Πέραν πάσης αμφιβολίας, η πατάτα αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα και αγαπημένα υλικά στη μαγειρική και δημιουργεί τόσες πολλές συνταγές.
Μπορείτε να τις τηγανίσετε, να τις βράσετε, να τις πολτοποιήσετε, να τις κάνετε πουρέ ή να τις ψήσετε. Καταναλώνονται ως συνοδευτικό (πατατοσαλάτα), ως απολαυστικό σνακ (πατατάκια) ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο.
Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλίσετε πως οι πατάτες θα είναι πάντα σε καλή κατάσταση, φροντίστε να τις αποθηκεύετε σωστά, ώστε να διατηρούνται φρέσκες για περισσότερο καιρό.
Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης διασφαλίζει πως η πατάτα δεν θα βγάλει γρήγορα φύτρες και θα παραταθεί η διάρκεια ζωής της.
Δείτε ακόμα: Πατάτες: Πως μπορείτε να τις διατηρείτε κομμένες
Πώς οι πατάτες δεν θα βγάζουν φύτρες
Η σωστή αποθήκευση της πατάτας εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Ο ενδεδειγμένος χώρος αποθήκευσης είναι ένα σκοτεινό ντουλάπι τροφίμων ή στο υπόγειο. Σε τέτοια σημεία, η πατάτα μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.
Φως:
Η αποθήκευση σε ένα σκοτεινό σημείο σημαίνει πως η πατάτα δεν θα εκτίθενται στο φως. Το φως κάνει τη φλούδα της πατάτας να πρασινίσει. Τα πράσινα μέρη των πατατών έχουν πικρή γεύση και δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, επομένως πετάξτε τυχόν πατάτες με μεγάλες πράσινες περιοχές ή που το πράσινο έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό.
Θερμοκρασία:
Η θερμοκρασία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα. Η τέλεια θερμοκρασία είναι μεταξύ 7 και 10 βαθμών κελσίου. Εάν αποθηκευτούν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία το άμυλο θα μετατραπεί σε ζάχαρη, επηρεάζοντας αρνητικά τη γεύση και το μαγείρεμα. Από την άλλη πλευρά, εάν αποθηκευτούν σε υψηλές θερμοκρασίες, τότε θα αφυδατωθούν γρήγορα και παράλληλα θα αρχίσουν να βγάζουν φύτρες.
Αερισμός:
Η σωστή αποθήκευση της πατάτας απαιτεί καλό αερισμό, ως εκ τούτου χρησιμοποιείστε ανοιχτές χάρτινες σακούλες καλάθια ή σάκους καθώς αυτές οι επιλογές θα αποτρέψουν τη συσσώρευση περίσσειας υγρασίας.
Δείτε ακόμα: Πώς να διατηρήσεις τις πιπεριές φρέσκες για καιρό
Μεγάλη προσοχή μην πλένετε ποτέ τις πατάτες πριν τις αποθηκεύσετε, αφού το πλύσιμο των πατατών πριν την αποθήκευση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων ή βακτηρίων.
Παράλληλα, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από τα κρεμμύδια, τα οποία απελευθερώνουν αιθένιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάστηση στις πατάτες.
Πώς, όμως, θα καταλάβετε πως μία πατάτα έχει χαλάσει; Οι καλές πατάτες είναι αρκετά σφιχτές και να έχουν ένα ελαφρύ άρωμα ξηρών καρπών και χώματος. Έχοντας αυτό κατά νου, πετάξτε τις πατάτες σας εάν είναι πολύ μαλακές, ζαρωμένες ή έχουν μούχλα και αφαιρέστε τυχόν πράσινα σημεία ή βλαστούς, καθώς και μαύρες κηλίδες μέσα στην πατάτα.