Η καστανή ζάχαρη επιλέγεται συχνά αντί της λευκής λόγω της μελάσας που περιέχει, η οποία της δίνει πιο υγρή υφή και πλούσια, καραμελένια γεύση.
Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική γιατί κρατάει τα γλυκά πιο μαλακά, βελτιώνει το καραμέλωμα και προσφέρει βαθύτερο χρώμα σε μπισκότα, κέικ και σάλτσες. Επίσης, είναι ιδανική για μαρινάδες και BBQ σάλτσες, χαρίζοντας γλυκιά και έντονη γεύση.
Αν και περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων, η διατροφική της διαφορά από τη λευκή ζάχαρη είναι αμελητέα, αλλά η γεύση της την κάνει προτιμότερη σε πολλές συνταγές.
Δες εδώ αν πρέπει να προτιμάμε τη λευκή ή την καστανή ζάχαρη
Γιατί πετρώνει η καστανή ζάχαρη;
Η καστανή ζάχαρη πετρώνει επειδή περιέχει μελάσα, η οποία της δίνει υγρασία και μαλακή υφή. Όταν εκτίθεται στον αέρα, η υγρασία εξατμίζεται, με αποτέλεσμα οι κρύσταλλοι της ζάχαρης να κολλούν μεταξύ τους και να σκληραίνουν.
Αυτό συμβαίνει κυρίως αν δεν αποθηκευτεί σωστά σε αεροστεγές δοχείο. Για να την κρατήσεις μαλακή, μπορείς να προσθέσεις ένα κομμάτι ψωμί, μήλο ή marshmallow μέσα στο δοχείο, ώστε να διατηρηθεί η υγρασία της.
Πώς να μαλακώσεις την καστανή ζάχαρη που πέτρωσε
Στο φούρνο μικροκυμάτων
Βάλε τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Βάλε ένα υγρό χαρτί κουζίνας πάνω της.
Ζέστανέ τη στο microwave για 15-20 δευτερόλεπτα.
Ανακάτεψε και επανάλαβε αν χρειάζεται.
Με ψωμί ή μήλο
Βάλε ένα κομμάτι ψωμί ή φέτα μήλου μέσα στο δοχείο της ζάχαρης.
Κλείσε το καλά και άφησέ το για 6-8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και θα μαλακώσει.
Με μια υγρή πετσέτα
Βάλε τη ζάχαρη σε ένα μπολ και κάλυψέ το με μια υγρή πετσέτα.
Άφησέ τη για λίγες ώρες ή όλη τη νύχτα.
Πώς να μην πετρώνει η καστανή ζάχαρη;
Αποθήκευσε την καστανή ζάχαρη σε αεροστεγές δοχείο.
Πρόσθεσε μέσα ένα marshmallow ή μια φέτα μήλου, που θα διατηρήσουν την υγρασία.
Έτσι, δεν θα χρειαστεί να την “σώσεις” ξανά!
Δες εδώ τι θα συμβεί στο σώμα μας όταν κόψουμε την ζάχαρη