Πώς να κάνετε το σπίτι σας ενεργειακό

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ

Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε χρήσιμα tips για το πώς μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ενεργειακό έτσι ώστε να καταναλώνετε την λιγότερη δυνατή ενέργεια.

Tip 1 για ενεργειακό σπίτι: Βάλε θερμομόνωση!

Το ενεργειακό σπίτι μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό όταν σκεφτόμαστε ένα «θερμοκήπιο». Πρόκειται για ένα κτίριο που καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ποσότητα ενέργειας και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα! Έτσι και εμείς μπορούμε να επέμβουμε στο σπίτι μας και να εφαρμόσουμε μέτρα για να κάνουμε το σπίτι μας πιο βιώσιμο.

Πως; Για παράδειγμα, μια καλή θερμομόνωση όπως η εξωτερική ή εσωτερική μόνωση, συμβάλλει στη μείωση των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού μας καθώς συγκρατεί τη θερμότητα, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια το κόστος. Η μόνωση και στεγάνωση του σπιτιού είναι πάντα μία έξυπνη κίνηση για να αναβαθμίσεις το σπίτι σου!

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ

Tip 2 για ενεργειακό σπίτι: Αντικαταστήστε τα παράθυρα!

Εάν έχεις παλιά παράθυρα και κουφώματα στο σπίτι σου, ήρθε η ώρα να αξιολογήσεις την αντικατάστασή τους! Η διαφορά θα είναι πραγματικά αισθητή από πολλές απόψεις: προφίλ θερμοδιακοπής, διπλά ή τριπλά τζάμια, επαρκή παρεμβύσματα, θα κάνουν τα παράθυρά του ενεργειακού σπιτιού σου να λειτουργούν άψογα και εγγυώνται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Με την πάροδο του χρόνου θα δεις τη διαφορά τόσο στην άνεση, όσο και στο πορτοφόλι σου! Επίσης, αν επιλέξεις ένα υλικό όπως το PVC για τον σκελετό, θα έχεις παράθυρα που θα διαρκέσουν στο χρόνο χωρίς να χρειάζονται ειδική συντήρηση! Μη ξεχνάς ότι μπορείς να επωφεληθείς και από σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις!

Tip 3 για ενεργειακό σπίτι: Προτίμησε φωτισμό led!

Ο καθένας, με τον δικό του μικρό τρόπο, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και για τις επόμενες γενιές. Το σημαντικό είναι ότι ο καθένας από εμάς, σε σχέση με τις δυνατότητές του, κάνει βιώσιμες επιλογές με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων .

Μια απλή και οικονομική παρέμβαση για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό σπίτι είναι η αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με LED λαμπτήρες. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ζεστό, ουδέτερο ή κρύο φως ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλεις να δημιουργήσεις!

Tip 4 για ενεργειακό σπίτι: Μείωσε την κατανάλωση νερού

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ

Το νερό είναι ένας πολύ σημαντικός πόρος που μερικές φορές θεωρούμε δεδομένο και εύκολα ταξινομούμε στην κατηγορία της οικονομικής δαπάνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν σπαταλάται ανούσια και να θυμόμαστε ότι είναι ένας σημαντικός πόρος. Με απλές προφυλάξεις είναι δυνατό να μειωθεί η σπατάλη νερού, με οικονομικό όφελος για εμάς και περιβαλλοντικό όφελος για τον πλανήτη.

Επιλέγοντας τις σωστές βρύσες και μπαταρίες μπάνιου και κουζίνας, μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση νερού έως και 40%! Φυσικά, μην ξεχνάς να χτίζεις καλές συνήθειες για τη μείωση της σπατάλης, όπως το κλείσιμο της βρύσης όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή όταν κάνεις ντουζ. Ακόμα και οι πιο μικρές χειρονομίες, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

Tip 5 για ενεργειακό σπίτι με μικρές νέες συνήθειες!

Οι αλλαγές ωστόσο ξεκινούν και απλές καθημερινές κινήσεις για να κάνεις το το σπίτι ενεργειακό! Φυσικά, νο.1 κανόνας είναι να σβήνεις τα φώτα από κάθε δωμάτιο που βρίσκεσαι και να μη ξεχνάς τους διακόπτες πάντα στο “on”. Αυτό μπορεί να σου εξασφαλίσει μέχρι και 25% στην κατανάλωση ενέργειας!

Επίσης, ο φυσικός φωτισμός είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιείς κάθε εποχή του χρόνου, ακόμα και τον χειμώνα! Το σπίτι σου έτσι θα γίνει και ενεργειακό και φωτεινό, γι’ αυτό άνοιγε τις κουρίντες κάθε φορά που έχεις την ευκαιρία! Τέλος, μια χρήσιμη συμβουλή είναι να μη βάζεις τα τρόφιμα ζεστά στο ψυγείο, γιατί χρειάζονται 5% περισσότερη ενέργεια για να κρυώσουν! Άρα το ενεργειακό σου σπίτι, εξαρτάται σίγουρα και από τις δικές σου καθημερινές συνήθειες που ίσως δεν χρειάζονται τόσο κόπο για να αλλάξουν!

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.
Exit mobile version