...

Πώς να τηγανίζεις ψάρια χωρίς να λερώνεται όλη η κουζίνα

Νόστιμα τηγανιτά ψάρια χωρίς καθαριότητα για ώρες

ψάρι

Τα τηγανιτά ψάρια είναι μια παραδοσιακή και νόστιμη επιλογή, αλλά συνοδεύεται σχεδόν πάντα από… πιτσιλιές, μυρωδιές και χάος στον πάγκο και στους τοίχους της κουζίνας.

Ευτυχώς, με σωστό σχεδιασμό και μερικά δοκιμασμένα μυστικά, μπορείς να απολαύσεις τραγανό ψαράκι χωρίς να χρειάζεται καθάρισμα για ώρες μετά. Δες πώς!

Πριν το τηγάνισμα: Η προετοιμασία είναι το παν

1. Στέγνωσε πολύ καλά το ψάρι

Η υγρασία προκαλεί πιτσιλίσματα. Πριν το τηγάνισμα, σκούπισε καλά το ψάρι με χαρτί κουζίνας, ακόμα κι αν φαίνεται στεγνό.

Ισχύει για φιλέτα και ολόκληρα ψάρια.

2. Αλεύρωσέ το σωστά

Το αλεύρωμα δημιουργεί μια «φυσική ασπίδα» και απορροφά τυχόν υπολείμματα υγρασίας.

Τίναξε καλά το περιττό αλεύρι πριν το βάλεις στο τηγάνι.

Δες εδώ πώς να τηγανίζεις χωρίς να πιτσιλάει το λάδι

ψάρι

3. Επέλεξε το σωστό σκεύος

Ένα βαθύ τηγάνι ή μια χαμηλή κατσαρόλα με καπάκι-σχάρα είναι ιδανικά.

Εναλλακτικά, ένα τηγάνι με αντικολλητική επίστρωση και ψηλά τοιχώματα μειώνει το πιτσίλισμα.

Κατά το Τηγάνισμα: Τεχνική & Προστασία

4. Ζέστανε καλά το λάδι πριν βάλεις το ψάρι

Αν το λάδι δεν είναι αρκετά ζεστό, το ψάρι θα κολλήσει και θα βγάλει υγρά.

Τεστ: Ρίξε μια μικρή σταγόνα αλευριού – αν τσιτσιρίσει αμέσως, είναι έτοιμο.

5. Μην γεμίζεις το τηγάνι

Αν βάλεις πολλά ψάρια μαζί, η θερμοκρασία πέφτει και το λάδι αφρίζει.

Προτίμησε να τηγανίζεις σε δόσεις.

6. Χρησιμοποίησε καπάκι-αντικολλητικό δίχτυ

Υπάρχουν καπάκια-δίχτυα κατά των πιτσιλισμάτων στα καταστήματα μαγειρικών ειδών.

Επιτρέπουν τον ατμό να φεύγει χωρίς να πετάγεται λάδι.

7. Τηγάνισε με υπομονή – μην ανακατεύεις συνέχεια

Άφησε το ψάρι να κάνει κρούστα από την κάτω πλευρά πριν το γυρίσεις.

Έτσι, δεν κολλάει και δεν πετάγεται λάδι.

Έξτρα Tips για καθαριότητα και ευκολία

8. Στρώσε αλουμινόχαρτο ή χαρτί κουζίνας γύρω από το μάτι

Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεις την έκταση καθαρισμού μετά.

9. Άνοιξε τον απορροφητήρα και το παράθυρο

Οι μυρωδιές δεν εγκλωβίζονται στον χώρο.

10. Καθάρισε αμέσως μετά

Πέρασε τις γύρω επιφάνειες με βρεγμένο πανί ή απορρυπαντικό, όσο είναι ακόμα φρέσκα τα λάδια.

Πλύνε το τηγάνι μόλις κρυώσει, για να μη μείνουν κολλημένα λίπη.

Extra Λύσεις: Για όσους θέλουν απόλυτη καθαριότητα

Χρησιμοποίησε φριτέζα με καπάκι – ιδανική για όσους τηγανίζουν συχνά.

Φούρνος με αέρα: Αν και δεν είναι ακριβώς “τηγανητό”, το ψάρι στον φούρνο με λίγο λάδι μπορεί να δώσει παρόμοια υφή.

Αντικολλητικό ταψί και baking paper για πιο καθαρή εναλλακτική.

Το τηγάνισμα ψαριού δεν χρειάζεται να είναι… τιμωρία για την κουζίνα σου. Με λίγο προγραμματισμό, τις κατάλληλες τεχνικές και τα σωστά εργαλεία, μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου πιάτο χωρίς να καθαρίζεις για ώρες.

Καλή όρεξη και… καθαρές κουζίνες!

Δες εδώ πώς να καθαρίσεις ένα μαυρισμένο τηγάνι

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet