Επίδομα παιδιού Α21: Πόσο αυξάνεται το 2025 – Αναλυτικά τα ποσά

Πόσο αυξάνονται τα επιδόματα παιδιού από 1η Ιανουαρίου 2025

Επίδομα παιδιού Α21: Πόσο αυξάνεται το 2025 - Αναλυτικά τα ποσά

Αυξάνονται από το νέο έτος τα επιδόματα παιδιού, στέγασης, αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για περισσότερους από 1 εκατ. δικαιούχους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ειδικότερα, στο μέτωπο των επιδομάτων επιχειρείται ριζική αναμόρφωση, που περιλαμβάνει την αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, στέγασης και εγγυημένου εισοδήματος, τη θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων, ενώ για τους δικαιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί, το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή των ποσών θα είναι μειωμένο κατά 20% στο επίδομα παιδιού και στέγασης και κατά 30% στο εγγυημένο εισόδημα.

Αυτό θα έχεις ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες που άλλαζαν κατηγορία και έπαιρναν μικρότερο επίδομα ή έχαναν το επίδομα, επειδή δήλωναν υψηλότερο εισόδημα λόγω της εργασίας τους, θα παίρνουν από το 2025 είτε αυξημένο επίδομα είτε δεν θα το χάνουν, επειδή θα λαμβάνεται υπόψη χαμηλότερο όριο εισοδήματος κατά 20%.

Επίδομα παiδιού: Παραδείγματος χάριν, οικογένεια με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους γονείς με εισόδημα 32.000 ευρώ σήμερα δεν λαμβάνει επίδομα γιατί υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο της κατηγορίας που ανήκει. Από το 2025, όμως, το όριο εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει έκπτωση 20% και θα διαμορφωθεί στις 25.600 ευρώ, οπότε και θα λάβουν το επίδομα.

Επίδομα παιδιού – Πόσο αυξάνονται από 1η/1/2025 (πίνακας)

Επίδομα παιδιού Α21: Πόσο αυξάνεται το 2025 - Αναλυτικά τα ποσά

Επιδόματα – Τι αλλάζει

1 Το επίδομα παιδιού αυξάνεται από 70 σε 75 ευρώ το επίδομα παιδιού της πρώτης κλίμακας και σε 45 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται με τη δεύτερη. Το επίδομα της τρίτης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο αυξάνεται σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

Η αύξηση στο επίδομα παιδιού είναι 60,7% για όσους ήταν στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα και θα πάνε στη δεύτερη. Για παράδειγμα, όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ το μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ. Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ το μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ, ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ το μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ, ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.

2. Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ (βασικό ποσό) και 54 ευρώ ανά τέκνο σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί αντίστοιχα.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

3. Αυξάνεται το επίδομα στέγασης (επίδομα ενοικίου) από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, με προσαύξηση 30% για κάθε τέκνο. Το νέο πλαφόν του επιδόματος θα ανέρχεται στα 265 ευρώ το μήνα από 210 ευρώ που είναι τώρα.

Και στα τρία επιδόματα (επίδομα παιδιού, ενοικίου και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να τεθεί όριο αξίας ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση το όριο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Αφορολόγητες παροχές ως 5.000 ευρώ

Καθιερώνεται πλήρης απαλλαγή από φόρο εισοδήματος σε παροχές σε είδος ή σε χρήμα ως 5.000 ευρώ ετησίως που θα θελήσουν να χορηγούν οι επιχειρήσεις σε νέους γονείς. Η απαλλαγή θα έχει προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα ισχύει για ένα έτος.

Στην πράξη, ένα ζευγάρι εργαζομένων που αποκτά το πρώτο παιδί, αν λάβει δώρο ή ετήσιο μπόνους ως 5.000 ευρώ από τον εργοδότη, θα το λάβει χωρίς να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος. Αντίστοιχα, το ίδιο ποσό θα εκπίπτει και από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Προβλέπεται ακόμη δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών, ώστε να διαπιστώσουν τη δυνατότητα γονιμότητας σε πρώιμο στάδιο, που θα τους οδηγούσε σε άλλη περίπτωση σε δυσκολία απόκτησης παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.

Δείτε ακόμα: Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων: Πώς δε θα ροκανίζει τις αυξήσεις

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)