Η νοθεία στα καύσιμα δεν είναι απλώς ένας αστικός μύθος ή μια σπάνια περίπτωση απάτης – είναι ένα πραγματικό και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα που μπορεί να σου κοστίσει ακριβά.
Από ξαφνικές βλάβες στον κινητήρα μέχρι ζημιές που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, ένα «ύποπτο» γέμισμα μπορεί να μετατραπεί σε πονοκέφαλο για τον οδηγό και το πορτοφόλι του. Το χειρότερο; Πολλές φορές δεν καταλαβαίνεις καν ότι κάτι δεν πάει καλά – μέχρι να είναι πλέον πολύ αργά.
Πώς, λοιπόν, μπορείς να προλάβεις τη ζημιά; Υπάρχουν μερικά σημάδια και απλοί τρόποι να εντοπίσεις τη νοθεία στα καύσιμα, ακόμα και μόνος σου.
Σε αυτό το άρθρο θα δεις τι πρέπει να προσέξεις, πώς να ελέγξεις το καύσιμο με πρακτικές μεθόδους, αλλά και πότε να πεις «κάτι δεν πάει καλά» και να αναζητήσεις βοήθεια. Αν θέλεις να αποφύγεις περιττές επισκευές, φθορά στον κινητήρα και… άσχημες εκπλήξεις στο δρόμο, διάβασε παρακάτω.
Δείτε ακόμα: Ποια είναι η καλύτερη μέρα για να «φουλάρετε» βενζίνη;
Πώς να καταλάβεις αν σου έβαλαν νοθευμένο καύσιμο πριν πάθει ζημιά ο κινητήρας
Ανεξήγητη αύξηση στην κατανάλωση
Αν παρατηρήσετε ότι το όχημά σας καταναλώνει πολύ περισσότερο καύσιμο από το συνηθισμένο, ειδικά σε διαδρομές που γνωρίζετε καλά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το καύσιμο να είναι νοθευμένο.
Η κακή ποιότητα αναγκάζει τον κινητήρα να δουλεύει εντονότερα για να αποδώσει, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση.
Δυσάρεστη μυρωδιά ή περίεργα κατάλοιπα
Αν το καύσιμο έχει έντονη ή ασυνήθιστη οσμή ή εμφανίζει θολούρα, αφρό ή άλλα οπτικά κατάλοιπα, μπορεί να υποδηλώνει νοθεία.
Παρότι δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενδείξεις είναι εμφανείς.
Παράξενη συμπεριφορά του κινητήρα
Αν παρατηρήσετε ότι ο κινητήρας «κομπιάζει», δυσκολεύεται να ανεβάσει στροφές ή παρουσιάζει διακοπές στην απόδοση, ειδικά αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό, τότε το καύσιμο πιθανόν είναι αλλοιωμένο.
Η εμφάνιση της ένδειξης «Check Engine» στο ταμπλό είναι επίσης ανησυχητική.
Δείτε ακόμα: Τι ώρα να γεμίζουμε το αυτοκίνητο βενζίνη ή πετρέλαιο
Πώς να ελέγξετε μόνοι σας τη βενζίνη
Δοκιμή σε διαφανές δοχείο
Βάλτε μια μικρή ποσότητα βενζίνης σε διαφανές πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι και αφήστε την να κατασταλάξει. Αν υπάρχει νερό, θα διαχωριστεί και θα μαζευτεί στον πάτο λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητάς του.
Μέτρηση πυκνότητας με υδρόμετρο
Η παρουσία νερού στο καύσιμο αλλάζει την πυκνότητά του. Ένα υδρόμετρο μπορεί να σας βοηθήσει να το διαπιστώσετε, αν γνωρίζετε τις φυσιολογικές τιμές.
Χρήση φίλτρου καφέ
Ρίξτε βενζίνη σε ένα απλό φίλτρο καφέ. Αν μείνουν κηλίδες, ενδέχεται να περιέχει νερό ή άλλες ξένες ουσίες.
Δοκιμή ανάφλεξης
Τοποθετήστε λίγη βενζίνη σε μεταλλικό δοχείο και προσπαθήστε να την ανάψετε προσεκτικά. Αν καθυστερήσει να αναφλεγεί ή δεν πάρει καθόλου φωτιά, υπάρχει πιθανότητα να περιέχει νερό.
Ανιχνευτικές πάστες και κιτ ελέγχου
Για πιο ασφαλή και αξιόπιστα αποτελέσματα, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές πάστες που αλλάζουν χρώμα όταν έρθουν σε επαφή με νερό, καθώς και χημικά κιτ που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό υγρασίας στα καύσιμα.
Δείτε ακόμα: Τι αλλάζει για όσους έχουν diesel αυτοκίνητo
Τι πρέπει να κάνετε αν υποπτεύεστε νοθεία
Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια ή έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του καυσίμου, αποφύγετε τη χρήση του οχήματος. Καλό είναι να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές για έλεγχο και να αναφέρετε το πρατήριο στο οποίο ανεφοδιαστήκατε.
Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία. Φροντίστε να προμηθεύεστε καύσιμα μόνο από αξιόπιστα πρατήρια και διατηρείτε το όχημά σας σε καλή κατάσταση για να εντοπίζετε έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του.