Οι περισσότερες αράχνες που συναντάμε στην Ελλάδα δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είδη ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο, πού κρύβονται συνήθως και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας ασφαλές.
Δείτε Μυρίζουν άσχημα τα ρούχα μετά το πλυντήριο;
Επικίνδυνα είδη: Καφέ Ερημίτισσα και Μαύρη Χήρα
Στην Ελλάδα, δύο είναι τα πιο επικίνδυνα είδη: η καφέ αράχνη ερημίτης και η μαύρη χήρα της Μεσογείου. Το τσίμπημα της καφέ ερημίτισσας, αν και σπάνια θανατηφόρο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές βλάβες, που χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για να επουλωθούν, αφήνοντας συχνά εμφανείς ουλές. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Η καφέ ερημίτισσα ξεχωρίζει από το χρώμα της – που κυμαίνεται από χρυσό έως σκούρο καφέ – και το χαρακτηριστικό σχήμα βιολιού στην πλάτη της. Διαθέτει έξι μάτια αντί για οκτώ, που είναι το σύνηθες στις περισσότερες αράχνες.
Η μαύρη χήρα της Μεσογείου είναι επίσης δηλητηριώδης, αν και δεν συναντάται συχνά. Ζει κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, σε βράχια και δεν εισβάλλει εύκολα σε σπίτια. Το δάγκωμά της μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία συνήθως υποχωρούν μετά από ενδοφλέβια χορήγηση αντίδοτου. Επειδή το αντίδοτο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, η χορήγησή του πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η μαύρη χήρα αναγνωρίζεται από το γυαλιστερό μαύρο σώμα της, τα μακριά πόδια και το χαρακτηριστικό κόκκινο σχήμα κλεψύδρας στην κοιλιά της.
Πού κρύβονται οι αράχνες στο σπίτι
Οι αράχνες προτιμούν σκοτεινά και ήσυχα σημεία, όπου δεν υπάρχει συχνή ανθρώπινη παρουσία. Συχνά βρίσκονται πίσω ή κάτω από τα έπιπλα, κοντά σε σοβατεπί, μέσα σε αποθηκευμένα ρούχα, σε παπούτσια που μένουν στο πάτωμα, σε χαρτόκουτα, μπάζα και σε γλάστρες ή πυκνή βλάστηση σε εξωτερικούς χώρους.
Πότε εμφανίζονται πιο συχνά
Οι αράχνες είναι πιο δραστήριες την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και τα περιβάλλοντα πιο αποπνικτικά ή γεμάτα αντικείμενα. Αυτές οι συνθήκες τις ευνοούν για να κινηθούν και να φτιάξουν τους ιστούς τους.
Με τι τρέφονται οι αράχνες
Τρέφονται με μικρότερα έντομα όπως μύγες, κουνούπια και κατσαρίδες. Αν και ο φόβος για τις αράχνες είναι συχνός, στην πραγματικότητα αποτελούν φυσικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των εντόμων μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, η παρουσία πολλών αραχνών μπορεί να υποδεικνύει υπερπληθυσμό αυτών των εντόμων και να σηματοδοτεί την ανάγκη για βαθύ καθαρισμό.
Δείτε Η «υγειονομική βόμβα» στο ντουλάπι σου
Πώς να απομακρύνετε τις αράχνες
Για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισής τους, είναι σημαντικό να σφραγίζονται τα ανοίγματα στους τοίχους, να αποφεύγεται η συσσώρευση αντικειμένων, να γίνεται τακτικός καθαρισμός σε γωνίες και πίσω από τα έπιπλα και να μην αφήνονται ρούχα ή παπούτσια στο πάτωμα. Η τοποθέτηση σητών στα παράθυρα και το κλείσιμο των πορτών βοηθά επίσης, ενώ τα φυσικά αρώματα όπως η μέντα και ο ευκάλυπτος φαίνεται πως τις απωθούν.
Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια
Αν σας τσιμπήσει αράχνη και εμφανίσετε έντονο πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο, πυρετό ή σχηματισμό πληγής, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε άμεσα γιατρό. Η άμεση αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τσίμπημα από επικίνδυνα είδη.