Το τζάκι δεν είναι μόνο πηγή ζεστασιάς, αλλά και σημείο χαλάρωσης για κάθε σπίτι. Ωστόσο, για πολλούς, το άναμμα του τζακιού είναι μια διαδικασία που συχνά προκαλεί ταλαιπωρία: καπνός που γυρίζει μέσα στο δωμάτιο, ξύλα που δεν ανάβουν εύκολα και άσκοπη σπατάλη χρόνου.
Με τις σωστές τεχνικές και λίγη οργάνωση, μπορείς να ανάψεις το τζάκι σου γρήγορα, χωρίς κόπο και με ασφάλεια.
Προετοίμασε το τζάκι σου
Πριν καν σκεφτείς να ανάψεις φωτιά, βεβαιώσου ότι το τζάκι είναι καθαρό. Αφαίρεσε στάχτες από προηγούμενες χρήσεις και άνοιξε το τάμπερ (καμινάδα), ώστε να υπάρχει σωστή κυκλοφορία αέρα.
Αν η καμινάδα είναι βουλωμένη ή γεμάτη υπολείμματα, η φωτιά δύσκολα θα τραβήξει και ο καπνός θα γυρίζει μέσα στο σπίτι. Ένα καθαρό τζάκι είναι το πρώτο μυστικό για γρήγορο άναμμα.
Δες εδώ πώς να καθαρίσεις μόνος σου την καμινάδα του τζακιού

Η σωστή επιλογή ξύλων
Τα ξερά, καλά αποθηκευμένα ξύλα είναι απαραίτητα. Απόφυγε τα νωπά ξύλα, γιατί έχουν υγρασία και δεν καίγονται εύκολα, παράγοντας περισσότερο καπνό.
Τα λεπτά κλαδιά ή τα προσανάμματα (όπως ξερά πευκοβελόνες ή ειδικά ξυλάκια του εμπορίου) είναι ιδανικά για την αρχή. Μόλις πάρουν φωτιά, μπορούν να στηρίξουν τα μεγαλύτερα ξύλα, ώστε η καύση να συνεχιστεί ομαλά.
Τεχνική τοποθέτησης
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι το «βουνό» από ξύλα. Για να ανάψει σωστά το τζάκι, τα ξύλα χρειάζονται χώρο να «αναπνεύσουν».
Δοκίμασε την τεχνική της πυραμίδας: τοποθέτησε δύο μεγάλα ξύλα παράλληλα στη βάση, βάλε προσανάμματα και λεπτά ξυλαράκια στη μέση και χτίσε ένα μικρό τρίγωνο με άλλα ξύλα από πάνω. Έτσι, ο αέρας κυκλοφορεί και βοηθάει τη φλόγα να εξαπλωθεί γρήγορα.
Το άναμμα
Χρησιμοποίησε σπίρτα ή έναν αναπτήρα μεγάλης φλόγας. Μην ρίξεις ποτέ εύφλεκτα υγρά (όπως οινόπνευμα ή βενζίνη), γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
Αντίθετα, μπορείς να βάλεις ένα κομμάτι φυσικό προσάναμμα (π.χ. κύβους από κερί και πριονίδι) που θα κρατήσει τη φλόγα αρκετά, ώστε να «πιάσουν» τα ξυλαράκια και στη συνέχεια τα μεγάλα ξύλα.
Διατήρηση της φωτιάς
Αφού ανάψει, φρόντισε να τροφοδοτείς τη φωτιά σταδιακά. Μην βάζεις πολλά ξύλα μαζί, γιατί θα «πνίξεις» τη φλόγα. Τοποθέτησε ένα ή δύο κομμάτια κάθε φορά και φρόντισε να αφήνεις κενά ανάμεσά τους για να κυκλοφορεί ο αέρας. Ένα τζάκι που καίει σωστά παράγει περισσότερη θερμότητα και λιγότερο καπνό.
Το άναμμα του τζακιού δεν χρειάζεται να είναι μπελάς. Με σωστή προετοιμασία, καλής ποιότητας ξύλα και λίγη προσοχή στον τρόπο που τα τοποθετείς, μπορείς να έχεις γρήγορα μια ζεστή, δυνατή φωτιά που θα σε συντροφεύσει όλο το βράδυ. Και, το κυριότερο, χωρίς να γεμίσει ο χώρος καπνό ή να σπαταλήσεις χρόνο και κόπο.
Δείτε εδώ ποια ξύλα να καίτε στο τζάκι για ζεστασιά, απόδοση και οικονομία













