3 χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ που πρέπει να δοκιμάσεις – Gingerbread martini, cinnamon Manhattan & peppermint mule
Είναι η εποχή για δώρα, μπισκότα και… χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ. Αν ετοιμάζεις γιορτινό τραπέζι, καλέσματα στο σπίτι ή απλώς θέλεις να απολαύσεις κάτι ξεχωριστό στον καναπέ σου, αυτά τα τρία festive ποτά είναι ό,τι πρέπει.
Αν αγαπάς τις ζεστές, «μπισκοτένιες» γεύσεις, θα λατρέψεις το gingerbread martini με σπιτικό σιρόπι gingerbread. Αν προτιμάς κάτι πιο κομψό και κλασικό, το cinnamon Manhattan είναι η ιδανική, χειμωνιάτικη εκδοχή ενός αγαπημένου ποτού. Και για όσους θέλουν κάτι αφρώδες και δροσερό, το peppermint Moscow mule φέρνει όλες τις γεύσεις των Χριστουγέννων σε ένα χαλκό ποτήρι.
Κάθε συνταγή δίνει δύο ποτά και μπορείς εύκολα να διπλασιάσεις ή να μειώσεις τις ποσότητες. Επιπλέον, μπορείς να τις κάνεις και χωρίς αλκοόλ με απλές αντικαταστάσεις. Cheers! 🥂
🎄 Gingerbread Martini – Το «μπισκοτένιο» χριστουγεννιάτικο martini

Κρεμώδες, αρωματικό και γεμάτο γεύση gingerbread, αυτό το martini είναι ιδανικό για να το σερβίρεις μετά το γιορτινό δείπνο ή μαζί με τα μπισκότα.
Υλικά για το σιρόπι gingerbread
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (dark brown sugar)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και σε φετάκια
- 4 κόκκοι μπαχάρι (allspice)
- 4 γαρίφαλα ολόκληρα
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για το gingerbread martini (2 ποτά)
- Τριμμένα μπισκότα gingerbread, για το στόλισμα του ποτηριού
- 1/2 φλιτζάνι παγάκια
- 30 ml βότκα (1 oz)
- 60 ml λικέρ τύπου Irish cream (2 oz)
- 120 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος (4 oz)
- 2 κ.σ. σιρόπι gingerbread (περίπου 1 oz ανά ποτό)
- Σαντιγί, για γαρνίρισμα
Tip – Εκδοχή χωρίς αλκοόλ: Αν θέλεις mocktail, αντικατάστησε τη βότκα και το Irish cream με έξτρα γάλα ή κρέμα γάλακτος. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις coffee creamer με γεύση Baileys ή βανίλια.
Βήμα 1: Φτιάξε το σιρόπι gingerbread
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, πρόσθεσε το νερό και την καστανή ζάχαρη. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Πρόσθεσε το τζίντζερ, το ξυλάκι κανέλας, τους κόκκους μπαχάρι, τα γαρίφαλα και τη βανίλια.
- Άφησε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει σε σιρόπι.
- Σούρωσε το σιρόπι σε ένα γυάλινο βαζάκι ή μπουκάλι και άφησέ το να κρυώσει.
Tip: Φύλαξε το σιρόπι gingerbread στο ψυγείο για έως 2 εβδομάδες. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε καφέ, τσάι ή άλλα κοκτέιλ.
Βήμα 2: Στόλισε τα ποτήρια
- Βάλε λίγη ποσότητα από το σιρόπι gingerbread σε ένα πιάτο.
- Βούτηξε το χείλος του ποτηριού martini στο σιρόπι.
- Σε ένα δεύτερο πιάτο, άπλωσε τριμμένα μπισκότα gingerbread και βούτηξε το χείλος του ποτηριού ώστε να κολλήσουν τα τρίμματα.
- Επανάλαβε για το δεύτερο ποτήρι.
Βήμα 3: Ετοίμασε το κοκτέιλ
- Γέμισε ένα shaker με 1/2 φλιτζάνι πάγο.
- Πρόσθεσε τη βότκα, το Irish cream, το γάλα ή την κρέμα και 2 κ.σ. σιρόπι gingerbread.
- Κλείσε καλά και χτύπησε δυνατά για λίγα δευτερόλεπτα.
Βήμα 4: Σέρβιρε
Μοίρασε το μείγμα στα δύο στολισμένα ποτήρια martini. Γαρνίρισε με σαντιγί, ένα μικρό μπισκότο και επιπλέον ψίχουλα gingerbread, αν θέλεις.
🔥 Cinnamon Manhattan – Η κλασική Manhattan σε χριστουγεννιάτικη έκδοση

