιθυμούν το αντίθετο- απλώς για να αποφύγουν τη γκρίνια ή την ταλαιπωρία της άρνησης, αλλά και για να μη χαλάσουν το χατίρι σε αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αυτό συμβαίνει διότι ως κατεξοχήν κοινωνικά όντα, επιθυμούμε διακαώς να είμαστε μέλη μιας ομάδας, αλλά και να διατηρούμε καλές σχέσεις με τον περίγυρό μας.

Οπότε κάποιος μπορεί να λέει «ναι», επειδή δεν επιθυμεί να χαρακτηριστεί από το κοινωνικό σύνολο ως δύστροπος ή δύσκολος. Ίσως πάλι, να μην θέλει να απογοητεύσει έναν φίλο ή να πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου άλλου.

Όπως είναι λογικό, το κοινωνικό υπόβαθρο και ο τρόπος που μεγαλώσαμε μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο λέμε «ναι» σε όλα, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Είναι πολύ πιθανό το άτομο που δυσκολεύεται να πει «όχι» να χαρακτηρίζεται από μια βαθιά, εγγενή, επιθυμία να βοηθήσει. Ωστόσο, παραβλέπει ότι η ικανότητά του να προσφέρει βοήθεια δεν είναι απεριόριστη και πολλές φορές θέτει τα προσωπικά του θέλω σε δεύτερη μοίρα.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις -όπως στον επαγγελματικό χώρο- μπορεί να υπάρχει ανησυχία πως το «όχι» θα μεταφραστεί σε ανικανότητα.

Το «όχι» αποτελεί μια μορφή αυτοφροντίδας

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πουν «όχι», είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τη σημασία της αυτοφροντίδας, αλλά και τον ρόλο που αυτή παίζει στην ψυχική μας υγεία.

Είναι πολύ σημαντικό θα μπορούμε να θέτουμε όρια στην οικογένεια, τους φίλους, αλλά και τους συναδέλφους, στην περίπτωση που τα θέλω τους δεν συμβαδίζουν με τον δικό μας τρόπο ζωής.

Πότε να πείτε πραγματικά «όχι»

Κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας κάθε φορά που έχετε αμφιβολίες για το αν πρέπει να πείτε «όχι»:

Αν πω «ναι», θα με εμποδίσει από το να εστιάσω σε κάτι που είναι πιο σημαντικό;

Ποιες είναι οι βασικές μου αξίες, οι πεποιθήσεις και οι στόχοι μου; Το αίτημα ευθυγραμμίζεται με αυτά;

Αν πω «ναι», θα κουραστώ ακόμα περισσότερο χωρίς πραγματικά να το θέλω;

Αν πω «ναι», θα είναι καλό για την ψυχική μου υγεία; Ή θα την επιδεινώσει;

Στο παρελθόν, πότε είπα «ναι» και μετά κατέληξα να το μετανιώσω;

Κάτω από ποιες συνθήκες είναι πιο πιθανό να αποδεχτώ ένα αίτημα που θα προτιμούσα να απορρίψω; Πώς μπορώ να τις μειώσω;

Δείτε ακόμα: Ύπνος με ανεμιστήρα ή κλιματιστικό

Το «όχι» θέλει τρόπο

Μπορείτε να απορρίψετε ένα αίτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνετε ευγενικοί. Όμως, ταυτόχρονα οφείλετε να είστε και ξεκάθαροι, αφού ένα αδύναμο «όχι» θα δώσει χώρο στους πιο πιεστικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα σας συνεχίζουν να πιέζουν.

Να είστε ξεκάθαροι εξ αρχής με τα «όχι» σας, ώστε να μην δίνετε λάθος μηνύματα και να μην έχει κανείς αμφιβολίες για τις προθέσεις σας.

Πριν από κάθε απάντηση, θετική ή αρνητική, να εξετάζετε πάντα τις συνέπειες και των δύο σεναρίων. Ο χρόνος πάντα βοηθάει να παρθεί η σωστή απόφαση.

Ρωτήστε έναν ειδικό

Εκτός από την υιοθέτηση των παραπάνω συμβουλών, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά το να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή. Ένας ειδικός της ψυχικής υγείας μπορεί να σας ωθήσει στον προσδιορισμό των πραγματικών επιθυμιών σας, αλλά και όσων σας εμποδίζουν να υποστηρίξετε αυτό που χρειάζεστε.

Exit mobile version