Η focaccia είναι ένα κλασικό ιταλικό ψωμί με αφράτη ζύμη και τραγανή κρούστα, που θυμίζει πίτσα αλλά έχει πιο πλούσια γεύση χάρη στο ελαιόλαδο και τα αρωματικά βότανα. Προσωπικά, αγαπώ να την ετοιμάζω τις Κυριακές, γιατί γεμίζει το σπίτι με αυτό το μαγικό άρωμα που μόνο ένα καλό ιταλικό ψωμί μπορεί να χαρίσει.
Ακολουθώντας τη δική μου συνταγή για σπιτική focaccia, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι την Ιταλία – σε λίγα μόνο βήματα θα έχετε το τέλειο ψωμί για να συνοδεύσετε κάθε γεύμα.
Αντί να πετάξετε μέχρι την Ιταλία για να το δοκιμάσετε, φτιάξτε αυτό το πεντανόστιμο ιταλικό ψωμί, χωρίς αεροπορικά έξοδα. Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά αυτή είναι εκείνη που πετυχαίνει πάντα αφράτη και τραγανή focaccia.
Παρακάτω θα δούμε μία πεντανόστιμη συνταγή για την τέλεια focaccia που είναι καλύτερη και από την ιταλική.
Υλικά
- 400ml (400 γρ.) νερό
- 7γρ ξηρή μαγιά
- 1 κ.τ.σ μέλι
- 600 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 1κ.τ.σ αλάτι
- 9 κ.τ.σ ή 135 ml (135 γρ) ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και το μέλι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Έπειτα καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη ή μια πετσέτα και περιμένουμε 5 λεπτά.
- Μετά από 5 λεπτά παρατηρούμε ότι το μείγμα έχει αφρίσει. Τότε προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ασταθές και κολλητικό μείγμα.
- Έπειτα, στο ίδιο ή σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο και φροντίζουμε να βρίσκεται κάτω από την ζύμη για να μην κολλήσει στο μπολ.
- Σκεπάζουμε την ζύμη και την τοποθετούμε στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες ή στο ψυγείο για 12 ώρες, για να φουσκώσει.
- Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει και διπλασιαστεί σε μέγεθος, λαδώνουμε αλφρώς τα δάχτυλά μας και τραβάμε την ζύμη από κάτω προς τα πάνω και την “διπλώνουμε” στο πάνω μέρος της ζύμης. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλες τις άκρες (4-5 διπλώσεις).
- Έπειτα τοποθετούμε την ζύμη σε ένα ταψί με καλά λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί, την τεντώνουμε ελαφρώς και την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα για 30 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι η ζύμη να γεμίσει το ταψί (2-3 φορές).
- Τέλος ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο από πάνω, διακοσμούμε την focaccia μας με ό,τι επιθυμούμε και τη ψήνουμε στους 230 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά.
Χρήσιμες συμβουλές
Εάν δεν χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό χαρτί φροντίστε το ταψί σας να είναι πολύ καλα λαδωμένο από όλες τις πλευρές διότι η focaccia είναι πολύ πιθανό να κολλήσει.
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε αρκετό λάδι σε αυτή την συνταγή διότι για να γίνει τραγανή πρέπει να τηγανιστεί η ζύμη της.
Ιδέες για διακόσμηση
Για να ενισχύσετε την γεύση της, μπορείτε να διακοσμήσετε την focaccia σας με τα παρακάτω:
- Ντοματίνια
- Παρμεζάνα
- Κρεμμύδια σε ροδέλες
- Δεντρολίβανο
- Λαχανικά εποχής
Δες το βίντεο
Δες το παρακάτω βίντεο για να σε βοηθήσει:
Με πληροφορίες από cookidoo.international