Για κάτι πιο «σοβαρό» και κομψό, το cinnamon Manhattan είναι ιδανικό για after-dinner drink ή για ένα πιο classy χριστουγεννιάτικο cocktail hour.
Υλικά για το σιρόπι κανέλας
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 ξυλάκια κανέλας
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για το cinnamon Manhattan (2 ποτά)
- 120 ml bourbon (4 oz)
- 60 ml γλυκό βερμούτ (2 oz)
- 4 δόσεις (dashes) Angostura bitters
- 1/2 φλιτζάνι πάγος
- Μαρρασκίνο κεράσια, για γαρνίρισμα
- Φλούδα πορτοκαλιού, για γαρνίρισμα
- Ξυλάκια κανέλας, για γαρνίρισμα
Tip – Mocktail εκδοχή: Μπορείς να αντικαταστήσεις το bourbon και το βερμούτ με μη αλκοολούχο bourbon/whiskey ή με δυνατό μαύρο τσάι (ή κριθάρι). Το αποτέλεσμα θα είναι πιο ελαφρύ αλλά με πολύ ωραία αρώματα κανέλας.
Βήμα 1: Φτιάξε το σιρόπι κανέλας
- Σε ένα κατσαρολάκι, πρόσθεσε το νερό και τη ζάχαρη.
- Ρίξε τα ξυλάκια κανέλας και τη βανίλια.
- Άφησε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά.
- Σούρωσε σε βαζάκι ή μπουκάλι και άφησέ το να κρυώσει.
Tip: Φύλαξε το σιρόπι κανέλας στο ψυγείο έως 2 εβδομάδες. Είναι φανταστικό σε καφέ, τσάι, pancakes, βάφλες και άλλα κοκτέιλ.
Βήμα 2: Ετοίμασε το cinnamon Manhattan
- Σε ένα mixing glass ή ψηλό ποτήρι, πρόσθεσε το bourbon, το γλυκό βερμούτ, τα bitters και περίπου 2 κ.σ. (1 oz) σιρόπι κανέλας.
- Ανακάτεψε καλά να ενωθούν οι γεύσεις.
- Πρόσθεσε πάγο και ανακάτεψε ξανά για να κρυώσει το ποτό.
Βήμα 3: Σέρβιρε & γάρνιρε
Σούρωσε το μείγμα σε δύο ποτήρια coupe ή χαμηλά ποτήρια. Γάρνιρε κάθε ποτήρι με ένα ξυλάκι κανέλας, ένα μαρρασκίνο κεράσι και μια φλούδα πορτοκαλιού.
❄ Peppermint Moscow Mule – Δροσερό, αφρώδες και… χριστουγεννιάτικο

Για όσους προτιμούν κάτι πιο δροσερό και bubbly, το peppermint Moscow mule συνδυάζει τζίντζερ, μέντα και σοκολατί-χριστουγεννιάτικο vibe.
Υλικά για 2 ποτά
- 120 ml βότκα (4 oz)
- 60 ml λικέρ peppermint schnapps (2 oz)
- 240 ml ginger beer (8 oz)
- Χυμός από 1 λάιμ (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι πάγος
- Φρέσκια μέντα, για γαρνίρισμα
- Μικρά candy canes (ζαχαρωτά μπαστουνάκια), για γαρνίρισμα
Tip – Εκδοχή χωρίς αλκοόλ: Αν θέλεις mocktail, αντικατάστησε τη βότκα με σόδα ή τονωτικό νερό. Για τη γεύση peppermint, πρόσθεσε περίπου 1/2 κ.γ. εκχύλισμα μέντας ανά ποτό.
Βήμα 1: Ανάμειξε τα υλικά
- Σε ένα χαλκό ποτήρι (ή απλό ποτήρι), πρόσθεσε 60 ml βότκα, 30 ml peppermint schnapps, 120 ml ginger beer και τον χυμό από 1/2 λάιμ.
- Ανακάτεψε απαλά.
- Πρόσθεσε περίπου 1/2 φλιτζάνι πάγο και ανακάτεψε ξανά για να κρυώσει.
Βήμα 2: Σέρβιρε & στόλισε
Γαρνίρισε με ένα κλωνάρι φρέσκιας μέντας και ένα μικρό candy cane πάνω στο ποτήρι. Επανάλαβε για το δεύτερο ποτό.
❓ Συχνές ερωτήσεις για χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ
Μπορώ να φτιάξω αυτά τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ;
Ναι, και τα τρία μπορούν να γίνουν mocktails. Στο gingerbread martini αντικατέστησε βότκα και Irish cream με γάλα ή coffee creamer. Στο cinnamon Manhattan χρησιμοποίησε μη αλκοολούχο bourbon ή δυνατό μαύρο τσάι. Στο peppermint mule αντικατέστησε τη βότκα με σόδα ή tonic και πρόσθεσε εκχύλισμα μέντας.
Πόσο νωρίς μπορώ να ετοιμάσω τα σιρόπια;
Και το σιρόπι gingerbread και το σιρόπι κανέλας διατηρούνται στο ψυγείο για έως 2 εβδομάδες σε γυάλινο, κλειστό δοχείο. Μπορείς να τα ετοιμάσεις από νωρίς και να τα χρησιμοποιήσεις σε καφέ, τσάι και άλλα ροφήματα.
Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για γαρνίρισμα;
Για πιο εντυπωσιακή παρουσίαση, χρησιμοποίησε μπισκότα gingerbread, τριμμένα μπισκότα στο χείλος του ποτηριού, σαντιγί, ξυλάκια κανέλας, μαρρασκίνο κεράσια, φλούδες εσπεριδοειδών, φρέσκια μέντα και μικρά candy canes.
Μπορώ να ετοιμάσω τα κοκτέιλ από πριν;
Τα κοκτέιλ σερβίρονται καλύτερα φρέσκα, αλλά μπορείς να ετοιμάσεις τη βάση (χωρίς πάγο και ανθρακούχα) σε μια κανάτα και να την φυλάξεις στο ψυγείο για λίγες ώρες. Λίγο πριν το σερβίρισμα, πρόσθεσε πάγο, ginger beer ή σόδα και γαρνιτούρες.













