Πώς να καθαρίσω τον πάτο από τηγάνια και κατσαρόλες

Τρόποι για να διατηρήσεις καθαρή τη βάση σε τηγάνια και κατσαρόλες

Περιεχόμενα

Πώς να καθαρίσω τον πάτο από τηγάνια και κατσαρόλες; Παρότι ιδανικά θα ήθελες να το αποφύγεις, κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να καθαρίσεις τον μαυρισμένο πάτο των τηγανιών σου. Ειδικά, αν έχεις μόλις αγοράσει καινούργια κουζίνα.

Πώς, όμως, μπορείς να απομακρύνεις τη μαυρίλα αυτή, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα χημικά καθαριστικά; Κι, όμως, μπορείς να αφαιρέσεις μεγάλο μέρος –αν όχι το σύνολο– της βρωμιάς αυτής με μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μεθόδους.

Η υπομονή είναι το κλειδί της επιτυχίας στην περίπτωση αυτή, καθώς μην ξεχνάς ότι τα σημάδια στα τηγάνια δεν δημιουργήθηκαν σε μια νύχτα και πιθανότατα έχουν ζεσταθεί και ξαναζεσταθεί αρκετές φορές.

Πώς να καθαρίσω τον πάτο από τηγάνια και κατσαρόλες

Αλάτι και λάιμ

Το αλάτι που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό της εξωτερικής επιφάνειας του τηγανιού ή της κατσαρόλας. Άπλωσε μικρή ποσότητα στο λεκιασμένο σκεύος και τρίψε το με ένα καθαρό σφουγγάρι. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις λίγο διάλυμα από σαπούνι και νερό. Αυτή είναι η πιο εύκολη λύση στο πρόβλημα του πώς να καθαρίσεις το κάτω μέρος των τηγανιών σου.

Αν το τηγάνι είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, δοκίμασε να συνδυάσεις το αλάτι με λάιμ. Η χημική αντίδραση θα αφαιρέσει ευκολότερα τους λεκέδες. Ξεκίνα ρίχνοντας λίγο λάιμ και μετά πρόσθεσε το αλάτι. Περίμενε μερικά λεπτά και στη συνέχεια, πρόσθεσε λίγο ακόμα αλάτι. Τρίψε την επιφάνεια και ξέπλυνε με καθαρό νερό.

Πάστα μαγειρικής σόδας

Μια πάστα από τρία μέρη μαγειρικής σόδας και ένα μέρος νερό είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να καθαρίσεις τη βάση του τηγανιού. Εφάρμοσε αυτή την πάστα και άφησέ την να δράσει για 10 έως 20 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψε την με ένα σφουγγάρι που δεν γρατζουνάει.

Ketchup από το μπουκάλι

Ναι ναι κέτσαπ, καλά διάβασες. Η κέτσαπ είναι χρήσιμη για τον καθαρισμό του λίπους από τη βάση των τηγανιών. Χάρη στην οξύτητά της απομακρύνει λεκέδες, ειδικά αν το τηγάνι ή η κατσαρόλα είναι από χαλκό. Αρχικά, άπλωσε την κατακόκκινη σάλτσα στην εξωτερική πλευρά του σκεύους και περίμενε για 10-20 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψε τις περιοχές που θες να καθαρίσεις, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι.

Ξύδι

Φτιάξε ένα διάλυμα από ξύδι και νερό σε αναλογία 1 προς 2 σε ένα σχετικά βαθύ ταψί. Βάλε το τηγάνι ή την κατσαρόλα μέσα στο ταψί και μούλιασέ το για περίπου 20 έως 30 λεπτά. Σύντομα η λιπαρή βρωμιά θα απομακρυνθεί.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δοκίμασε να αναμείξεις τη μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι. Αρχικά, βάλε λίγη μαγειρική σόδα στην εξωτερική επιφάνεια του τηγανιού ή της κατσαρόλες και έπειτα πρόσθεσε μερικές σταγόνες λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, τρίψε την επιφάνεια προσεκτικά με ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα και ξέπλυνέ την καλά με καθαρό νερό.

Δείτε ακόμα: Διακοπές ρεύματος: Τι κάνουμε με τα τρόφιμα του ψυγείου;

https://www.youtube.com/watch?v=f-NqPux3Ftg

Exit mobile version