Το ψάρι αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές επιλογές στη διατροφή μας, πλούσιο σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και πολύτιμες βιταμίνες. Όμως, όταν βρισκόμαστε μπροστά στον πάγκο της ιχθυαγοράς ή του σούπερ μάρκετ, συχνά γεννάται η απορία: είναι το ψάρι πραγματικά φρέσκο ή πρόκειται για κατεψυγμένο που έχει αποψυχθεί;
Η διάκριση είναι σημαντική, όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για την ασφάλεια των τροφίμων. Παρακάτω θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό για να μάθετε να ξεχωρίζετε το φρέσκο από το κατεψυγμένο ψάρι με σιγουριά.

Η μυρωδιά
Το φρέσκο ψάρι έχει χαρακτηριστική, ελαφριά μυρωδιά θάλασσας, καθαρή και όχι αποθαρρυντική. Αντίθετα, το κατεψυγμένο που έχει αποψυχθεί ή ψάρι που έχει μείνει πολλές ώρες εκτός ψύξης μπορεί να έχει βαριά, έντονη ή ξινή οσμή. Η μυρωδιά είναι το πρώτο «σήμα» που πρέπει να εμπιστευθείτε.
Τα μάτια
Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά, καθαρά και ελαφρώς «φουσκωμένα». Αντίθετα, στο κατεψυγμένο ή μη φρέσκο ψάρι, τα μάτια φαίνονται θολά, βυθισμένα και χωρίς ζωντάνια. Ένα απλό βλέμμα αρκεί για να αντιληφθείτε τη διαφορά.
Τα βράγχια
Τα βράγχια ενός φρέσκου ψαριού έχουν έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα και είναι υγρά. Αν δείτε βράγχια καφέ, γκρίζα ή ξεθωριασμένα, πιθανότατα έχετε μπροστά σας κατεψυγμένο ή μη φρέσκο ψάρι. Αυτό είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα κριτήρια.
Η σάρκα
Η σάρκα του φρέσκου ψαριού είναι σφιχτή, ελαστική και δεν αφήνει σημάδι όταν την πιέσετε με το δάχτυλο. Στο κατεψυγμένο ή αποψυγμένο ψάρι, η σάρκα συχνά είναι πιο μαλακή, μπορεί να διαλύεται εύκολα και να χάνει τα υγρά της. Επίσης, η επιφάνεια μπορεί να φαίνεται πιο «στεγνή» ή να έχει κρυστάλλους πάγου.
Το δέρμα και τα λέπια
Το φρέσκο ψάρι έχει δέρμα που γυαλίζει, είναι ελαστικό και σφιχτό, με λέπια που κολλούν καλά επάνω του. Στο κατεψυγμένο ψάρι, το δέρμα φαίνεται θαμπό, ξηρό, ενώ τα λέπια αποκολλώνται εύκολα.
Δες εδώ πώς θα ξεχωρίζεις το άγριο ψάρι από το ιχθυοκαλλιέργειας

Το χρώμα
Το φρέσκο ψάρι έχει έντονα φυσικά χρώματα στη σάρκα και στο δέρμα. Στο κατεψυγμένο ή παλιό ψάρι τα χρώματα ξεθωριάζουν, δίνοντας μια άτονη και λιγότερο ελκυστική όψη.
Τα υγρά του ψαριού
Όταν ένα ψάρι είναι φρέσκο, τα υγρά του είναι διάφανα και καθαρά. Αν δείτε υγρά θολά ή με μυρωδιά, αυτό είναι ένδειξη ότι έχει αποψυχθεί. Επίσης, οι κρύσταλλοι πάγου πάνω στο ψάρι ή στο κουτί συσκευασίας του δείχνουν πως έχει περάσει από κατάψυξη.
Χρήσιμες συμβουλές για καταναλωτές
Προτιμήστε αξιόπιστες πηγές: Αγοράζετε ψάρια από ιχθυοπωλεία ή σούπερ μάρκετ που εμπιστεύεστε.
Ρωτήστε χωρίς δισταγμό: Ο νόμος ορίζει ότι ο πωλητής πρέπει να σας ενημερώσει αν το ψάρι είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο.
Προτιμήστε εποχικά ψάρια: Έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι φρέσκα και σε καλύτερη τιμή.
Το να ξεχωρίσετε το φρέσκο ψάρι από το κατεψυγμένο δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προσέξετε λεπτομέρειες όπως τη μυρωδιά, τα μάτια, τα βράγχια, τη σάρκα και το δέρμα. Με λίγη προσοχή και εμπειρία, θα μπορείτε να επιλέγετε πάντα το καλύτερο ψάρι για το τραπέζι σας, εξασφαλίζοντας γεύση αλλά και ασφάλεια στη διατροφή σας.
Δες εδώ πώς να φιλετάρεις εύκολα και σωστά ένα ψάρι













