Το μέλι είναι μια φυσική γλυκιά ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη των φυτών. Πρόκειται για ένα προϊόν με πλούσια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία, γεμάτο με φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Η διαδικασία παραγωγής του μελιού εκκινεί όταν οι μέλισσες μαζεύουν το νέκταρ και το αποθηκεύουν στις κυψέλες τους. Εκεί, οι μέλισσες το μετατρέπουν σε μέλι μέσω χημικών διεργασιών και εξατμίζουν την υγρασία του, το οποίο δημιουργεί την παχύρρευστη και γλυκιά ουσία.
Ανάλογα με τις ποικιλίες των φυτών που επισκέπτονται οι μέλισσες, το μέλι μπορεί να έχει διαφορετικές γεύσεις και χρώματα. Για παράδειγμα, το μέλι από ανθόκερα (εύκολο και ελαφρύ στο χρώμα και τη γεύση) διαφέρει από το μέλι καστανιάς (σκοτεινότερο και πιο έντονο).
Δείτε ακόμα: Πώς θα καταλάβεις αν το μέλι που αγόρασες είναι νοθευμένο
Το μέλι δεν είναι μονάχα νόστιμο, αλλά παράλληλα διαθέτει και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία. Είναι φυσικό αντιβιοτικό, έχει αντιοξειδωτική δράση, ενυδατώνει το δέρμα και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση από κρυολογήματα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές θεραπείες για το βήχα, τη δυσπεψία και άλλες ασθένειες.
Πολλές φορές, όμως, με την πάροδο του χρόνου, το μέλι «ζαχαρώνει», αποκτώντας μια πιο παχιά και κοκκώδη υφή.
Η κρυστάλλωση είναι μια απολύτως φυσική ιδιότητα του μελιού, χωρίς να σημαίνει ότι έχει χαλάσει και δεν μπορούμε να το καταναλώσουμε.
Η κρυστάλλωση οφείλεται κυρίως στη γλυκόζη σε συνδυασμό με την υγρασία μέσα στο βαζάκι. Αυτό συμβαίνει όταν δεν κλείνουμε καλά το καπάκι ή όταν βουτήξουμε στο μέλι ένα υγρό κουτάλι. Το μέλι απορροφά την υγρασία και σχηματίζονται οι χαρακτηριστικοί κρύσταλλοι.
Η κρυστάλλωση επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό και από την θερμοκρασία στην οποία αποθηκεύουμε το μέλι. Για να καθυστερήσετε την κρυστάλλωση, φροντίστε να αποθηκεύετε το μέλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Βέβαια, η κρυστάλλωση μπορεί να θεωρηθεί και ως ένδειξη πως έχετε προμηθευτεί αγνό μέλι. Εξάλλου, το μέλι είναι από τις λίγες τροφές που μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια, αρκεί να συντηρείται σωστά.
Δείτε ακόμα: DIY χυμός κρεμμυδιού με μέλι: Το καλύτερο σιρόπι για τις παιδικές ιώσεις
Πώς να επαναφέρετε το μέλι που έχει «ζαχαρώσει»
Στην περίπτωση που θέλετε να επαναφέρετε το μέλι στην αρχική του υφή, υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι.
Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι το μπεν-μαρί.
Αρχικά, κλείστε καλά το καπάκι από το βάζο και τοποθετήστε το σε μια κατσαρόλα. Ύστερα, προσθέστε ζεστό νερό, μέχρι να φτάσει λίγο κάτω από το ύψος που είναι το καπάκι. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνά τους 40°C, προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά του.
Αφήστε το για λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει το νερό. Μόλις το μέλι αποκτήσει ξανά τη ρευστή του υφή, αφαιρέστε το βαζάκι από το νερό.
Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κρύσταλλοι μέσα στο μέλι, τότε επαναλάβετε τη διαδικασία, ανακατεύοντας το με ένα κουτάλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να «λιώσει» ομοιόμορφα.
Με αυτόν τον τρόπο, οι κρύσταλλοι θα εξαφανιστούν και το μέλι θα επανέλθει στην αρχική μορφή του.
Δείτε ακόμα: Τι κάνω εάν κρυσταλλώσει το μέλι μου